Мобилно меню

4.6315789473684 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (19 Votes)
В църковно отношение Централните Родопи са един много интересен и вълнуващ регион. Приемайки свето Кръщение през втората половина на ІV век чрез проповедта на св. Никита Ремисиански, централнородопското население свързва завинаги и изцяло своята историческа съдба, живот и светоглед с учението на Господ Иисус Христос и Неговата Църква. През вековете, от тогава до днес, то преминава през множество трудности, изпитания и жестоки битки, но остава вярно до смърт на Христовата вяра, макар и често това да му струва неговото почти пълно физическо унищожение. Централните Родопи са света и благословена земя, пропита с кръвта на хиляди мъченици – епископи, свещеници, монаси и обикновени редови християни, и осветена чрез живота на стотици изповедници на православието. Но за съжаление за историческото минало на този регион не разполагаме с почти никакви документи, а археологическите проучвания и разкопки в него са твърде бегли. Това важи с още по-голяма сила за неговото църковно минало.

4.5172413793103 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (29 Votes)
митрополит ПанаретМитрополит Панарет Погониански (1808 – 21 март 1887)
 
Българският църковен и просветен деец Панарет – Панайот Пенчев Рашев е роден в Търново през 1808 г. Негови родители са Пенчо и Иванка Рашеви (Иванка по баща Кермекчиева). Баща му е заможен кожухар и градски бирник. В семейството са четири деца: той, брат му Тодор (поминал се рано) и две сестри - Юца и Кица. Първоначалното си образование получава в Търново в гръцкото училище. Баща му иска той  да получи по-високо образование. Чрез българина Хелифаря – произхождащ от преселници от с. Арбанаси (човек с влияние пред Високата порта) - е препоръчан на принц Александър Гика, който е управител на Влахия. Панайот става негов възпитаник и постъпва в института „Св. Сава”. Тук изучава гръцки и румънски език. За да се усъвършенства, А. Гика го изпраща да се учи в Атина и Париж. Учителства в Букурещ от 1838 до 1840 година.

4.5142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.51 (35 Votes)
1_4.gifТемата за използвания от Православната църква календар често е или надценявана, или подценявана. Придаването на този въпрос на догматично значение води до разкол (като този на старостилците), докато в общественото съзнание проблемът се свежда до датата на празнуване на именните дни или до разликите в празнуването на Коледа в отделните православни църкви. По тези причини често е изпускано от внимание значението на календара като средство в църковната политика и по-конкретно в политиката, която комунистическата държава се е опитвала да прокарва чрез Църквата. Истината е, че приемането на новия календар от Българската православна църква в края на 1968 г. преследва конкретни политически цели, а след тази дата календарът активно е използван и като средство във „външната политика” на Църквата, на която държавата възлага големи надежди.

 

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)
епископ ДаниилДраговитийски епископ Даниил (Атанас Трендафилов Николов) е роден на 2.3.1972 г. в гр. Смолян от родители Трендафил Тодоров Николов и Тодорка Атанасова Николова. Завършва основно и средно образование в родния си град, след което отбива военната си служба.

През 1996 г. записва и учи английска филология в СУ "Св. Климент Охридски". На следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет на същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в манастира "Св. Георги" край гр. Хаджидимово под духовното ръководство на Неврокопския митрополит Натанаил. На 7.8.1999 г. е постриган от него в монашество и на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
Ваше Светейшество,
За мен е удоволствие да Ви поздравя по случай именния Ви ден.  

Пожелавам Ви от сърце крепко здраве, творчески възход на Вашия дух и съвършенство по пътя на вярата, благоденствието, родолюбието и човещината. 
Както и досега не щадете сили за духовното възрастване на народа ни! 

Все така отечески подкрепяйте и спомагайте да се множат младите клирици на Православната ни Църква! Вярвайте в тях, напътствайте ги, давайте им възможности да се развиват и образоват! Защото Църквата ни и народът ни имат нужда от бистри и просветени умове, от можещи и надарени млади хора! Множете ги, за да борят сили в конкуренция помежду си, та най-достойните сред тях да бъдат утрешните стожери на Христовите повели!  Вярвам във вашата Отеческа премъдрост! 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)