Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (6 Votes)
1_11.jpgВъпрос: Защо на иконата "Възкресение Христово" се изобразява св. цар Давид?

Обичайно е при композицията "Възкресение Христово" (Анастасис), известна още, съобразно Свещеното Писание и богослужебната пасхална химнография, и като "Слизане в Ада", да присъстват старозаветни библейски персонажи - от Сътворението до спасителния Новозаветен период. В центъра на композициите е винаги Христовото изображение - Христос, Който "смертию смерт поправ" счупва портите адови и протяга десница към старозаветния праотец Адам. В по-късни варианти на тази иконография Спасителят протяга ръце към двамата прародители, Адам и Ева, които са сред първите, спасени от човешкия род. Сред персонажите в по-долната част разпознаваме различни "ликове" (групи, състави) на старозаветни патриарси, пророци и царе. Сред тях (по принцип) неизменно присъстват св. прор. Давид и св. прор. Соломон, и двамата автори на книги в Свещ. Писание на Стария Завет (Псалтир, Еклисиаст, Песен на песните, Премъдрост Соломонова и Притчи Соломонови).

3.88 1 1 1 1 1 Rating 3.88 (25 Votes)
1_18.jpgКалендарът още от самото начало на живота на Христовата църква е бил проблем по простата причина, че тогава не е имало уеднаквен „светски” календар, а и почти всеки император се е стремял да постави себе си в средоточието на световната история. За християните основният проблем бил с празнуването на Пасха Христова, т. е. Възкресението на Иисус Христос. Защото в Палестина тогава са се ръководели от лунния календар, а в римската империя е бил в употреба основно слънчевият календар. Постоянното местене на датите на лунния календар спрямо сравнително фиксираните дати на слънчевия календар е внасяло объркване, а християните основателно са искали да знаят кога да празнуват най-важното събитие в световната история: победата на живота над смъртта чрез възкресението на Богочовека Иисус Христос.

4.8611111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (36 Votes)
1_13.jpgВъпрос: Ако единият от съпрузите изневери на партньора си (в днешно време, за съжаление, това не е рядкост), то казва се, че връзката между тях се разпада. Аз лично мисля, че за да се стигне до изневяра, значи тази връзка най-вероятно още преди това се е била разпаднала от липса на любов по между им. Но въпроса ми е как например след изневяра може да се възстанови връзката между встъпили в брак. И въобще може ли? Искреното покаяние (и изповед) достатъчно ли е, след като вече връзката е изчезнала, няма я, как ще се появи?

Здравейте, няма лесен отговор, нито рецепта за вашия въпрос, тъй като всеки подобен случай изисква конкретна грижа, съвет и духовно ръководство от свещеник в църквата. И все пак, ако подходим принципно към ситуацията, бихме могли да ви утешим, че наистина християнското семейство може да оцелее след такова изпитание, защото  се уповава на Бога за свой Лечител и Утешител.

4.5049504950495 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (101 Votes)
в. СтандартВъпрос на Ангелика: Моля ви да споделите вашето мнение за сестра Христина от манастира "Св. Пантелеймон" край Смолян. Дали наистина лекува и ясновидства с Божията помощ или е съмнително това, което върши? След толкова години на атеизъм много хора се обръщат към Православието и не бива да поемат по грешни пътеки. Трябва да има официално становище по въпроса от БПЦ. Когато е само една обикновена врачка, е ясно, но когато е "сестра" и има на разположение храм и свещеник с Божието слово, мълчанието на Църквата излиза съвсем подвеждащо. А се строи и втори храм и хората ще стават все повече и повече. Вярно, всеки има право на избор, но след като вече е осведомен, той сам носи вината, ако греши. Това е работа на нашата Църква и по-специално на пловдивската митрополия. Мисля, че митрополит Николай, който сега изпраща свой човек в Смолян, трябва да приеме присърце това дело. Просто истината трябва да излезе наяве!

Отговор на ред. екип:
Здравейте! Въпросът, който поставяте, е много сериозен и ние отдавна се каним да го повдигнем. Тук няма да коментираме скандалното публично поведение на сестра Христина, нито явните признаци, че става въпрос за доходоносен бизнес. Като начало трябва да уточним, за да няма заблудени, че сестра Христина не е монахиня. Наричат я така някои, понеже сред християните е прието да се обръщат помежду си на "сестра" и "брат", а други - понеже се заблуждават, че е монахиня. Тя нарочно ходи с черни дрехи, за да вдъхва респект, но това не са монашески дрехи. Към същото внушение води и фактът, че живее в манастир, но това също е подвеждащо. Понеже не е сигурно, че това наистина е манастир!

4.7 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (40 Votes)
Жертва на семейно насилиеВъпрос на Милена:  Здравейте! Наскоро прочетох една статия за брака в "Църковен вестник" на Александра Карамихалева, озаглавена "Бракът като път за спасение". Няколко изречения от нея ме озадачиха, не мисля, че ги разбирам правилно и затова се обръщам и за Вашето мнение. Ставаше дума за следните мисли: "Лошите бракове не могат да служат за оправдание на нехристиянски отношения у дома. Те също могат да изпълняват високото назначение, което Бог е отредил на брака. Независимо че най-вероятно са сключени против Неговата воля от своеволие, лекомислие и суета." Кога може да се кажe, че един брак е сключен от своеволие например? Благодаря ви!

Отговор:  Здравейте, в християнските среди битуват няколко различни възгледа за смисъла на брака, които външно си приличат и уж се различават само по своите нюанси, но в практичен план водят до немалки разлики в "живеенето на брака".

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж