Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (27 Votes)
1_166.jpgВъпрос: Може ли да се сключи църковен брак без граждански и ако не, има ли някакви изключения?

Здравейте, 
в България е задължително условие църковният брак да е предшестван от граждански. Причината за това е, че църковният брак у нас няма юридическа стойност и затова Църквата се доверява на държавата, че лицата, пожелали да се венчаят пред Бога, са необвързани в друг брак или не са с повече от три развода. В Гърция църковният брак не е обвързан с гражданския - там всеки може да избира какъв брак да сключи, но църковният брак има легитимна стойност пред държавата и неговото разтрогване, тоест развода, също се регистрира от държавата, а сключването му има всички юридически последици на законовия брак.

Иначе венчанието пред Бога е самостоятелно тайнство, цялостно и завършено. Само по себе си то няма нужда от никакви законови урегулирания, но от нещо по-важно - християнска вяра и на двамата съпрузи. Тя им дава правото да се причастят от една Чаша в централното тайнство на Църквата - причастието - и именно това придава на брака им измерение от по-висш порядък. В очите на Бога двамата стават "една плът", една духовно-телесна цялост, към която Бог има особена грижа. Стига, разбира се, да търсят помощта Му и да Му позволят намеса в живота на семейството.

Днес немалко хора, особено млади, желаят да сключат църковен брак и така да предадат някаква мистична сила на връзката си, но категорично отказват да сключат граждански. И това не по някакви идеологически подбуди (както, да речем е в Гърция, където хората считат гражданския брак за избрана анти-църковна алтернатива на семейния живот, започнал с венчание), а просто, защото се страхуват да се обвържат един с друг. В църковния брак им се струва, че свободата им е по-голяма. Всъщност, желанието да се държи "отворена" вратичка във връзката с любимия човек издава незрялост и страх от самата същност на брака, която е себеотдаването в любовта, а тя е готова винаги на жертви. Жертвента любов няма как да ограничи свободата. Свободата я ограничават нашите страхове, недоверие и най-вече егоизмът ни.

Възможно е да е имало някъде изключения, но те са направени по някакви специални усмотрения на свещеника, но по принцип официалната позиция на Църквата е да се изисква граждански брак като предпоставка за църковното венчание.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ku3h 

Разпространяване на статията:

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата