Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 1433

4.8714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (70 Votes)

Izgnanie_iz_raya.jpgВъпрос: Здравейте, статията „Защо се роди Христос?“ от митр. Йоан (Зизиулас) предизвика у мен известни недоумения и смут относно смъртта. Така, както го разбирам, авторът твърди, че смъртта е изначално заложена в творението още при сътворението, тъй като то било възникнало от нищото. На мен това ми звучи в противоречие с Писанието, в което за творението се казва, че е създадено твърде добро“. Съгласна съм, че Адам може би не е сътворен безсмъртен, но да се твърди, че смъртта няма нищо общо с непослушанието му към Бога и че този въпрос е онтологичен, ми звучи сякаш смъртта е била предопределена и неизбежна, дори Адам да беше останал послушен на Бога докрай. Моля, помогнете ми да си изясня въпроса.

Здравейте, статията на митр. Зизиулас, която имате предвид, съдържа важни мисли по възлови за християнството въпроси. За жалост, на някои съществени места тя е твърде конспективна и терминологията в нея (специално философската) може да се окаже подвеждаща вън от конкретния контекст. Вашите въпроси обаче показват, че тя успява да покаже значението на проблемите, които поставя, независимо дали предлаганите отговори изглеждат приемливо.

От християнска гледна точка би могло да се каже, че „смъртта е заложена в творението“ само в един смисъл. За да го изясним, нека опитаме да си дадем сметка за пълното значение на факта, че светът е сътворен от нищо.

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (30 Votes)
1_23.jpgВъпрос: Здравейте, моля ви да ми отговорете какво претставляват иконите, защо в протестантските църкви няма икони? Също така се питам защо се молим на светците, не трябва ли да се молим само на Господ Иисус Христос?

Здравейте, начална представа за интересуващия ви въпрос може да получите от статията "Как са се раждали иконите" в нашия сайт.

На въпроса ви най-общо казано може да се отговори така: иконите в древността са се появили по същите причини, по които ние днес правим снимки на нашите близки. Тогава разбира се не е имало фотография и изписването на образа на някой свят човек, мъченик или на Господ Иисус Христос, е било възможност за хората да имат жив спомен за тях. Това е рационалната прилика с днешната фотография. Но иконите не са "примитивни фотографии", а нещо много повече. Причината за това "повече" се крие в молитвената връзка между вярващите, която се осъществява с помощта на Божията благодат. Тук е и разковничето на различното отношение към иконите между православните и протестантите. Както ще разберете и от статията, в православната Църква е възможно молитвеното общуване и между хората, а не само между човек и Бога.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (14 Votes)
Въпрос: Във вестник "Трета възраст" имаше малка статия, че 1 декември е Ден на Библията. Там бяха посочени преводите на Библията, но нямаше никакви сведения, защо този ден е ден на Библията. Интересува ме къде мога да прочета нещо по този въпрос.

Здравейте, откакто са създадени първите библейски дружества (в протестантски среди в Германия, Англия и пр. още от 18 в.), стремежът им е да се доближи Свещеното Писание до хората, като се превежда текстът на разбираем за народа език и по различни начини той се прави достъпен - дарения, достъпни цени, отпечатване на части от Билията, които струват много по-малко, отколкото цялата Библия.

4.96 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (25 Votes)
1_2.jpg
Въпрос: Как да се отнасяме към свои невярващи близки или еретици? Имам близка, която не е православна и която много се обиди от опитите ми да й покажа заблудите. Какъв трябва да бъде подходът ни към такива хора?

Здравейте, сигурно и сам усещате, четейки писмото на познатата си, че сте допуснали грешка. Мнозина млади и ревностни християни се отнасят така агресивно-мисионерски към инославните, като мислят, че са длъжни така безкомпромисно да говорят с тях и го считат дори за изповядване на Христос. Първото, което разбира човек с достигането на някаква минимална духовна зрялост е, че ние никога никого не можем да накараме да повярва в Бога, респ. да Го познае в Православието. Това е дело на Самия Бог. Много е важно да осмислим това - не бива да си вменяваме в задължение да обръщаме във вярата хората около нас, защото това винаги има негативни резултати. Защо? Защото всички безпогрешно усещат, че става дума за човешко дело, а не за Божие. Така, дори и тези, които са чувствителни към духовните въпроси, могат да се отблъснат, защото единственото, което усещат е, че някой иска да им наложи своята правота, своята гледна точка, да наложи своето его над тяхното. Не бива да навлизаме в толкова лична област като тази на вярата, ако другият човек не ни е дал право за това, тоест не е поискал нашето мнение за нещо. Не постъпва ли и Бог така? Не се ли открива на търсещите Го? Не е ли очевидно присъствието Му за познаващите Го?

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

Въпрос от В. Димитрова:

Преди три месеца имахме покойник в семейството. Утре е Задушница, но съседи ми казаха, че на първата Задушница след смъртта не се ходи!? Искам да попитам вярно ли е това и не трябва ли да ходим цялото семейство на гроба?

Здравейте! Не слушайте съседа си, а какво Ви казват съвестта и сърцето Ви. Естествено, че трябва да отидете на гроба на близкия си – няма време „неподходящо за молитва“.

Всъщност съветът, който са Ви дали, означава, че има някакво време, когато Бог не приема молитвите на близките на починалите и не иска да приеме любовта им към техните близки. Което е абсурдно и богохулно. Редовното споменаване на покойниците, особено през първата година след смъртта им, е много важно за тях самите, тъй като и за тях раздялата с близките е още нова и болезнена. Само Божията благодат, която ние, живите, призоваваме за тях в молитвите си по Задушница, а и не само, може да им носи радост и утеха. Защото Бог не е Бог на мъртви, а на живи. Така че идете без смущение на гроба на близкия Ви човек, отслужете панихида и запишете за него заупокойна св. Литургия в някой храм. Може и четиридесетдневна. Не се поддавайте на суеверни страхове, а за всичко и във всичко призовавайте Божията помощ.

Бог да упокои Вашия починал близък, а на Вас желаем всичко най-добро.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец