Мобилно меню

4.5909090909091 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (22 Votes)
Въпрос: Вярно ли е, че ако свещеник има втори брак, втората му съпруга няма право да роди деца, ако свещеникът има дете от първата си съпруга?

На въпроса отговаря д-р Жасмина Донкова:
Така поставен въпросът е безсмислен, защото църковните канони забраняват на православен свещеник да има втори брак. По този повод текстът на 17-то апостолско правило е категоричен: „Който подир свето кръщение е бил обвързан с два брака или е имал наложница, не може да бъде ни епископ, ни презвитер, ни дякон, ни изобщо да се брои в свещения клир”.

Същата постановка откриваме и в 12-то правило на св. Василий Велики, който, основавайки се на цитираното по-горе апостолско правило, казва, че на второбрачни е забранено да бъдат служители на Църквата.

4.9565217391304 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (92 Votes)
simeon_athos3.jpgВъпрос: Как човек може да получи разрешение да посети Света Гора и Зографския манастир за няколко дни? И може ли поклонението да не е в организирана група, а само двама-трима души?

1) Посещението в Света Гора е предимно за отделни лица, а групите се препоръчва да не са големи.

2) Желаещият да посети Св. Гора поклонник трябва да изпрати фотокопие на личната си карта или на задграничния си паспорт до бюрото за поклонници в Солун, Гърция, на факс 0030 2310 222424.

3) На листа от фотокопието трябва да добави: общо означение на професията си (напр. учител, инженер, лекар, студент, пенсионер и пр.) на английски или гръцки, както и: а) името на манастира/манастирите, който/които иска да посети, б) времето, в което иска да пребивава на Св. Гора и в) откъде иска да вземе разрешителното си (обикновено това е Урануполис, така е най-практично). Разрешението се дава само за 4 дена. Ако има натрупване в някой ден, от бюрото в Солун може да препоръчат някой следващ ден.

4.6451612903226 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (31 Votes)
Въпрос:
Христос Возкресе! Напоследък, слушайки какво говорят някои хора аз си задавам един въпрос и бих искала да чуя вашия отговор. Ако един човек, мъж или жена, в своя живот не се ожени/омъжи, независимо по какви причини и няма деца, това прави ли го недостоен пред Бога и "достоен" за упреците и подигравките на обществото?

На въпроса отговаря Цветан Биюков:
Наистина възкръсна!
Това е интересен въпрос, почти всички имаме останали без деца познати, на които роднини или завистници гледат като наказани - от съдбата, от Бога и пр.

Но човек може да не се ожени по всякакви причини. От една страна, може да му се иска, но понеже е болен/сакат, беден, грозен(?) придирчив и пр. да си остане неженен. Може да е пияница, дългосрочен затворник, хомосексуален или с тежка характеропатия - някои такива също остават неженени. От друга страна, може приоритетите на човека да са подредени по друг начин - монахините и монасите например, съзнателно избират да не се женят. Някои пък, съзнателно или несъзнателно, поставят кариерата си над брака. Или бохемския живот...

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (9 Votes)
VsiBGSvetii_Sf_sv_Sedmochislenici.jpgВъпрос на В. Трендафилова: Кога и как се извършва канонизацията на светците. Има ли Житие на св.Трендафил Загорски?

Отговаря Златина Каравълчева:
Здравейте, днес практиката за канонизация на светците малко се отличава от тази, която Църквата е следвала през вековете. Канонизацията се извършва „официално” – тоест поместната православна Църква, чрез решение на своя Св. Синод обявява някого за светец. Решението се взема въз основа на заключенията, направени от нарочна комисия, която е проучила всички известни факти от житието на праведника и е удостоверила, че след смъртта му той е вършил чудеса в отговор на молитви на вярващите. Прието е канонизацията да се извършва поне 50 години след смъртта на светеца. Вземат се предвид и някои други белези като нетленност на мощите, благоухание, мироизтичане – които обаче не се считат за задължителни. Тази практика постепенно се е развила и утвърдила през последните 4-5 века, поради постепенното затъмнение на църковното съзнание след падането на Балканите под османска власт.

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (20 Votes)
i01.jpgВъпрос: Защо в Православната църква тайнствата са "само" седем? Не е ли тайнство освещаването на храмове, освещаването на вода (особено на Йорданов ден), освещаване на икони и други? 

Здравейте, интуитивно сте усетили верния отговор. Всъщност в Православната църква тайнствата наистина не са седем. Определянето на точен техен брой – седем - става доста късно в православния свят – едва през 13 век. Православната църква говори за едно голямо тайнство – тайнството на спасението на човека, което Бог върши чрез Своята благодат в света. Всички свещенодействия са аспекти на това голямо тайнство. Когато светите отци са изброявали някои тайнства, то те не са имали предвид, че само това са тайнствата в Църквата, а че са онези действия на Божията благодат, които имат най-голямо значение за спасението на човека. В този смисъл някои говорят за две тайнства – тайнството на кръщението и на евхаристията, като за началото и края на всички тайнства в Църквата.

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски