Мобилно меню

4.3720930232558 1 1 1 1 1 Rating 4.37 (43 Votes)
1_73.jpgВъпрос: Здравейте, как може да се унищожи проклятие, ако човек няма финансовата възможност да пътува дотам, където е извършено?

Отговор: Въпросът с "проклятията" не е прост. Със сигурност решаването му не зависи от финансови възможности, нито от географски ширини. Това най-вероятно е съвет, даден ви от окултисти, врачки или други подобни. Не си хабете времето и парите да пътувате където и да било.
 
По принцип, такова нещо като "проклятие" е възможно да се случи в духовния живот. Но за да разберете, как да се освободим от него, трябва да знаем защо Бог го е допуснал. Защото като вярващи за нас не бива да има никакво съмнение, че нищо на тази земя не става без Божието знание и допускане. "Проклятието", "клетвата", извършването на магии може да оприличим на физическото убийство. Както в света съществува физическото отнемане на човешкия живот - което в очите на Бога и хората е най-непростим грях, така и в духовния свят е възможно да се случи такова "духовно убийство" срещу някой човек. Естествено, Бог не желае това и вършещият го (кълнящият, вършещият магии и т.н.) в Неговите очи е по-голям грешник дори от физическия убиец, защото посяга на безценната човешка душа. Светът, обаче, в който живеем е паднал, отдавна не живее по Божиите закони, а се движи по свои собствени - в които има и насилие, и лъжа, и неправда. И Бог, който уважава безкрайно човешката свобода, не може да се намеси насила и да ни направи "по-добри". Законите - и природните, и духовните, са вече обективни за нас - и според тях е възможно и физическото убийство, и духовното нараняване на човека чрез такива неща като "проклятието".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)
1_67.jpg
Здравейте, имам въпрос към вас. Става дума за следното: чел по различни случаи и поводи за упражнения (физически такива, например целящи да заздравят даден мускул и т.н.). При по- задълбочено търсене на информация обаче откривам, че упражненията в миналото са били позлвани например от хата-йога, от разни източни (китайски например) религиозни учения и т.н.  Въпросът ми е грешно ли е да се правят такъв тип упражнения от гледна точка на произхода им- ВАЖНО- тук отбелязвам специално "от гледна точка на произхода на упражненията", защото например някои упражнения са предназначение за греховни неща. Но този аспект го разбирам и се чудя специално дали ако едно упражнение е ползвано в началото от разни религиозни учения, секти и прочие, то е грешно само заради това? Също отбелязвам, че под правене на упражненията разбирам правенето им извън старите учения (например само на дадено упражнение, а не на йогата като цяло). Конкретен пример (от многото такива) е, че в популярна на запад система за самолечение на страхови неврози и други подобни се препоръчва и някакви дихателни упражнения от тай-чи (мисля, че го правят, защото се смята, че дълбокото дишане успокоява по някакъв начин). Друг пример: в системата за лечение на проблеми с очите на руснака Норбеков (наскоро разбрах от Вашия портал, че системата му е неправилна от Християнска гледна точка) има упражнения, при които очите се въртят в различни посоки определен брой пъти (мисля, че това беше за дадени мускули на очите или подобно)- когато се махнат от системата на Норбеков, такива упражнения грешни ли са от Християнска гледна точка?

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (22 Votes)
1_44.jpgВъпрос на В. Николов: Според Писанието и Светите Отци, Бог е създал човека, за да бъде човекът бог по благодат. Преди грехопадението Адам и Ева са имали общение с Бога, имали са божията благодат, но защо не са били богове по благодат и в какво се различава тяхното състояние от състоянието на светиите които са постигнали обожение чрез Христос?

Здравейте, на въпроса Ви може да се отговори и с много думи, и с малко. В този случай е по-добре да изберем втория вариант. В самия въпрос, който поставяте, се съдържа и отговорът - обожението е възможно само чрез Христос. 
 
Въплъщението на Словото не е обусловено от грехопадението на Адам. Погрешно е да смятаме, че Христос е дошъл заради това. Със или без грехопадението на Адам истинско ставане-Бог-по-благодат е възможно само чрез Христос, така че Въплъщението е било заложено в предвечния план на Бога за човека. Неслучайно човекът е сътворен по образа на Христос. Кой може да е божият образ (образец) и по чия икона е сътворен човекът, ако не по образ на самия Христос? Кой друг, ако не Христос, е образецът, на който трябва да се уподобяваме? 
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)
1_133.jpgВъпрос: Привет на екипа на Двери! Въпросът, който искам да задам, може би вече е задаван или в сайта има материали свързани с него, но все пак ще попитам: какъв е смисълът на поста? Много хора се стремят да вършат добри дела, да бъдат по търпеливи и смирени по време на постите, а не трябва ли християните да са такива през целия си живот?

Здравейте, вярно е, че в сайта има вече публикувани материали относно вашия въпрос. Като например тук и свързаните с тази статия следващи материали. Авторът разглежда различните страни на поста - като послушание, като жертва, като израз на любов и т.н. в достъпен за светския човек стил. Целта на поста не е да се вършат добри дела - нещо повече, целта на християнски живот по принцип не е да се "вършат добри дела". Защото, ако малко разширим кръга на тази логика, то ще излезе, че и от християнството няма особена нужда, защото всички хора са призвани да вършат добри дела, а и много от тях ги вършат, изповядвайки друга религия. Така може да стигнем до извода, че целта на човека е да бъде добър и тогава резонно ще попитаме, че защо тогава спорят различните религии като най-важната им цел е една? Нима има само един начин да станем добри?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Въпрос на Д. Димитрова: Може ли да ми помогнете да намеря икона на Св.Николай Чудотворец на кон? Или да ме упътите къде мога да я видя?

1_30.jpgТрадицията за вмъкване на животни в иконографията на св. Никола Мирликийски не е православна. Магарета, коне, кучета, елени и др. впрегатни животни, всички те служат за превоза на светеца и тежкия му товар - множество подаръци за хората, тази негова щедрост е известна и от житието на светеца. През вековете тендира не само избора на природни детайли около фигурата на светеца, но това важи също и за помощните животни. След откриването на автомобила можем да видим "Санта Клаус" също сред цял автопарк последни модели. Разбира се възприемането на култа към светеца от различни народи внася в иконографията му белези, характерни за неговото обкръжение. Така например, колкото по-северно отиваме, толкова повече се изменя избора на впрегаемите животни - от бял кон, през елени и кучета до полярни мечки.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики