Мобилно меню

4.9266055045872 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (109 Votes)

Въпрос от В. Димитрова:

Преди три месеца имахме покойник в семейството. Утре е Задушница, но съседи ми казаха, че на първата Задушница след смъртта не се ходи!? Искам да попитам вярно ли е това и не трябва ли да ходим цялото семейство на гроба?

Здравейте! Не слушайте съседа си, а какво Ви казват съвестта и сърцето Ви. Естествено, че трябва да отидете на гроба на близкия си – няма време „неподходящо за молитва“.

Всъщност съветът, който са Ви дали, означава, че има някакво време, когато Бог не приема молитвите на близките на починалите и не иска да приеме любовта им към техните близки. Което е абсурдно и богохулно. Редовното споменаване на покойниците, особено през първата година след смъртта им, е много важно за тях самите, тъй като и за тях раздялата с близките е още нова и болезнена. Само Божията благодат, която ние, живите, призоваваме за тях в молитвите си по Задушница, а и не само, може да им носи радост и утеха. Защото Бог не е Бог на мъртви, а на живи. Така че идете без смущение на гроба на близкия Ви човек, отслужете панихида и запишете за него заупокойна св. Литургия в някой храм. Може и четиридесетдневна. Не се поддавайте на суеверни страхове, а за всичко и във всичко призовавайте Божията помощ.

Бог да упокои Вашия починал близък, а на Вас желаем всичко най-добро.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
1_10.jpgВъпрос на Никола: Грях ли е да се ползваме от модерните технологии, за да четем Светото писание и не ни ли отдалечава това от смисъла на заниманието? Знам, че в помощ на мюсюлманина са създадени доста мултимедиини продукти, но допустимо ли е това от православна гледна точка?

Отговор:
Здравейте, всичко зависи от това, какво разбирате под "мултимедийни технологии". Ако имате предвид дали за християнина е приемливо четенето на Словото Божие само в книга, то отговорът е по-скоро "не". В интернет има безкрайно множество много полезни библейски програми, където човек може да чете Словото Божие на различни езици, сравнявайки преводите, водейки си бележки с коментари на св. отци и т.н. За това естествено ще ползва "мултимедийната технология" на компютъра. Разбира се, не всички хора имат нужда от такова изследване на Св. Писание.

4.7666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (30 Votes)
1_42.jpgВъпрос на Е. Ризова: Кога и как трябва да се молим?

Здравейте, първото, с което трябва да започнем, е, че молитвата, тоест нашият разговор с Бога, е нещо много лично и индивидуално. По думите на един съвременен светец Бог води таен и различен разговор с всяка душа. Според мнението на всички светци на Църквата от първи до 21 век най-приятна Богу е искрената, наша молитва, която изричаме със свои думи. Това обаче не се ли явява противоречие с практиката да имаме и ползваме молитвеници? Не, няма противоречие. Молитвениците, които се издават за ползване от всички християни, са като буквари, от които трябва да научим азбуката на молитвения живот. Тоест, там имаме образци на молитви, родени от колективния опит на църквата или от конкретен човек, който е прославен като светец. Хубаво е да започнем своя молитвен живот с тях, защото така ще се научим да превеждаме разстроените струни на нашата душа към общата музика, с която Църквата от векове слави Бога. Ползването на тези образци ще коригира и някои наши погрешни представи за молитва, които повечето начинаещи имат, въпреки че са съвсем искрени. Като пример мога да дам трогателният, но твърде незрял опит на моя близка от младежките й години да "поздравява" всяка сутрин Бога с любимата си песен по касетофона.

3.7297297297297 1 1 1 1 1 Rating 3.73 (37 Votes)
ten__.jpgВъпрос: Защо православните не спазват заповедта за почитане на съботата и считат, че тя е отменена в Новия Завет, след като Господ никъде изрично не го е споменал? Не са ли прави адвентистите, като я пазят от любов към Иисус, който е казал: "Който ме обича, ще пази Моите заповеди". Въпреки че сърцето ми се радва, когато съм в православен храм и чета православни текстове, съвестта ми не ми позволява да нарушавам Божията заповед "пазете съботния ден".

Отговор: Без съмнение този избор е важен в живота ни, а както сама чувствате, не може да е без значение "в коя църква ще ходим". Ако беше така, нима щяха да хвърлят толкова усилия вярващите хора през вековете да постигнат "чистата, първоначалната, Христовата вяра". Нека не подценяваме искреността на хората преди нас, нито да ги поставяме под себе си, като уж надрасли техните "дребни спорове". Това мислене, което мнозина следват днес, свидетелства единствено за духовна леност и нежалание да се търсят и намират отговори на важните духовни въпроси. Може да бъдете сигурна, че във всяка религиозна група или църква човек се среща и свиква да общува с един различен Христос.

4.6190476190476 1 1 1 1 1 Rating 4.62 (42 Votes)
1_1.jpgВъпрос на Я. Василев: Доказано е, че самовнушенията имат ефект над изпозлващите ги. Като си внушаваме, че сме грешни, ставаме такива, като си внушаваме, че сме здрави - се излекуваме. Като се "борим" за добродетел като смирението, как ще я получим, като тя е именно да се приемаме за грешни, а е добродетел. Тук виждам противоречие, което много ме обърква. Моля ви да ми го изясните, ако можете.

Здравейте, проблемът, който ви вълнува, занимава всички християни, но малцина го формулират ясно. А за да разрешим духовните си проблеми, на първо място е нужна искреност и назоваване на нещата с техните истински имена. Първата ви констатация за влиянието на самовнушенията в религиозния живот е безусловно вярна. Има обаче едно голямо "Но!" - а именно, че ако чувството ни за греховност се е развило и се подхранва от самовнушението ни, базирано на прочетено в аскетичната литература, то то е човешки плод, продукт на нашата психика, а не е плод на Божието действие в нас. За съжаление, много малко са християните, които осъзнават това и една от причините е, че не поставят въпроса така открито, както си го задавате вие.

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит