Мобилно меню

4.4722222222222 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (36 Votes)
krest.jpgНаскоро прочетох една книга, в която се разказваше за опита на автора, йеромонах, от изгонване на бесове. Какво е отношението на Българската православна църква към изгонването на бесове от обсебени? Има ли хора в България, които се занимават с това?
С уважение: Михаил

На въпроса отговаря Златина Каравълчева:

Здравейте,
Екзорцизмът (изгонването на зли духове) е много популярен днес, както в църковните среди, така и в много по-голяма степен - извън тях. Популярността му се дължи не толкова на разрастване на демоничните действия в света (което също е факт), а на подценяването на силата на тъмните духове и най-вече на липсата на критерии за духовния свят – плод на дълбок и тъжен разрив с автентичното православно предание.
В основата на популярното схващане за екзорцизма е вярата, че бесовете напускат човека поради силата на определени думи и определени действия. Ако екзорцистите са християни, то сред тези думи ще присъства името на Господ Иисус Христос и друга християнска терминология. Ако не са – думите ще изобилстват от окултна и друга лексика. И в двата случая липсва православен поглед към духовния свят. Нека кажем няколко думи за това:

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
watch2.jpgХристо Иванов: Как Църквата съвместява донороството на органи и отрицателното си отношение към евтаназията. Доколкото знам, органът трябва да се вземе от все още жив човек.

На въпроса отговаря д-р Цветан Биюков:

Здравейте, г-н Иванов,
Има специални изисквания за взимане на органи при трупно донорство, поради които то се нарича именно така - трупно. Потенциалният донор трябва да бъде в мозъчна смърт в продължение на 24 часа, като през това време изкуствено се поддържа кръвообращението и дихателната функция на тялото, за да не умрат и останалите тъкани освен мозъка. В някои държави, за някои органи този период е сведен до 12 часа мозъчна смърт.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (42 Votes)
grob.jpgНа въпроса на Владислав отговаря Златина Каравълчева:

Здравейте,

Всички религии гледат на човешката смърт като на ключов момент в човешкото съществуване, като врата от временното към вечното битие. Затова в погребението на човека се отразява религиозната доктрина на всяко общество. Каква е същността на човека, защо се ражда на тази земя – отговори на тези въпроси всяка религия дава чрез своя погребален обряд. Т.нар. “огнено погребение”, характерно за древните езичници, както и за много източни езически култури днес, отразява възгледа за човешкото тяло като затвор, временно обиталище на човека, чиято същност е душата. Тялото се изгаря, за да може душата по-лесно да се освободи от оковите на материята и да се издигне в друга сфера на съществуване. Християнското разбиране за човека е различно.

Бих искала да се спра кратко на този въпрос, защото само така може да разберем, защо Църквата не приема кремацията като израз на християнска вяра.

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (21 Votes)
bairam.jpgПетър Марчев: Питам се, редно ли е един християнин да яде от храната, която негов съсед-мюсюлманин му е дал по повод техния религиозен празник - байрям? Не става ли въпрос в случая за "ядене на идоложертвена храна", ако потърсим аналогия в епохата на ранното християнство?

На въпроса отговаря Венцислав Каравълчев:
Здравейте,
Живеем в динамичен, бързоизменящ се свят. Това, за което мнозина не са и помисляли вчера, е ежедневие днес. Само допреди 50-60 години посещението на съседен град или село е било събитие в живота на обикновения човек. Днес за мнозина прескачането от континент до континент е нещо нормално. Обществото ни отдавна се е превърнало в мултиетническо, мултирелигиозно и мултикултурно.

4.887323943662 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (71 Votes)

Христина: Вълнува ме въпросът за донорството на органи. Бих искала да знам как изглеждат нещата от гледна точка на православието.

На въпроса отговаря Златина Каравълчева:

Здравейте, Христина,

По въпроса за дарителството на органи в православните църкви няма разногласия. В решение на Гръцката църква от 1999 г. се казва, че „дарителството на органи за спасяването на човешки живот е богоугодно дело и жертвен акт, при условие, че решението за това е съзнателно и доброволно и далеч от всеки търговски интерес“.

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum