Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Въпрос на Д. Димитрова: Може ли да ми помогнете да намеря икона на Св.Николай Чудотворец на кон? Или да ме упътите къде мога да я видя?

1_30.jpgТрадицията за вмъкване на животни в иконографията на св. Никола Мирликийски не е православна. Магарета, коне, кучета, елени и др. впрегатни животни, всички те служат за превоза на светеца и тежкия му товар - множество подаръци за хората, тази негова щедрост е известна и от житието на светеца. През вековете тендира не само избора на природни детайли около фигурата на светеца, но това важи също и за помощните животни. След откриването на автомобила можем да видим "Санта Клаус" също сред цял автопарк последни модели. Разбира се възприемането на култа към светеца от различни народи внася в иконографията му белези, характерни за неговото обкръжение. Така например, колкото по-северно отиваме, толкова повече се изменя избора на впрегаемите животни - от бял кон, през елени и кучета до полярни мечки.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (27 Votes)
1_166.jpgВъпрос: Може ли да се сключи църковен брак без граждански и ако не, има ли някакви изключения?

Здравейте, 
в България е задължително условие църковният брак да е предшестван от граждански. Причината за това е, че църковният брак у нас няма юридическа стойност и затова Църквата се доверява на държавата, че лицата, пожелали да се венчаят пред Бога, са необвързани в друг брак или не са с повече от три развода. В Гърция църковният брак не е обвързан с гражданския - там всеки може да избира какъв брак да сключи, но църковният брак има легитимна стойност пред държавата и неговото разтрогване, тоест развода, също се регистрира от държавата, а сключването му има всички юридически последици на законовия брак.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
1_127.jpgВъпрос: Може ли да се венчаем в църква, след като дълги години сме женени с мъжа ми, но през онези години по политически причини това не беше желателно? Бих искала да Ви попитам също дали след смъртта душите на невенчани съпрузи могат да са заедно?

Здравейте, няма никакви проблеми да бъде сключен църковен брак и дълги години след гражданския. В наши дни по обясними причини това често се случва, особено в семействата, които дори след дълги години съвместен живот са почувствали необходимост да задълбочат духовната си връзка и са пожелали да придадат на брака си още по-голяма пълнота в тайнството на Църквата. Относно втората част на въпроса ви: всички души, които Бог е помилвал след смъртта, имат общение помежду си. За съпрузите: от една страна в Евангелието е казано, че в Божието царство хората нито ще се женят, нито ще се омъжват (Мат. 22:30) - тоест, отношенията ще бъдат различни, по начин, който ние днес не можем да си представим. От друга страна, в тайнството брак Църквата учи, че мъжът и жената са станали "една плът", едно цяло, което и смъртта не може да разтрогне (Ефес. 5:31-32).

4.3181818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.32 (22 Votes)
 Здравейте, съжаляваме, че се забавихме толкова време с отговора на вашия въпрос за метода Силва. Вие сигурно сте запозната с историята и основните елементи от учението на Силва, затова ще го споменем съвсем накратко. Автор на „метода Силва” е американецът с испански произход Хосе Силва, който му дава официално название „Умствен контрол според Силва”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

1_25.jpgВъпрос: Какво означава човек да бъде „духовно извисен“?

Здравейте, Христос воскресе!

Изразът „духовно извисен“ е толкова популярен днес, че сама разбирате, че неговият смисъл зависи много от мирогледа на употребяващия го. Все пак всички, които говорят за „духовно извисяване“, признават приоритета на духовното над материалното и поставят поне някаква насока за развитие на човека – нагоре. След тази прилика, разликите стават многобройни. Ние можем да споделим с вас само православното разбиране за съдържанието на този израз.

 

И рече старецът...

Когато човек се моли, той се държи към Бога като към приятел – разговаря, доверява се, изразява желания; и чрез това става едно със Самия наш Създател.

Св. Симеон Солунски