Мобилно меню

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)
ekologia.jpgВъпрос на Филип: Привет, какво е отношението на Православната църква към екологията? Толкова много секти се възползват от нея за да привличат членове. А какво казва и прави Православието? Благодаря Ви предварително!

На въпроса отговаря д-р Цветан Биюков:

Здравейте,
Лично аз не знам за становище на Православната църква общо по отношение на екологията, най-малкото защото в съвременното възприемане на понятието са вплетени твърде много политически интереси, а и поради едностранчивите му разглеждания с конфликт между поставянето на човека или в центъра на проблема като висш авторитет и ценност, или в далечната му периферия.Иначе становища на православни християни не липсват. По-долу предлагам част от свой материал, публикуван за първи път във вестник "Светилник", който от своя страна цитира един от най-изтъкнатите съвременни православни богослови:

3.9347826086957 1 1 1 1 1 Rating 3.93 (46 Votes)
saints_nikolaos.jpgВъпрос на Петър: Ако можете, кажете ми кои са тези светци, които са се спасявали в новостилния календар?
На въпроса отговаря Венцислав Каравълчев: Здравейте, в календара не се спасява никой. Спасяваме се в Църквата. Много са новопросиялите в новостилната църква и този факт достатъчно красноречиво говори сам по себе си срещу всяка старостилна демагогия. Ето ви няколко имена на новостилни светци и чудотворци, просияли във Вселенска патриаршия и Гръцката църква.

4.5454545454545 1 1 1 1 1 Rating 4.55 (22 Votes)
1266.jpgВъпрос на о. Борислав: Уважаеми господа редактори, братя и сестри в Христа Бога, Христос воскресе! Моля Ви да отговорите: как да разбираме написаното в църковния календар за помените за починалите - не се разрешава извършване на панихиди - от Лазаровден до Томина неделя. На самия Лазаровден разрешава ли се поменът или трябва да се извърши най-късно предишната събота (понеже се практикува - помени и на Лазаровден и на Томина неделя).

Отговаря Иван Димитров:
Христос воскресе!
Въпросът ти е прост - дали споменаваните крайни дни се включват или изключват от сметките. Свещениците предпочитат да ги изключат, за да печелят eдин ден повече помени! Но мене също ме е занимавал простичкият въпрос: след като на Лазарова събота честваме победата на живота над смъртта, защо да не го приложим и в паметта си към близките ни сродници?

4.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (26 Votes)
Въпрос на Янко Христов: Нещо повече за съпружеското въздържание по време на пост в православието?
На въпроса отговаря Златина Иванова: Здравейте,
постът е време на жертва, време, през което Църквата ни дава възможност да пожертваме нещо от себе си за Бога и по този начин да засвидетелстваме пред Него своето желание за покаяние. Въздържанието от грехове е наше задължение по всяко време на годината, но през поста сме призовани да се въздържим и от неща благословени от Бога в нашия живот, за да придобием други, още по-големи блага. Един от големите дарове на Бога към нас е и семейството и благословеното в него съпружеско общуване.

4.7272727272727 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (22 Votes)
bebe1.jpgВъпрос на г-жа Стефанова: Племеницата ми има бебе на 22 дена. Чувала съм че се прави погача на бебето, на която се канят само жени. Каква е целта на тази погача и кога трябва да се направи?

На въпроса отговаря Полина Спирова:
Здравейте г-жа Стефанова,
Наистина има такъв народен обичай да се прави погача за новородено бебе, но това няма връзка с църковния живот, т.е. не е определно и установено от Църквата.

Църквата е определила на 40-тия  ден от раждането майката и детето да отидат в храма, където на майката се прочита, така наречената, "очистителна молитва", след която тя вече може да участва в богослужението и да се причастява.

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж