Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 1433

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (30 Votes)
1_23.jpgВъпрос: Здравейте, моля ви да ми отговорете какво претставляват иконите, защо в протестантските църкви няма икони? Също така се питам защо се молим на светците, не трябва ли да се молим само на Господ Иисус Христос?

Здравейте, начална представа за интересуващия ви въпрос може да получите от статията "Как са се раждали иконите" в нашия сайт.

На въпроса ви най-общо казано може да се отговори така: иконите в древността са се появили по същите причини, по които ние днес правим снимки на нашите близки. Тогава разбира се не е имало фотография и изписването на образа на някой свят човек, мъченик или на Господ Иисус Христос, е било възможност за хората да имат жив спомен за тях. Това е рационалната прилика с днешната фотография. Но иконите не са "примитивни фотографии", а нещо много повече. Причината за това "повече" се крие в молитвената връзка между вярващите, която се осъществява с помощта на Божията благодат. Тук е и разковничето на различното отношение към иконите между православните и протестантите. Както ще разберете и от статията, в православната Църква е възможно молитвеното общуване и между хората, а не само между човек и Бога.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (14 Votes)
Въпрос: Във вестник "Трета възраст" имаше малка статия, че 1 декември е Ден на Библията. Там бяха посочени преводите на Библията, но нямаше никакви сведения, защо този ден е ден на Библията. Интересува ме къде мога да прочета нещо по този въпрос.

Здравейте, откакто са създадени първите библейски дружества (в протестантски среди в Германия, Англия и пр. още от 18 в.), стремежът им е да се доближи Свещеното Писание до хората, като се превежда текстът на разбираем за народа език и по различни начини той се прави достъпен - дарения, достъпни цени, отпечатване на части от Билията, които струват много по-малко, отколкото цялата Библия.

4.96 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (25 Votes)
1_2.jpg
Въпрос: Как да се отнасяме към свои невярващи близки или еретици? Имам близка, която не е православна и която много се обиди от опитите ми да й покажа заблудите. Какъв трябва да бъде подходът ни към такива хора?

Здравейте, сигурно и сам усещате, четейки писмото на познатата си, че сте допуснали грешка. Мнозина млади и ревностни християни се отнасят така агресивно-мисионерски към инославните, като мислят, че са длъжни така безкомпромисно да говорят с тях и го считат дори за изповядване на Христос. Първото, което разбира човек с достигането на някаква минимална духовна зрялост е, че ние никога никого не можем да накараме да повярва в Бога, респ. да Го познае в Православието. Това е дело на Самия Бог. Много е важно да осмислим това - не бива да си вменяваме в задължение да обръщаме във вярата хората около нас, защото това винаги има негативни резултати. Защо? Защото всички безпогрешно усещат, че става дума за човешко дело, а не за Божие. Така, дори и тези, които са чувствителни към духовните въпроси, могат да се отблъснат, защото единственото, което усещат е, че някой иска да им наложи своята правота, своята гледна точка, да наложи своето его над тяхното. Не бива да навлизаме в толкова лична област като тази на вярата, ако другият човек не ни е дал право за това, тоест не е поискал нашето мнение за нещо. Не постъпва ли и Бог така? Не се ли открива на търсещите Го? Не е ли очевидно присъствието Му за познаващите Го?

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (34 Votes)

Въпрос на В. Димитрова:

Преди три месеца имахме покойник в семейството. Утре е Задушница, но съседи ми казаха, че на първата Задушница след смъртта не се ходи!? Искам да попитам вярно ли е това и не трябва ли да ходим цялото семейство на гроба?

Здравейте, не слушайте съседа си, а какво ви казват съвестта и сърцето ви. Естествено, че трябва да отидете на гроба на близкия си - няма време "неподходящо за молитва".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
1_10.jpgВъпрос на Никола: Грях ли е да се ползваме от модерните технологии, за да четем Светото писание и не ни ли отдалечава това от смисъла на заниманието? Знам, че в помощ на мюсюлманина са създадени доста мултимедиини продукти, но допустимо ли е това от православна гледна точка?

Отговор:
Здравейте, всичко зависи от това, какво разбирате под "мултимедийни технологии". Ако имате предвид дали за християнина е приемливо четенето на Словото Божие само в книга, то отговорът е по-скоро "не". В интернет има безкрайно множество много полезни библейски програми, където човек може да чете Словото Божие на различни езици, сравнявайки преводите, водейки си бележки с коментари на св. отци и т.н. За това естествено ще ползва "мултимедийната технология" на компютъра. Разбира се, не всички хора имат нужда от такова изследване на Св. Писание.

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.