Мобилно меню

4.5918367346939 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (49 Votes)
Въпрос: Има ли някакви условия за постъпването в манастир?
На въпроса отговаря Златина Иванова:

Здравейте, първото и най-важно условие е монашеският живот да е призвание на влизащия в манастир. Защото мнозина са тези, които са поели по този път, без това да е Божият промисъл за тяхното спасение. Спасителен за нас е този път в живота, който съответства на Божия промисъл за нас. Единственият начин човек да разбере дали има монашеско призвание е да изпита себе си на място, тоест в манастир. Ще споделя това, което съм чула и прочела за това първоначално самоопределяне. Окуражително е, че при този толкова важен момент, Господ промисля по особен начин за човека и Му открива волята Си.

4.5238095238095 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (21 Votes)
Voskr.jpgДиана: Може ли да се прави помен на починал човек ако не са минали 40 дни от смъртта му?

На въпроса отговаря Иван Димитров:
Подобен въпрос ни беше зададен и в навечерието на Архангелова задушница. Отговаряме отново тъй като изглежда и други хора се вълнуват от това как да се погрижат за душата на своите близки след смъртта им.

Църквата ни учи да се молим за покойниците, защото вярваме, че можем да облекчим съдбата на душите им. Дори да не са минали 40 дена, или точно, защото не са минали тези дни, трябва особено силно и редовно да се молим.


4.6206896551724 1 1 1 1 1 Rating 4.62 (29 Votes)
parva_268.jpgВъпрос на свещ. Борислав: Защо БПЦ промени мнението си (чрез "Църковен вестник" и този сайт тази 2006 г.), за несъществуващия "празник на влюбените" - Св. Валентин? Интересно, защо има противоречие между православните сайтове Православието.ком и вашия по повод "Св. Валентин"? Кой е по-православен?

На въпроса отговаря Златина Иванова:

Във вашия въпрос се преплитат много проблеми – аз ще се опитам да отговоря на някои от тях. Не става дума за промяна на "официалната позиция" на Българската църква – "Църковен вестник", порталът Двери, както и други православни сайтове просто поместиха една различна гледна точка към празника на св. Валентин. За “официална” промяна би могло да се говори, ако в църковния календар на нашата Църква на тази дата бе включен и празникът на този ранен свещеномъченик.

4.0285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.03 (35 Votes)
int8.jpgЗара: Какво е отношението на БПЦ към прераждането и защо?
Филип: Искам да попитам какво е отношението на Православната църква към кармата и какви доводи от Библията и догматиката може да се приведат срещу тази идея?

На въпросите отговаря Златина Иванова:
Кармата и прераждането са свързани в едно учение, затова ще отговорим и на двата въпроса едновременно. Струва ми се безплодно при спор на тази тема да се търси отговор “на парче” – къде какво казва Библията, как може да се тълкува тази или онази фраза, били ли са извадени от Библията пасажите, подкрепящи тези учения и т.н. Обикновено поради липса на задълбочени исторически познания, както и на цялостен подход към библейското учение и свещена история на Стария и Новия завет разговорът остава неудовлетворителен и за двете спорещи страни. Мисля, че по-ползотворно би било да се изясни, че става дума за различни отговори на два фундаментални въпроса. Първият е какво представлява човекът? А вторият – какво е смъртта за човека?

4.15 1 1 1 1 1 Rating 4.15 (20 Votes)
Г-н Петров: Въпросът ми възникна от следния пасаж: 
"А Той им рече: не всички възприемат тая дума, но ония, на които е дадено; защото има скопци, родени тъй от майчина утроба; има и скопци, скопени от човеци; и има скопци, които сами са се скопили заради царството небесно. Който може възприе, нека възприеме". Моля ви, разяснете духовните и физиологичните последици от такава стъпка. Ще бъде ли по-лесна борбата срещу греха след това?! Може ли блудството да се избегне, без човек да бъде скопец и без да има своя жена?

Отговаря дякон Иван Иванов:
Здравейте,
Да си в брак или да не си, това е израз на свободната воля и няма никакво отношение към спасението, тъй като спасението зависи от личните дела на човека. В брак или не, ние имаме свой религиозен живот и собствен път към Бога.

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж