Мобилно меню

3.8 1 1 1 1 1 Rating 3.80 (10 Votes)
Ваше Светейшество,

В празника на Вашия небесен покровител и вдъхновител преп. Максим Изповедник изключително ми е приятно да Ви поздравя за именния Ви ден с чувства на синовна обич и високо уважение. Смирено Ви желая Бог по неговите свети молитви да Ви запазва и занапред в добро здраве, телесни и духовни сили, за да ръководите все така усърдно с мъдрост и решителност Българската православна църква в нейното служение на добрия ни народ.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (14 Votes)
Проф. Иван ЖелевПреосвещени епископе Данииле,

Събрани сме днес около предстоятеля на Българската православна църква Негово Светейшество Българския патриарх Максим и архиерейския сонм толкова много клирици и миряни, твои роднини по тяло и по дух, а и не на последно място – представители на трите първи институции на властта в Отечеството ни. Събра ни тържеството, което, както вярваме, благодатта на Светия Дух сътвори за всинца ни. И ти виждаш, че всички ти се радваме. Защото по молитвите на твоя небесен покровител и под непрестанните грижи на духовния ти баща Неврокопски митрополит Натанаил на този личен ден Бог те изведе на най-горното стъпало на благодатната лествица.

4.7727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (22 Votes)
Как комунистическата партия допусна издаването на Библията през 1982 г.

Една от първите медийни кампании непосредствено след падането на комунизма беше насочена срещу навлизащите в България нетрадиционни религиозни общности, популярно наричани секти. В началото на 90-те години тези общности печелеха последователи не само чрез готовите си отговори на всички важни въпроси, но и с добре оформената си религиозна литература, а и като раздаваха безплатно Библията на български език. От този период датира и първата публична критика срещу Българската православната църква (БПЦ), обвинявана, че няма волята и силите да се противопостави на „инвазията на сектите”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (36 Votes)
На д-р Габриел Алексиев и отец-професор
Радко Поптодоров с признателност и най-дълбоко
уважение

Академик професор протопрезвитер д-р по богословие и право Стефан Цанков (1881-1965) е познат на всички, докоснали се до БАН, до Софийския университет, до Богословския факултет или Духовната академия. Ако се прелистят архивите на „Църковен вестник”, сп. „Духовна култура” или годишниците на Богословския факултет и Духовната академия, непременно ще срещнем името на бележития богослов и канонист. За научната му дейност в България са известни много факти, съчинения и свидетелства. Голяма част от творчеството му се намира в библиотеки и архиви и е сравнително добре достъпно. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)
1_80.jpgЧува се, че всички архиереи на Българската православна църква, които са служили по време на атеистичния комунистически режим в България, имат досиета в тайните служби. Понеже нямаме достъп до тях и все още не знаем какво съдържат тези потайни папки, нека прочетем едно писмо на приснопаметния Левкийски епископ Партений (Миро да капе на гроба му!) до г-н Диманов от 14 януари 1966 г., което касае онзи особен период и разкрива отношението на този наш смел църковен лидер към идеологическия ни противник на власт.

 

И рече старецът...

Стреми се с всички сили да проникнеш със сърцето си дълбоко в църковните чтения и пения и да ги издълбаеш върху скрижалите на сърцето си.

Игумен Назарий