Мобилно меню

4.5380116959064 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (171 Votes)
evharistia.jpg

Въпрос на Светла Нестерова:

„В сайта pravoslavie.bg попаднах на твърдението, че практиката на задължителен пост и изповед преди причастие е „антицърковна“. Ролята на поста и изповедта се разглеждаше като важна, но непредшестваща задължително причастието. Моля Ви за отговор, задължителни ли са постът и изповедта преди причастие и откъде следва това?“.

На въпроса отговаря Златина Каравълчева:

„Здравейте, отговорът на свещеника от сайта pravoslavie.bg е бил верен. Наистина, обвързването на изповедта и поста с причастието, по начина, по който се е наложило у нас, е нов за Църквата, т. е. наложил се е в някои поместни църкви (но не във всички!) през последните два-три века, главно под руско влияние. Православието по принцип е много толерантно към разнообразието на църковните практики в поместните църкви, но в случая става дума за нещо по-сериозно – за една подмяна на църковното учение за греха и действието му в човека.

4.9322033898305 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (59 Votes)
images_7.jpg

Въпрос на Елена Русинова: Моля, поместете някаква информация за т. нар. „черешова“ задушница. Защо народът я нарича така? Как се определят датите на задушниците? Каква храна се раздава на нея според канона?

Отговаря Златина Иванова:

Съботният ден преди Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. През тази година Черешова задушница се пада на 10 юни. Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господа входът на Царството небесно в невидимия свят – на рая, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра – и ще се моли за тях до свършека на света.

На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. Преди този ден и на самия ден Църквата усърдно се моли за очистване от сквернотата на греха и опрощение на починалите с вяра в Христа.

3.1710526315789 1 1 1 1 1 Rating 3.17 (76 Votes)
v_tolev.jpgВъпрос на Петър Марчев: Бихте ли казали нещо повече за учението на Ваклуш Толев, защото се сблъсквам с доста хора, зомбирани от него. Мисля, че той доскоро преподаваше в Пловдивския университет "История на религиите" и по този начин зарибяваше млади хора. "Върхът на сладоледа" е, че едно момче от Казанлък бе направило дори филм за Ваклуш, който бе взел някаква награда на фестивал в Гърция /sic!/ и по този повод местните власти в града бяха устроили публично представяне на филма.

На въпроса отговаря Милка Христова:

Макар г-н Ваклуш Толев да е завършил православен богословски факултет (тогава Духовна академия "Св. Климент Охридски" - бел. ДвериБГ) и да се обявява за православен, религиозната доктрина, която проповядва, не само, че не е православна, а дори някои от основните идеи в нея са антихристиянски. С други думи, учението проповядвано от Толев, представлява синкретизъм (смесица) от православно християнство, източни религии, окултизъм, езотеризъм и дори прабългарска символика. Нещо повече, въпреки че Толев критикува остро основни концепции на Дънов, в някои от разсъжденията той е повлиян силно от идеите на Бялото братство. 

4.5909090909091 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (22 Votes)
images_2.jpg
Въпрос на Пламен: Здравейте, аз съм невярващ, но имам приятел, който е протестант. Веднъж отидох на тяхната църква или какво се там казва и чух хубава музика. Тъй като съм възпитан в православен дух и имам вярата в себе си, аз в началото се учудих защо така пеят, но после като се заслушах в песента имаше много верни неща. Те не20050075.jpg прославят ли Бога по техния начен и грешно ли е това? Може ли хора да слушат това? И някои песни, които се пеят по време на причастие в някои храмове, са църковно-народностни, а има дори и с протестантска тематика. Грешни ли са тези песни? Знам, че не спазват някакъв канон, но все пак хората не искат ли да чуят по-съвременен вариант на песните?

4.2941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (68 Votes)
Въпрос: Като медицинско лице как ще коментирате тезата за вредата от сексуалното въздържание? Това май е поредното оправдание и извинение за разгулен живот. Като изказвания от вида:"всеки го прави", "защо не, какво ще ми стане", "трябва да се трупа опит", "полезно е", "прави ми се" и т.н. А  ако не разсъждаваш така те мислят за странен, меко казано, защото не си като тях, болшинството..."

На въпроса отговаря д-р Цветан Биюков:

Прекаленото въздържание от секс било водело до здравословни проблеми – със сърцето, с простатата, с акне и с какво ли още не. Да не говорим как се било отразявало на психиката. Така пише в разни статии, коя повече, коя по-малко сериозни, но пък поднесени със завиден стил и съвсем не малко на брой. Доколко е удачно вярващите да се позовават на такива материали или да ги оспорват, не пише никъде? Сякаш Бог е предвидил въздържането от секс като изтезание и рисков фактор за здравето, а не като начин за приближаване до Него в определени ситуации и при определено стечение на обстоятелствата....

 

И рече старецът...

scale 1200От изказванията на преподобния Порфирий Кавсокаливийски (Атонски):

„Когато Христос дойде в сърцето, животът се променя. Когато намериш Христос, това ти е достатъчно, не искаш нищо друго, замълчаваш. Ставаш различен човек.

Ти живееш навсякъде, където е Христос. Живееш в звездите, в безкрая, в небето с ангелите, със светците, на земята с хората, с растенията, с животните, с всички, с всичко.

Там, където има любов към Христос, самотата изчезва. Ти си спокоен, радостен, пълноценен. Без меланхолия, без болести, без притеснения, без тревожност, без мрак, без ад“.

    Преп. Порфирий Кавсокаливийски