Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

Cap4На българския книжен пазар излезе книгата Православно да живеем от проф. йером. Йоан (Крамер). Книгата е издание на Българската православна църковна община „Св. Иван Рилски“ във Виена и излиза с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний.

Авторът, проф. йером. Йоан (Крамер), насочва своята книга към младите православни християни, но тя е подходяща и за всички, които искат да направят своите първи стъпки в православната вяра. Затова не е изненада, че изданието е одобрено от Службата за православно училищно образование в Австрия за работа в гимназиалния курс в часовете по Религия-Православие.

В уводните думи към българското издание митр. Антоний пише:

„Книгата на йером. Йоан (Крамер) е чудесно помагало за всички, които искат да разберат какво е Църквата и каква е целта на християнския живот. Неслучайно най-голямо място в нея е отредено на светците – тези плодове на действието на Светия Дух в Църквата, които свидетелстват за любовта на Бога към всички нас.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

538 nВ навечерието на Рождество Христово на българския книжен пазар излезе Антология по раннохристиянска литература, издание на фондация „Комунитас“. Изданието е ценен принос към богословската книжнина у нас, в която рядко присъстват светоотечески текстове, преведени от оригиналните езици.

Антологията включва преводи от старогръцки и латински език на откъси от тридесет и две произведения, представящи двадесет и шестима автори и анонимни творби. Изданието представя както вече познати на българския читател автори и църковни свети отци (Йоан Златоуст, Григорий Назиански - Богослов, Василий Велики, Киприан Картагенски, Августин Блажени), така и важни, но по-малко познати или неиздавани досега на български език автори като богословите от 2-3 век Ерм, св. Юстин Философ и Мъченик, Климент Александрийски, св. Ириней Лионски и мн. др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

толСамо няколко дни преди празника на св. Порфирий Кавсокаливит, 2 декември, излезе от печат най-новото издание на Зографския манастир Преподобни Порфирий пророкът. Свидетелства.

Книгата съдържа 54 нови свидетелства от различни хора, повече или по-малко свързани с преп. Порфирий. Те разказват неизвестни случки и разкриват непознати страни от дълбокия образ на един от най-чудните светци в историята на Православната църква. Убедително е засвидетелствана способността на преподобния отец да прониква в бъдещето и миналото, да вижда ясно скритото в телата и душите на хората и така да съдейства на тяхното изцерение.

Преподобни Порфирий пророкът е издание на атонската килия „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Карея и сега излиза в поредицата издания на фондация „Наследство на Зографската св. обител“ в превод на български език от монах Климент.

В предговора към гръцкото издание се казва:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (95 Votes)

024Българската богословска литература се обогати с изследването на прот. д-р Добромир Димитров Царствено свещенство, което представлява каноническо изследване върху развитието на йерархическите служения в ранната Църква. Акцентът е поставен върху преходната епоха от историята на Църквата – четвъртото столетие, когато Римската империя се християнизира и приема Църквата като свой легитимен институт. Книгата, издание на ИК „Омофор“, е създадена на основата на докторската дисертация на автора, който е асистент по църковно право в Православния богословски факултет във Велико Търново.

Това изследване разглежда йерархическите служения (на епископа, презвитера, дякона и лаика – мирянина) в Църквата като диалози на любовта, чрез които се изгражда църковното тяло. То е опит да се представят църковните служения като битие и живот на Църквата. Служенията изграждат общение и единство с Христос, Който е Господ, Глава и Основа на Църквата подобно на аналогията от притчата за лозата и пръчките (срв. Йоан 15:4).

Служенията са нужни, от една страна, да осъществяват Евхаристията на Църквата, т. е. нейната литургия (общо дело), но същевременно да се припознават и съзиждат в самата нея, като изграждат църковното тяло. По този начин Литургията (Евхаристията) се разкрива като събрание и участие в светотроичния живот, но същевременно тя е и критерий за автентичност на църковното устройство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

треби scaledЗографският манастир издаде ново луксозно издание на Псалтикийните треби на Манасий Поптодоров. То отговаря на нуждите на много свещеници, църковни певци, както и на всички интересуващи се от източното цър­ковно пение.

Изданието, което вече може да се намери в църковните книжарници, съдържа последованието на малкия и великия водосвет, на кръщението, венчанието, погребението, панихидата, ръкоположението и молебното пение. Книгата е с твърди корици, двуцветна, с дебела хартия, с по-голям размер на невмите и на стиховете). Тя е част от Зографската издателска поредица „Аналогион“, в която се публикуват текстове, свързани с църковното богослужение.

За разпространение желаещите могат да се свържат с Фондация „Наследство на Зографската Света Обител“ на телефон: + 359 879 893 461.

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики