Мобилно меню

4.975 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (40 Votes)

1_77.jpgВъпрос: Защо Православната църква вярва в митарствата? Нали апостол Павел казва че в момента, в който душата напусне тялото, тя е в присъствието на Бога... Още самият Христос плати за всички наши грехове ако повярваме в него и го приемем за Спасител? Как така сьдбата на душата ни се определя от добрите ни дела и от направените грехове, а не от вярата ни в Спасителя и от покаянието ни?

 

Здравейте, в основата на вашия въпрос стои всъщност проблемът как се спасява човек. Дали само „от вярата ни в Спасителя и от покаянието ни“ или „от добрите ни дела и направените грехове“? В традицията на Православната църква това противопоставяне не съществува. Основната причина за това е, че в православието вярата не се разбира като „повярване“ в съществуването на Божия Син Христос. Защото Писанието ни казва, че и бесовете вярват и треперят, но това не ги поставя в лична връзка със Спасителя и следователно вярата им не ги спасява. Вярата в Христос е динамична величина – тя постоянно се изменя: било в посока към все по-голямо приобщаване към Христос, било в обратната посока – на отдалечаване от Него. Силата на вярата е дар от Бога, в смисъла, в който слънцето е източник на топлината. И колкото по-близък е даден обект до източника на топлина, толкова по-силно го сгрява тя, толкова повече го обгръща и го пронизва. В този смисъл силата на вярата не зависи от желанието на човека „да вярва много силно в Бога“. Мнозина имат такова желание, но не познават Бога, и затова и вярата им е немощна, много повече емоционална и душевна, отколкото духовна, обхващаща цялото им същество. „Всяко дърво, което не дава добър плод, отсичат и хвърлят в огън. И тъй, по плодовете им ще ги познаете. Не всеки, който Ми казва: Господи, Господи! ще влезе в царството небесно, а оня, който изпълнява волята на Моя Отец Небесен. Мнозина ще Ми кажат в оня ден: Господи, Господи! не в Твое ли име пророкувахме? И не в Твое ли име бесове изгонвахме? И не в Твое ли име много чудеса правехме? И тогава ще им кажа открито: никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие” (Мат. 7:20-23). Както виждате в този цитат, дори вършещите чудеса в Божието име може да се окажат чужди на Бога. Многобройни са примерите в Св. Писание, които ни предпазват от едностранчивото разбиране, че „само вярата спасява“ или че с „делата си заслужаваме спасението“.

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
1_47.jpgВъпрос на П. Тюркаджиева: Може ли в православен храм да влизат иноверци или сектанти с цел да го разгледат? Този въпрос възникна след спор между църковните настоятели в нашето село Орешак. Ще ви бъда много благодарна да ми отговорите, както винаги правите изключително компетентно.

Здравейте, г-жо Тюркаджиева. Благодаря Ви от името на всички за доверието. Не ми е известно да съществуват някакви канонични или обичайни забрани за посещение на православен храм от страна на инославни и иноверци. Фактът че осветеният храм се смята за особено място на Божие присъствие, не би трябвало да предизвиква съмнения в основателността на тази практика. Бог жадува за среща със всяко човешко същество, чука по вратата на сърцето му с надежда да му отворят тези, които още на са го направили - невярващите и друговерците при всички случаи принадлежат към това число - за да вечеря с тях (Откр. 2:21), а съществуването на осветени храмове предоставя щастлива възможност за това.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
Die Bundeslade_1.jpgВъпросът на г-жа Благородна Узунова: В книгата "Закон Божий", на 262 страница е записано, че Ковчегът на завета е бил унищожен по времето, когато Новохудоносор разрушава Йерусалим. Библейски достоверно ли е това?!

Ковчегът (от гр. (kibotos) кивот) на Завета (aron berit JHWH - библ. евр.) свидетелства за сключването на съюза (berit) на Бог с Израилския народ (Изх. 25:22; 34:29) Затова и вътре в ковчега са сложени двете скрижали (плочи) на Завета. Той е направен от ситимово дърво, обкован със злато, има две лакти и половина дължина, един лакът и половина ширина, и един лакът и половина височина (според свещения лакът, който е ок. 51 см.). Отгоре на капака му има една плоча, наречена очистилище (kiporet), а около ковчега има златен венец. Кивотът има четири златни халки, по две от всяка страна, през които са проврени върлини, с които той е носен. Върлините също са обковани с чисто злато и не се изваждат от халките (Изх. 25:10-22). От двата края на ковчега са поставени два златни херувима, с лице един към и към очистилището, което те покриват с разпрострените си криле (Изх. 37:1-9). Ковчегът на Завета се разбира като Божий престол (за това свидетелстват двата херувима), на който Бог особено пребива (4 Цар. 19:15; 1 Парал. 13:6) и се е явява (Лев. 16:2). Тук Господ известява и Своята воля (Чис. 7:89).

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (20 Votes)
1_6.jpgВъпрос на Емилия: Здравейте, искам да знам какво е филакто и всичко свързано с него.

Здравейте, Емилия, филакто е дума с гръцки произход и в основата й е глаголът пазя. Представляват малки памучета, напоени със св. миро или елей от кандилото на гроба на някой светец или чудотворна икона. Във византийската традиция и в Гърция до наши дни се слагат и листенца цветя от Опелото Христово на Разпети петък. Зашива се в парченце плат с църковни мотиви и се носи от някои хора постоянно в дрехите им. Има характер на благословение, което вярващите отнасят със себе си след поклонничесто до някой манастир или друга православна светиня.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_11.jpgВъпрос: Защо на иконата "Възкресение Христово" се изобразява св. цар Давид?

Обичайно е при композицията "Възкресение Христово" (Анастасис), известна още, съобразно Свещеното Писание и богослужебната пасхална химнография, и като "Слизане в Ада", да присъстват старозаветни библейски персонажи - от Сътворението до спасителния Новозаветен период. В центъра на композициите е винаги Христовото изображение - Христос, Който "смертию смерт поправ" счупва портите адови и протяга десница към старозаветния праотец Адам. В по-късни варианти на тази иконография Спасителят протяга ръце към двамата прародители, Адам и Ева, които са сред първите, спасени от човешкия род. Сред персонажите в по-долната част разпознаваме различни "ликове" (групи, състави) на старозаветни патриарси, пророци и царе. Сред тях (по принцип) неизменно присъстват св. прор. Давид и св. прор. Соломон, и двамата автори на книги в Свещ. Писание на Стария Завет (Псалтир, Еклисиаст, Песен на песните, Премъдрост Соломонова и Притчи Соломонови).

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.