Мобилно меню

3.4444444444444 1 1 1 1 1 Rating 3.44 (18 Votes)
tvorenie1.jpgВъпрос на Владислав: Интересува ме какво е мнението на Православната ни църква относно креационизма. Доколкото знам това е доста правдоподобно разбиране, но не мога да кажа, че съм запознат добре.

На въпроса отговаря Цветан Биюков:

Здравейте!

Ако под креационизъм се разбира възгледът, който може да бъде открит в множество претендиращи за научност книги и брошури с американски произход, че сътворението е станало буквално за шест 24-часови периода, или пък твърдението, че Вселената е сътворена преди малко повече от шест хиляди години, за мен това не може да са нищо повече от лични възгледи. Също както е личен възглед и твърдението, че Творец не съществува, а само вечната материя, при което от неорганичното случайно се самозародило органичното, от неживото – живото и от несмисленото – разумното. Ако държим да ги поставим на научна основа и да ги представим като  резултати от сериозни научни изследвания, то те ще се превърнат в хипотези.

3.3111111111111 1 1 1 1 1 Rating 3.31 (90 Votes)
nauda.jpgВенци: Напоследък много се говори за рейки, но никъде в православните сайтове не намирам нещо против тази система. Какво е вашето мнение, може ли да има полза от нея или е вредна?

На въпроса отговаря Златина Каравълчева: Здравейте, Венци,

отношението на Църквата към рейки е същото като към всяко "енерголечение", така популярно под различни форми днес. Не сте попадали на специални статии, може би, защото на българските духовници и богослови не са известни мащабите на разпространение на тази общност в България. Но и защото всеки, който се интересува, би могъл да намери в интернет обширна и разностранна литература за отрицателното отношение на Църквата към всички видове екстрасенси и много лесно да разбере, че рейки попада в същата категория, макар и да твърди за себе си друго.

2.8775510204082 1 1 1 1 1 Rating 2.88 (49 Votes)
Въпрос на Ирена: Преди време прочетох книгата Анастасия Бойкикева - "Изповедание на светата православна вяра" авторката описва отстъплението на БПЦ по отношение на Светата ни православна вяра. По нейните думи в лоното на БПЦ се е зародило движение, което се бори против новостилието и икуменизма. Продължава ли дейността си това движение? Има ли в с.Челопечене църква, в която да се служи по стария стил, с благословението на Патриарха?

На въпроса отговаря Иван Димитров:
Преди всичко е необходимо да се каже, че БПЦ не изповядва икуменизма като идеологическа позиция.  Дали е възможно да се поддържа и да съществува движение, чиято кауза е безпредметна? Навярно е напълно възможно - стига движението да е  "против", а не "за" нещо. Колкото до новостилието - то не е ерес, а съобразяване с "времената и годините, които Бог е положил в Своя власт" (Деян. ап. 1:7), т. е. съобразяване на хората с Божия творчески замисъл.

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (10 Votes)
m_vziatka4.jpgВъпрос на г-н Николов: Какъв грях според Православната църква е даването или приемането на подкупи?

На въпроса отговаря Димитър Спасов:
Първо, искам да Ви благодаря за хубавия въпрос, който провокира  много “дремещи” въпроси у мен. До този момент не съм попадал на православни богослови, които да разсъждават  специално по темата за подкупа (което не означава, че няма!). Мисля си обаче, че съществуват теми и въпроси, по които не е задължително да си богослов или дори да си  вярващ, за да вземеш отношение. Такава е и темата за подкупите.

4.4761904761905 1 1 1 1 1 Rating 4.48 (21 Votes)
mirror.jpgВасилка Нанева: Уважаеми редактори, преди няколко дни бях на погребението на мой близък. В дома на починалия всички огледала, вкл. екранът на телевизора бяха покрити. Това канонично правило ли е и трябва ли да се спазва?

На въпроса от редакцията на ДвериБГ отговаряме така. Това е суеверна практика или по-скоро остатък от езически обичай. В мюсюлмански среди огледалата никога не са открити, дори се държат обърнати. Затова обратните им страни често са оформени от благороден метал с красиви плетеници.

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит