Мобилно меню

4.2352941176471 1 1 1 1 1 Rating 4.24 (17 Votes)
1_55.jpgВъпрос: Имам желание да направя коледните пости и този път да бъде както православната църква повелява. До сега съм постила, но на своя глава. Знам, че седмица преди началото на постите се заговява, но това е информация от моя приятелка. Как мога да разбера какво се прави по време на пости. Единственото, което намирам като информация, е какво поведение трябва да има вярващият. Аз се въздържам, както и трябва, но останалите неща не мога да открия като информация - кога и какво се яде например, кога се ходи на литургии с изключение на неделния ден. Искам да се запозная с повелите на Православната църква, но ми е малко трудно.

Отговор: Здравейте, прекрасно е намерението ви да участвате пълноценно в живота на Православната църква. Коледните пости, както сигурно вече знаете, започват на 15 ноември, продължават 40 дни и свършват на 24 декември - Бъдни вечер включително. Заговяването всъщност е последното вкусване на непостна храна преди поста (говеенето), както и постепенното (поради здравословни, а не религиозни причини) връщане към нормалния хранителен режим след поста. Така че няма "едноседмично заговяване" преди коледния пост. Можи би вашата позната се е объркала по аналогия с Великия пост, който е малко по-продължителен от Коледния и преди същинското му начало има една седмица, която се счита за подготвителна - т.нар. Сирна седмица, когато християните вече не ядат месо, но не се въздържат от млечни продукти, яйца, масло и т.н. При коледните пости сирна седмица няма. Коледният пост се нарича още Рождественски, а също и Филипов по името на св. апостол Филип, в чийто ден 14 ноември бележи началото на поста. За разрешените храни може да прочетете в църковния типик на БПЦ тук.  

4.8125 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (32 Votes)
1_65.jpgЗдравейте, Църквата се отнася към сънищата трезво и призовава хората, които й вярват, да се отнасят към тях по същия начин. В Библията има много места, където се говори за съня, за природата на сънищата, за различните видове сънища и т.н.  От тях става ясно, първо, че Църквата от най-древни времена познава естествените причини за появата на съня и никога не е споделяла примитивните езически представи за сънищата, които се съдържат дори в творенията на известните антични философи, които считали сънищата за еманации на предметите, техни финни образи, носещи се като мъгла из въздуха, които влизат в душата чрез дихателните органи. Както Библията, така и ранните св. Отци говорят за естествените причини за появата на сънищата, които се коренят в разумната способност на душата, в паметта и човешкото въображение, отчитат здравословното състояние на човека и т.н. Едновременно с това Църквата има ясно съзнание за естеството на човешката душа, която се родее с духовния свят и е изложена на неговото влияние, както в будно състояние, така и в по-силна степен по време на сън. По време на сън душата може да бъде изложена на влияние от демоните и в по-редки случаи да получи откровение от Бога.

4.8202247191011 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (89 Votes)
Въпрос на Р. Трайкова: Може ли неразположена жена да влиза в църква?

Здравейте, отговаряме ви с отговора на св. Григорий Велики, изпратен на първия епископ на Англия Августин. Отговорът на св. Григорий е запазен в хрониката на Беда Достопочтени:

Августин, първи епископ на англите до Римския първосветител Григорий. (Св. Григорий Велики, Двоеслов)

Може ли бременна жена да бъде кръстена и колко време, след като роди, тя може да влиза в църква? След колко време детето може да приеме св. кръщение, за да се предвари възможна смърт? И след колко време мъжът й може да влиза с нея в сношение и дали тя може да влиза в църква или да приема св. причастие по време на месечните си?

03_12_sv_Grigorij_Veliki.jpgСв. Григорий Велики:

Брате мой, не се съмнявам, че ми задаваш тези въпроси, и вече сам си намерил техния отговор. Не се съмнявам, че ти просто желаеш моят отговор да потвърди твоите мисли и предчувствия. Всъщност, защо бременна жена да не може да бъде кръстена, след като нейната бременност не е грях в очите на Бога? Нали когато нашите праотци съгрешиха в рая, те се лишиха от безсмъртието, дарувано им от Бога, но Той не пожела заради този грях да изтреби цялото човешко племе. Като лиши мъжа от безсмъртие за неговата постъпка, Бог му остави мъжка сила за продължение на рода. Така че защо това, което е било дарувано на човека от Самия Бог, трябва да препятства приемането на благодатта на св. кръщение? Би било крайно неразумно да поставяме тайнството, изглаждащо всяка вина, в зависимост от такива причини.

4.5111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.51 (45 Votes)
1_82.jpgВъпрос на М. Гущанова: Въпросът, който спешно ме интересува, е за поста на кърмещите майки. Постих с олио първата седмица, но като чe ли ми намалява кърмата и затова се обръщам към вас за съвет. Аз съм от Попово, а тук строг  пост и Причастие са неразделни и извън годишните пости на Църквата.


Здравейте, Мария!

Може би на въпросния свещеник никога не са му споменавали, че енергийните и хранителни нужди на майката по време на кърмене са много по-големи, отколкото по време на самата бременност. Просто не ми се иска да си представям как може и да е наясно, но вместо да направи всичко възможно да спести на една кърмачка всякакъв допълнителен стрес, той нарочно ви възлага такова допълнително бреме. Да не говорим, че причастието по никакъв начин не е обвързано със строгостта на постенето, както и че целта на поста е да помага на хората да се молят и да ги приближава до Бога, а не да излага на риск здравето на когото и да било. Как си представя въпросният свещеник, че от вас ще се излъчва спокойствие и любов към бебето ви, когато се притеснявате за кърмата си! Би трябвало да е точно обратното - дори да искате да постите строго, той да се постарае да ви убеди, че първата ви отговорност е детето и тъкмо през този период да ви насърчава да се причастявате редовно. Мирът в семейството също е по-важен от строгостта на поста. За какъв мир можем да говорим, ако мъжът ви и вие сте на тръни заради "активизма" на свещеника и се притеснявате за храненето на детето.

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)
1_1.gifК. Якимов: Здравейте! Има ли някъде в България истински прозорливи старци,които могат да напътстват обикновените миряни и да могат да отговорят на въпроси, които представляват трудност за свещениците?

Здравейте, старчеството е дар, даван от Бога на Църквата и като такъв е без съмнение необходим. Старците са получили от Бога служението да бъдат духовни наставници на Божия народ, не само като им предават своя опит от следването на Христа, но и чрез някои специални харизми, които Бог им дава, за да осъществяват служението си. Сред тях са прозорливостта, но не в смисъл на предвиждане на бъдещето, а виждане на конкретния духовен проблем на  всеки конкретен човек, на скритото съдържание на сърцето му. Такива хора, най-често монаси, са рядкост не само у нас, но и в цялата Божия църква. За щастие ги има все още, защото без тях хората много лесно биха загубили от погледа си целта, към която ги призовава Христос. Старците и по принцип святите хора носят живото предание и по този начин предпазват Църквата от подчиняването й на буквата, вместо на духа, оживотворяват това, за което четем в духовната литература. Има обаче едно голямо НО.

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин