Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (27 Votes)
1_166.jpgВъпрос: Може ли да се сключи църковен брак без граждански и ако не, има ли някакви изключения?

Здравейте, 
в България е задължително условие църковният брак да е предшестван от граждански. Причината за това е, че църковният брак у нас няма юридическа стойност и затова Църквата се доверява на държавата, че лицата, пожелали да се венчаят пред Бога, са необвързани в друг брак или не са с повече от три развода. В Гърция църковният брак не е обвързан с гражданския - там всеки може да избира какъв брак да сключи, но църковният брак има легитимна стойност пред държавата и неговото разтрогване, тоест развода, също се регистрира от държавата, а сключването му има всички юридически последици на законовия брак.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
1_127.jpgВъпрос: Може ли да се венчаем в църква, след като дълги години сме женени с мъжа ми, но през онези години по политически причини това не беше желателно? Бих искала да Ви попитам също дали след смъртта душите на невенчани съпрузи могат да са заедно?

Здравейте, няма никакви проблеми да бъде сключен църковен брак и дълги години след гражданския. В наши дни по обясними причини това често се случва, особено в семействата, които дори след дълги години съвместен живот са почувствали необходимост да задълбочат духовната си връзка и са пожелали да придадат на брака си още по-голяма пълнота в тайнството на Църквата. Относно втората част на въпроса ви: всички души, които Бог е помилвал след смъртта, имат общение помежду си. За съпрузите: от една страна в Евангелието е казано, че в Божието царство хората нито ще се женят, нито ще се омъжват (Мат. 22:30) - тоест, отношенията ще бъдат различни, по начин, който ние днес не можем да си представим. От друга страна, в тайнството брак Църквата учи, че мъжът и жената са станали "една плът", едно цяло, което и смъртта не може да разтрогне (Ефес. 5:31-32).

4.3529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.35 (17 Votes)
 Здравейте, съжаляваме, че се забавихме толкова време с отговора на вашия въпрос за метода Силва. Вие сигурно сте запозната с историята и основните елементи от учението на Силва, затова ще го споменем съвсем накратко. Автор на „метода Силва” е американецът с испански произход Хосе Силва, който му дава официално название „Умствен контрол според Силва”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
1_25.jpgВъпрос: Какво означава човек да бъде "духовно извисен"?

Здравейте, Христос воскресе!

Изразът "духовно извисен" е толкова популярен днес, че сама разбирате, неговият смисъл зависи много от мирогледа на употребяващия го. Все пак всички, които говорят за "духовно извисяване", признават приоритета на духовното над материалното и поставят поне някаква насока за развитие на човека - нагоре. След тази прилика, разликите стават многобройни. Ние можем да споделим с вас само православното разбиране за съдържанието на този израз.

Според православието, след грехопадението на първите хора човечеството като цяло губи своята духовна чувствителност. На библейския език това е казано с образа, че хората "се облякоха в кожени дрехи". Истинската духовност на човека е произтичала и произтича и досега единствено от връзката му с Бога - тъй като Той е създателят на живота и е чист и свят Дух. Смисълът на грехопадението е загубване на пряката връзка между човека и Бога, което променя много неща в начина на живот на човечеството. Сега няма да се впускаме в тази тема. Всички хора сме с повредена "духовна чувствителност", но и всички сме различни. Светците на Православната църква учат, че за да води човек духовен живот е безусловно необходимо той има духовна чувствителност. Тази същата паднала, затъмнена, но все пак съществуваща духовна чувствителност на човека, която му казва, че той не е само пръст и че не само с хляб се живее на тази земя.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
1_31.gifВъпрос: Православната църква най-точна ли е в изпълнението на Библията - Божието Слово или има и други църкви или църква която изпълнява правилно Библията сиреч Словото Божие?

Здравейте, похвална е ревността ви да служите на Бога в пълнота, а не полвинчато и насила. Въпросът ви обаче разкрива едно непознаване на целта на християнския живот или поне така, както православната Църква през вековете го е живеела. Новият Завет, защото предполагам имате предвид него, не е спусната от небето книга със заповеди, които християните на земята трябва да спазват, за да се спасят. Такова отношение имат мюсюлманите към техния Коран - ислямът учи, че Коранът съществува като духовна книга на арабски език на небето и оттам е спуснат на Мохамед, който да я даде на хората. Новият завет е сборник от много книги - това са четири описания на живота и делото на Христос на земята, както и част от обширната кореспонденция на апостолите с новооснованите християнски общини в Римската империя. Ние наричаме Евангелието свещена книга, защото описва живота на въплътения Бог сред нас, който е източникът на всяка святост, както и наставленията на апостолите, които са били изпълнени със Светия Дух във възможната за хората пълнота. Православните християни считат Писанието за боговдъхновено, не защото Бог е използвал механично апостолите, за да им "диктува" някакво послание на хората, а защото авторите на различните книги са били движени във всичките си дела, мисли и чувства от Светия Дух. Новият завет е съвършеният плод на свободното съ-действие на святия човек и Всесвятия Бог.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит