Мобилно меню

4.7701149425287 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (261 Votes)

980x551 1526305868Недоволството и протестите на определени организации и общественици относно решението на Св. Синод БПЦ да не участва в честванията на 1000-годишнината на Охридската архиепископия в Македония, както и обвиненията на някои от лидерите на протестите, че Синодът не е дал мотиви за  решението си, накараха някои от владиците да обосноват действията си.

Пред програма „Хоризонт“ на БНР Ловчанският митр. Гавриил заяви: „Не ни е срам от решението ни да не изпращаме представители на честванията за 1000 години от създаването на Охридската архиепископия… Българската православна църква – Българската патриаршия е приемник и на Българската Охридска архиепископия и ако отидем на това тържество, ще излезе, че ние се отказваме от тази историческа и канонична истина. Македонската църква иска ние да ѝ помогнем да придобие автокефалия, тя е в схизма. Как можем ние да ѝ помогнем? Като почнем съслужение, нас веднага ще ни вкарат също в схизма и тогава вече нито те, нито ние можем да помогнем един на друг… Това наше достойнство, че ние сме правоприемник, ние не трябва да го сменяме за една паница леща. Македонската православна църква има някъде 50-60 години, откакто е създадена, а не 1000 години“.

Пред радио „Фокус“ Варненският и Великопреславски митр. Йоан подчерта, че решението за Македония не е необмислено. „Това не означава, че ние няма да имаме отношения с Македонската църква. Смятаме, че ние трябва да си го отпразнуваме и това е съвсем нормално“.

Западно- и Средноевропейският митр. Антоний коментира пред врачанския „Зов нюз“ заседанието на Синода, като каза: „Беше обсъден въпросът с поканата от архиепископ Стефан, глава на Македонската православна църква, и тази покана беше сметната за незачитане на правоприемството на БПЦ като правоприемник на Охридската архиепископия. И затова Българската православна църква реши, че нямаме място на такива тържества, тъй като в крайна сметка ние сме правоприемник. Св. Синод в свое решение също реши да бъде изготвено специално послание към българския народ относно тази бележита годишнина от основаването на Охридската архиепископия. Това да стане на Неделя на всички български светии – най-подобаващо да отбележим този празник със съборна св. Литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Митр. Антоний коментира за врачанската медия и протестите пред сградата на Св. Синод в сряда. „Тези хора не разбират канона, устава, устройството на Българската православна църква. Те са водени от „патриотични“ подбуди. Те искат да всяват смут в обществото и да се изживяват като медиатори между Българската православна църква и Македонската православна църква без никой да ги е молил за това. Ако си спомним, преди шест месеца, когато Св. Синод заседаваше, по време на своята зимна сесия, същите тези маргинали упражниха натиск над Българската православна църква, което е недопустимо… Ако те са имали някакви уговорки с македонската държава да бъдат медиатори между БПЦ и МПЦ, ние не сме поемали такива ангажименти, няма и да поемем такива, защото каноничните въпроси, въпросът със статута на една или друга православна църква се уреждат сред общото семейство на православните църкви“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ux8y3 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики