Мобилно меню

4.7586206896552 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (29 Votes)
1_42.jpgВъпрос на Е. Ризова: Кога и как трябва да се молим?

Здравейте, първото, с което трябва да започнем, е, че молитвата, тоест нашият разговор с Бога, е нещо много лично и индивидуално. По думите на един съвременен светец Бог води таен и различен разговор с всяка душа. Според мнението на всички светци на Църквата от първи до 21 век най-приятна Богу е искрената, наша молитва, която изричаме със свои думи. Това обаче не се ли явява противоречие с практиката да имаме и ползваме молитвеници? Не, няма противоречие. Молитвениците, които се издават за ползване от всички християни, са като буквари, от които трябва да научим азбуката на молитвения живот. Тоест, там имаме образци на молитви, родени от колективния опит на църквата или от конкретен човек, който е прославен като светец. Хубаво е да започнем своя молитвен живот с тях, защото така ще се научим да превеждаме разстроените струни на нашата душа към общата музика, с която Църквата от векове слави Бога. Ползването на тези образци ще коригира и някои наши погрешни представи за молитва, които повечето начинаещи имат, въпреки че са съвсем искрени. Като пример мога да дам трогателният, но твърде незрял опит на моя близка от младежките й години да "поздравява" всяка сутрин Бога с любимата си песен по касетофона.

3.7297297297297 1 1 1 1 1 Rating 3.73 (37 Votes)
ten__.jpgВъпрос: Защо православните не спазват заповедта за почитане на съботата и считат, че тя е отменена в Новия Завет, след като Господ никъде изрично не го е споменал? Не са ли прави адвентистите, като я пазят от любов към Иисус, който е казал: "Който ме обича, ще пази Моите заповеди". Въпреки че сърцето ми се радва, когато съм в православен храм и чета православни текстове, съвестта ми не ми позволява да нарушавам Божията заповед "пазете съботния ден".

Отговор: Без съмнение този избор е важен в живота ни, а както сама чувствате, не може да е без значение "в коя църква ще ходим". Ако беше така, нима щяха да хвърлят толкова усилия вярващите хора през вековете да постигнат "чистата, първоначалната, Христовата вяра". Нека не подценяваме искреността на хората преди нас, нито да ги поставяме под себе си, като уж надрасли техните "дребни спорове". Това мислене, което мнозина следват днес, свидетелства единствено за духовна леност и нежалание да се търсят и намират отговори на важните духовни въпроси. Може да бъдете сигурна, че във всяка религиозна група или църква човек се среща и свиква да общува с един различен Христос.

4.6190476190476 1 1 1 1 1 Rating 4.62 (42 Votes)
1_1.jpgВъпрос на Я. Василев: Доказано е, че самовнушенията имат ефект над изпозлващите ги. Като си внушаваме, че сме грешни, ставаме такива, като си внушаваме, че сме здрави - се излекуваме. Като се "борим" за добродетел като смирението, как ще я получим, като тя е именно да се приемаме за грешни, а е добродетел. Тук виждам противоречие, което много ме обърква. Моля ви да ми го изясните, ако можете.

Здравейте, проблемът, който ви вълнува, занимава всички християни, но малцина го формулират ясно. А за да разрешим духовните си проблеми, на първо място е нужна искреност и назоваване на нещата с техните истински имена. Първата ви констатация за влиянието на самовнушенията в религиозния живот е безусловно вярна. Има обаче едно голямо "Но!" - а именно, че ако чувството ни за греховност се е развило и се подхранва от самовнушението ни, базирано на прочетено в аскетичната литература, то то е човешки плод, продукт на нашата психика, а не е плод на Божието действие в нас. За съжаление, много малко са християните, които осъзнават това и една от причините е, че не поставят въпроса така открито, както си го задавате вие.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (21 Votes)
Въпрос: Вярно ли е, че ако свещеник има втори брак, втората му съпруга няма право да роди деца, ако свещеникът има дете от първата си съпруга?

На въпроса отговаря д-р Жасмина Донкова:
Така поставен въпросът е безсмислен, защото църковните канони забраняват на православен свещеник да има втори брак. По този повод текстът на 17-то апостолско правило е категоричен: „Който подир свето кръщение е бил обвързан с два брака или е имал наложница, не може да бъде ни епископ, ни презвитер, ни дякон, ни изобщо да се брои в свещения клир”.

Същата постановка откриваме и в 12-то правило на св. Василий Велики, който, основавайки се на цитираното по-горе апостолско правило, казва, че на второбрачни е забранено да бъдат служители на Църквата.

4.9565217391304 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (92 Votes)
simeon_athos3.jpgВъпрос: Как човек може да получи разрешение да посети Света Гора и Зографския манастир за няколко дни? И може ли поклонението да не е в организирана група, а само двама-трима души?

1) Посещението в Света Гора е предимно за отделни лица, а групите се препоръчва да не са големи.

2) Желаещият да посети Св. Гора поклонник трябва да изпрати фотокопие на личната си карта или на задграничния си паспорт до бюрото за поклонници в Солун, Гърция, на факс 0030 2310 222424.

3) На листа от фотокопието трябва да добави: общо означение на професията си (напр. учител, инженер, лекар, студент, пенсионер и пр.) на английски или гръцки, както и: а) името на манастира/манастирите, който/които иска да посети, б) времето, в което иска да пребивава на Св. Гора и в) откъде иска да вземе разрешителното си (обикновено това е Урануполис, така е най-практично). Разрешението се дава само за 4 дена. Ако има натрупване в някой ден, от бюрото в Солун може да препоръчат някой следващ ден.

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.