Мобилно меню

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)
Image_2a.jpgВъпрос на М. Пенева: Какво е нужно за построяването на храм или параклис, като се изключи финансирането?

Здравейте, за построяването на храм или параклис (под това име обикновено се разбира малък храм, но може да бъде и по-голям; идеята е, че не става дума за основния храм, а за при-храмова молитвена сграда - каквато е и етимологията на гръцката дума "пар-екклиси") е нужно да се знае, че става дума за православен храм, следователно той трябва да се построи според православните канони. Тоест, нужно е знанието и съгласието на енорийския свещеник, който обгрижва духовно дадено селище и прилежащата му територия (защото често параклисите се строят в планините или по полетата).

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (30 Votes)
74769_sve6ti200.jpgВъпрос на Цветелина Георгиева: Въпросът ми е каква е целта на паленето на свещи и кандила и къде за това е писано в Библията. Каква е целта на подобни действия и какво общо имат с вярата в Господ?

Здравейте, традицията да се палят свещи по време на богослужение или в дома при религиозен празник е предхристиянска. В Стария Завет има многобройни примери, където се споменава за използването на свещи в богослужението. Според еврейската традиция в навечерието на събота или на някой друг голям празник се палят т.нар. съботни или празнични свещи, като времето и начинът на тяхното запалване са строго регламентирани в юдейския закон.  Християните запазват употребата на свещи в своите богослужения, като те са имали не само практически функции (да осветяват тъмните помещения, където са протичали християнските събрания), а са имали дълбок символичен характер. Неслучайно в Писанието се казва: Бог е светлина.

4.0869565217391 1 1 1 1 1 Rating 4.09 (69 Votes)
Pantocrator_6v_Sinai_w200.jpgВъпрос на К. Каменов: Искам да ви задам този въпрос, понеже казват, че е полезно за тялото и дава добро здраве. Обаче всичките тези асани и дишания ме притесняват. Аз имам наднормено тегло и мисля да се запиша, но се чудя дали хата йога не е само на физическо ниво, както те казват или е форма на окултизъм. До какви промени води в тялото на този, който тренира, така че той се чувства толкова добре.  Никъде няма единно мнение за това какво точно е хата йога - едни казват,   че е на физическо ниво,  други, че развива кунделини енергия в тялото. В крайна сметка, вреди  ли занимаването с хата йога на вярата в Бог?

Отговаря Златина Иванова: Здравейте,
В православието грехът не е непозволено (от Бога или Църквата) действие, а отдалечаване на човека от Бога. След грехопадението на първите хора ние всички се раждаме в такова състояние – отделени от Бога телесно и душевно. Хората от всички векове са чувствали това и чрез своите религии са се опитвали да поправят това състояние. По-примитивните религии са се стремели само да умилостивят безкрайно далечния Бог чрез различни жертвоприношения и ритуали, а по-развитите религии са се стремели да предложат на хората и някакъв път на вътрешно развитие, за да може човекът да преодолее чувството на духовен дискомфорт, което носи у себе си. Хата йога е една от съвременните системи, които предлагат на човека възможност да се справи със себе си, с противоборството на различните сили в душата си, с други думи предлага му начин да постигне хармония на духа и тялото си.

4.5588235294118 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (34 Votes)
017.jpgВъпрос на Татяна: Здравейте! Моля ви, помогнете ми да разбера какво представлява ирисовата диагностика от православна гледна точка. Има ли връзка с гадателството? Също така какво е православното мнение за хомеопатията, има ли връзка с окултизма и магиите?

На въпроса отговаря Златина Иванова: Здравейте, в Православната църква днес няма единно становище към нетрадиционната медицина и в частност към ирисовата диагностика и хомеопатията. Може да се твърди, че Църквата има категорично отрицателно отношение към всички форми на енерголечение като рейки, сеанси на екстрасенси и т.н., тъй като вижда в тях действия на демонични сили чрез хора, избрали съзнателно или не, но винаги доброволно да бъдат техни проводници. Към формите на народната медицина на други народи и култури Църквата се отнася с уважение, като предупреждава чедата си единствено да не се влияят от философията на тези народи, особено езическите като Китай, Индия, Япония и други.

4.7882352941176 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (85 Votes)

Copy_of_Batumi_rest.JPGОтговор на отвореното писмо до Двери БГ (тук)

Здравейте, о. Кирил,

Благодаря за усилията, които сте положили, за да дадете такъв обстоен отговор. С някои от аргументите Ви съм съгласна, но с други не мога да се съглася. Първото, с което не мога да се съглася, е, че изложеното от Вас становище е „официалното становище на Българската православна църква“. Това, че тази практика се е наложила у нас през годините на комунизма като норма, когато църковният живот на вярващите е трябвало да бъде ограничен до възможния минимум, съвсем не означава, че тя трябва да бъде издигната в норма на православно благочестие.

Най-малкото, което можем да направим, за да се убедим, че не става дума за една последователна позиция на Българската църква дори през последния век, е да погледнем някой от молитвениците от началото на 20 в. и преди революцията, където българските йерарси съветват вярващите да се причастяват всяка неделя, ако това не е възможно – всеки месец, а в краен случай поне по време на четирите поста. При такова място на причастието в живота на християните, естествено не може да се спазва уж абсолютното изискване за седемдневен пост преди причастие, като последните три дни постът е строг.

 

И рече старецът...

Стреми се с всички сили да проникнеш със сърцето си дълбоко в църковните чтения и пения и да ги издълбаеш върху скрижалите на сърцето си.

Игумен Назарий