Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)
епископ ДаниилДраговитийски епископ Даниил (Атанас Трендафилов Николов) е роден на 2.3.1972 г. в гр. Смолян от родители Трендафил Тодоров Николов и Тодорка Атанасова Николова. Завършва основно и средно образование в родния си град, след което отбива военната си служба.

През 1996 г. записва и учи английска филология в СУ "Св. Климент Охридски". На следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет на същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в манастира "Св. Георги" край гр. Хаджидимово под духовното ръководство на Неврокопския митрополит Натанаил. На 7.8.1999 г. е постриган от него в монашество и на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
Ваше Светейшество,
За мен е удоволствие да Ви поздравя по случай именния Ви ден.  

Пожелавам Ви от сърце крепко здраве, творчески възход на Вашия дух и съвършенство по пътя на вярата, благоденствието, родолюбието и човещината. 
Както и досега не щадете сили за духовното възрастване на народа ни! 

Все така отечески подкрепяйте и спомагайте да се множат младите клирици на Православната ни Църква! Вярвайте в тях, напътствайте ги, давайте им възможности да се развиват и образоват! Защото Църквата ни и народът ни имат нужда от бистри и просветени умове, от можещи и надарени млади хора! Множете ги, за да борят сили в конкуренция помежду си, та най-достойните сред тях да бъдат утрешните стожери на Христовите повели!  Вярвам във вашата Отеческа премъдрост!4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (12 Votes)
Ваше Светейшество,

В празника на Вашия небесен покровител и вдъхновител преп. Максим Изповедник изключително ми е приятно да Ви поздравя за именния Ви ден с чувства на синовна обич и високо уважение. Смирено Ви желая Бог по неговите свети молитви да Ви запазва и занапред в добро здраве, телесни и духовни сили, за да ръководите все така усърдно с мъдрост и решителност Българската православна църква в нейното служение на добрия ни народ.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (16 Votes)
Проф. Иван ЖелевПреосвещени епископе Данииле,

Събрани сме днес около предстоятеля на Българската православна църква Негово Светейшество Българския патриарх Максим и архиерейския сонм толкова много клирици и миряни, твои роднини по тяло и по дух, а и не на последно място – представители на трите първи институции на властта в Отечеството ни. Събра ни тържеството, което, както вярваме, благодатта на Светия Дух сътвори за всинца ни. И ти виждаш, че всички ти се радваме. Защото по молитвите на твоя небесен покровител и под непрестанните грижи на духовния ти баща Неврокопски митрополит Натанаил на този личен ден Бог те изведе на най-горното стъпало на благодатната лествица.

4.7916666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (24 Votes)
Как комунистическата партия допусна издаването на Библията през 1982 г.

Една от първите медийни кампании непосредствено след падането на комунизма беше насочена срещу навлизащите в България нетрадиционни религиозни общности, популярно наричани секти. В началото на 90-те години тези общности печелеха последователи не само чрез готовите си отговори на всички важни въпроси, но и с добре оформената си религиозна литература, а и като раздаваха безплатно Библията на български език. От този период датира и първата публична критика срещу Българската православната църква (БПЦ), обвинявана, че няма волята и силите да се противопостави на „инвазията на сектите”.

 

И рече старецът...

Който следва Христа в самота и плач, е по-велик от оня, който слави Христа в събранието.

Св. Исаак Сирин