Мобилно меню

3.1764705882353 1 1 1 1 1 Rating 3.18 (51 Votes)
papaB.jpgВъпрос на Радослав Спасов: Уважаема редакция, за пореден път оставам озадачен от поместените коментари и публикации в православния и църковен сайт "Двери.бг". Но впрочем бих искал засега да задам само един въпрос към вас: За вас Римокатолическото изповедание ерес ли е или не? Ако не е - тогава какво е? Следователно и какво е отношението ви към папата? Интересувам се и от критериите Ви. Предварително благодаря!

На въпроса отговаря д-р Цветан Биюков:

Уважаеми г-н Спасов,
Да започнем с критериите. Нашите критерии са православни - въздържаме се да обявим някого за еретик, без да е бил призован на вселенски, на значим поместен или (в наши дни) на всеправославен събор, където лъжеучението му да е било обсъдено, осъдено, да му е била дадена възможност да се отрече и въпросният да е продължил да упорства в лъжеучението си, след което самият той да е бил осъден и отлъчен.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (100 Votes)
AgainstBirdFlu.jpgВъпрос на Радостин Маламов:  
Как може един православен християнин да бъде закичен с мартеница?  След като знаем, че в  Библията Господ ни учи да се уповаваме само на Него. А всички знаем, че мартеницата се слага да ни носи здраве и късмет през годината. Според мен не трябва да смесваме езическото си наследство с Православието, а напротив да се стараем да го изкореним от ежедневието си. 

На въпроса отговаря Цветан Биюков: Здравейте! Християните, които се уповаваме само на Бога, слагаме мартеница, не за "да ни носи здраве и късмет през годината"! Не знам дали ви е известно всъщност, колко далеч по-засукани мартенишки суеверия битуват по различните краища на страната ни. Който иска, нека си ги брои за "етнографско богатство", но ние не се надавяме на шарената прежда да ни опази от древни порази като чумата. Нито с носенето и раздаването на мартенички вярваме, че ще се предпазим от модерни болести като луда крава примерно или пък птичи грип.

4.3913043478261 1 1 1 1 1 Rating 4.39 (23 Votes)
resurrection.jpgВъпрос на г-н Стефанов: След като Бог притежава качеството "всемогъщие" (т.е. може да въплъти душа в материя), какво му пречи да повтори, потрети и т.н. този процес? Казано е, че Бог направи човека от кал и му вдъхна душа. Така също е "прието" в християнството (без това ясно да е казано в Библията), че след смъртта душата (т.е. ние, човеците) според делата си заминаваме или в Рая или в Ада (където Раят не е Божието царство - не знам има ли Църквата яснота по отношение тези две понятия).


Здравейте, г-н Стефанов,
На въпроса, не може ли всемогъщият Бог да накара душата да влезе в друго тяло, Църквата отговаря: не може. Защото Бог не може да противоречи на Самия Себе Си. Това означава Той да не бъде съвършен. В християнството идеята на Бога за човека е различна от идеята за човека в източните религии. В религиите, изповядващи прераждането, материята е затвор на духа, тоест тялото е затвор за душата. Между тях съществува изначално противопоставяне и борба, като целта на прераждането е един ден душата да се освободи окончателно от материята и да се разтвори в Божеството или в Абсолюта, част от който е и тя. Християнският възглед е различен – човекът е уникално същество, имащо душа и тяло. Това е смисълът на творческия акт на Бога, с който създава човека - дух и материя в единство, а не като противостоящи си стихии.

4.4150943396226 1 1 1 1 1 Rating 4.42 (53 Votes)
CAK9MJC1.jpgВъпрос: Какво става с душата на човек, чийто живот е отнет по най-жесток и несправедлив начин - убийство? От деня на смъртта до 40-я ден след това може ли да се осъществи връзка с нея?

Здравейте, наистина, няма по-голямо богохулство от насилственото отнемане на човешкия живот. Всички ние – и вярващи, и невярващи интуитивно чувстваме, че както появата на живота, така и смъртта са тайнство – те са белязани по невидим начин от Божието присъствие и затова наглото нахлуване на човешкото самоволие в тези области предизвиква у хората страх и отвращение.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (5 Votes)
Въпрос на В. Костов: Здравейте, по повод дебатите за имотите на църквата искам да науча как финансират своята дейност различните
протестантски църкви у нас - петдесетни, евангелски, Божии и т.н.
Сещам се за един случай, как една от тях беше финансирана от американска Божия църква и в замяна американците май им бяха взели храма.


 

На въпроса отговаря д-р Жасмина Донкова: Различните протестантски деноминации финансират своята дейност, както и всички останали религиозни институции, съобразно нормативната уредба на страната.


По-голямата част от тяхното финансиране се формира от доброволни дарения на членовете им или от сродни религиозни общности от чужбина, а останалата част от задължителен членски внос или така наречения “десятък” (по принцип това е сума, която е равна на 10% от дохода на отделния член от религиозната организация, но в България в по-голяма част от протестантските вероизповедания размерът на този десятък се определя съобразно финансовите възможности на всеки вярващ).

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики