Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Ваше Преосвещенство,
Възлюбени в Господа Иисуса Христа брате
Знеполски епископ Йоан!

На днешната неделя – четвърта от началото на Великия пост, когато светата Православна -църква е определила да си спомним за духовния подвиг на учителя на покаянието – св. Йоан Лествичник, ти се нареди в преминаващата през вековете редица на апостолските приемници и се сподоби да приемеш сугубата благодат на епископското служение. На въпроса на Св. Синод, по канона, желаеш ли епископското служение, ти отговори, че желаеш, знаейки думите на св. ап. Павел: “Желае ли някой епископство, добро нещо желае” /1 Тим. 3:1/. Св. Йоан Лествичник ни съветва да изследваме всяко наше желание, като ни посочва и критерия за това “Във всичките си начинания и дела… изпитвай дали наистина ги предприемаш и извършваш, за да угодиш на Бога.” И още: “Във всички случаи трябва да изпитваме нашето намерение, защото Господ гледа на него във всичките наши дела. Всичко, което е чуждо на пристрастието и на всякаква нечистота и се  прави единствено за Бога, а не заради каквото и да е друго, ни се зачита като добро.”

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,
ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И
ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, ВСЕЧЕСТНИ ОТЦИ,
ВЪЗЛЮБЕНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

 Свещен и многознаменателен е за душата ми този ден, в който Вие възложихте първосветителските си ръце, низведохте благодатта на Св. Дух над мене и ме причислихте в сонма на българските архиереи.

С благодарност духът ми се стреми към Бога, Спасителя мой, задето ми е дал живот, приел ме е в лоното на светата Православна църква, облякъл ме е във великия свещенически сан, удостоил ме е да свещенодействам светите Му Тайни, дивно ме храни с пречистото Си Тяло и Кръв и не ме лишава от милостта Си да бъда чедо на благодатта, въпреки моите грехове.

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

Статията се публикува след богословска редакция и коригиране на някои фактологически неточности, допуснати от автора. Същевременно тя припомня и обобщава важни събития, свързани с участието на българското духовенство в борбата за свобода на народа.

От времето на своето основаване Христовата църква има двустранна мисия. От една страна, да разпространява и разгаря вярата в Бога, а от друга – да охранява тази вяра, свободата и нравствеността на своите членове – християните. Св. Киприан Картагенски (ок. 200-258 г.) нарича  Църквата „майка” на християните. Макар като цяло Църквата да е интернационална, все пак наличието на семейство от самостойни поместни православни църкви ѝ е приписало специфична роля в живота на вярващите, каквато роля е изиграла в българската история и БПЦ: не само да е двигател за духовна просвета и религиозен подем, но и да се грижи за социалното равноправие и национална свобода на вярващите.

4.8260869565217 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (23 Votes)
1888.jpgЗа това свое слово митрополит Климент е подведен под съдебна отговорност и му се иска смъртно наказание за обида на княжеското достойнство на Фердинанд. Заточен е в Гложенския монастир, където живее в неимоверни физически и нравствени терзания. След година и няколко месеца е освободен — несметни тълпи българи го посрещат отново в Търново с огромен надпис: "Правдата и невинността винаги побеждават!" Почива на 10 юли 1901 г.

Нашият народ, както знаят това и всичките наши учени хора, беше див, скитнически, разпилян, без единство, без отечество, без съзнание целта на своето съществование, без място в историята на народите, а следователно и без бъдуще. 

4.4303797468354 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (79 Votes)
Ваше Светейшество,
Ваши Високопреосвещенства,
Високопреосвещени Пловдивски митрополит Николай,
Досточтими отци, госпожи и господа!
          
На Месопустна неделя, когато Православната църква припомня на вярващите Страшния Христов съд, Св. Синод направи, надявам се, една праведна отсъда, избирайки единия от двамата кандидати в митрополитската надпревара за Пловдивска епархия. Нека да е честит изборът на новия Пловдивски митрополит!

 

И рече старецът...

Който следва Христа в самота и плач, е по-велик от оня, който слави Христа в събранието.

Св. Исаак Сирин