Мобилно меню

3.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.83 (24 Votes)
1_18.jpgКалендарът още от самото начало на живота на Христовата църква е бил проблем по простата причина, че тогава не е имало уеднаквен „светски” календар, а и почти всеки император се е стремял да постави себе си в средоточието на световната история. За християните основният проблем бил с празнуването на Пасха Христова, т. е. Възкресението на Иисус Христос. Защото в Палестина тогава са се ръководели от лунния календар, а в римската империя е бил в употреба основно слънчевият календар. Постоянното местене на датите на лунния календар спрямо сравнително фиксираните дати на слънчевия календар е внасяло объркване, а християните основателно са искали да знаят кога да празнуват най-важното събитие в световната история: победата на живота над смъртта чрез възкресението на Богочовека Иисус Христос!

4.8611111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (36 Votes)
1_13.jpgВъпрос: Ако единият от съпрузите изневери на партньора си (в днешно време, за съжаление, това не е рядкост), то казва се, че връзката между тях се разпада. Аз лично мисля, че за да се стигне до изневяра, значи тази връзка най-вероятно още преди това се е била разпаднала от липса на любов по между им. Но въпроса ми е как например след изневяра може да се възстанови връзката между встъпили в брак. И въобще може ли? Искреното покаяние (и изповед) достатъчно ли е, след като вече връзката е изчезнала, няма я, как ще се появи?

Здравейте, няма лесен отговор, нито рецепта за вашия въпрос, тъй като всеки подобен случай изисква конкретна грижа, съвет и духовно ръководство от свещеник в църквата. И все пак, ако подходим принципно към ситуацията, бихме могли да ви утешим, че наистина християнското семейство може да оцелее след такова изпитание, защото  се уповава на Бога за свой Лечител и Утешител.

4.54 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (100 Votes)
в. СтандартВъпрос на Ангелика: Моля ви да споделите вашето мнение за сестра Христина от манастира "Св. Пантелеймон" край Смолян. Дали наистина лекува и ясновидства с Божията помощ или е съмнително това, което върши? След толкова години на атеизъм много хора се обръщат към Православието и не бива да поемат по грешни пътеки. Трябва да има официално становище по въпроса от БПЦ. Когато е само една обикновена врачка, е ясно, но когато е "сестра" и има на разположение храм и свещеник с Божието слово, мълчанието на Църквата излиза съвсем подвеждащо. А се строи и втори храм и хората ще стават все повече и повече. Вярно, всеки има право на избор, но след като вече е осведомен, той сам носи вината, ако греши. Това е работа на нашата Църква и по-специално на пловдивската митрополия. Мисля, че митрополит Николай, който сега изпраща свой човек в Смолян, трябва да приеме присърце това дело. Просто истината трябва да излезе наяве!

Отговор на ред. екип:
Здравейте! Въпросът, който поставяте, е много сериозен и ние отдавна се каним да го повдигнем. Тук няма да коментираме скандалното публично поведение на сестра Христина, нито явните признаци, че става въпрос за доходоносен бизнес. Като начало трябва да уточним, за да няма заблудени, че сестра Христина не е монахиня. Наричат я така някои, понеже сред християните е прието да се обръщат помежду си на "сестра" и "брат", а други - понеже се заблуждават, че е монахиня. Тя нарочно ходи с черни дрехи, за да вдъхва респект, но това не са монашески дрехи. Към същото внушение води и фактът, че живее в манастир, но това също е подвеждащо. Понеже не е сигурно, че това наистина е манастир!

4.7 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (40 Votes)
Жертва на семейно насилиеВъпрос на Милена:  Здравейте! Наскоро прочетох една статия за брака в "Църковен вестник" на Александра Карамихалева, озаглавена "Бракът като път за спасение". Няколко изречения от нея ме озадачиха, не мисля, че ги разбирам правилно и затова се обръщам и за Вашето мнение. Ставаше дума за следните мисли: "Лошите бракове не могат да служат за оправдание на нехристиянски отношения у дома. Те също могат да изпълняват високото назначение, което Бог е отредил на брака. Независимо че най-вероятно са сключени против Неговата воля от своеволие, лекомислие и суета." Кога може да се кажe, че един брак е сключен от своеволие например? Благодаря ви!

Отговор:  Здравейте, в християнските среди битуват няколко различни възгледа за смисъла на брака, които външно си приличат и уж се различават само по своите нюанси, но в практичен план водят до немалки разлики в "живеенето на брака".

4.452380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (42 Votes)
1_73.jpgВъпрос: Здравейте, как може да се унищожи проклятие, ако човек няма финансовата възможност да пътува дотам, където е извършено?

Отговор: Въпросът с "проклятията" не е прост. Със сигурност решаването му не зависи от финансови възможности, нито от географски ширини. Това най-вероятно е съвет, даден ви от окултисти, врачки или други подобни. Не си хабете времето и парите да пътувате където и да било.
 
По принцип, такова нещо като "проклятие" е възможно да се случи в духовния живот. Но за да разберете, как да се освободим от него, трябва да знаем защо Бог го е допуснал. Защото като вярващи за нас не бива да има никакво съмнение, че нищо на тази земя не става без Божието знание и допускане. "Проклятието", "клетвата", извършването на магии може да оприличим на физическото убийство. Както в света съществува физическото отнемане на човешкия живот - което в очите на Бога и хората е най-непростим грях, така и в духовния свят е възможно да се случи такова "духовно убийство" срещу някой човек. Естествено, Бог не желае това и вършещият го (кълнящият, вършещият магии и т.н.) в Неговите очи е по-голям грешник дори от физическия убиец, защото посяга на безценната човешка душа. Светът, обаче, в който живеем е паднал, отдавна не живее по Божиите закони, а се движи по свои собствени - в които има и насилие, и лъжа, и неправда. И Бог, който уважава безкрайно човешката свобода, не може да се намеси насила и да ни направи "по-добри". Законите - и природните, и духовните, са вече обективни за нас - и според тях е възможно и физическото убийство, и духовното нараняване на човека чрез такива неща като "проклятието".

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.