Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 78

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
За своите малки читатели издателството на Руенския манастир подготви адаптиран за деца и богато илюстрован разказ за свети Герасим Йордански. В книжката малчуганите ще научат какъв е бил животът в манастира, основан от преподобния. Ще се запознаят и с историята за лъва, който проявил преданост и привързаност към светеца. Все сведения, запазени и до днес в църковното предание. Двадесет и четирите страници на книжката са илюстрирани от художника Христо Кърджилов, познат на майките и татковците от списание "Дъга" - едно от най-популярните детски издания от близкото минало. Текстът е подготвен от Саша Георгиева и редактиран от Венета Дякова.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
бр.2 на сп. Първото българско православно радио "Сион" постепенно разширява кръга на своите слушатели. Много от предаванията в него предизвикват голям интерес и слушателите понякога искат да се върнат към думите и идеите на чутото по радиото.

Това вече е възможно чрез списанието „Радио Сион”. В него са подбрани и представени текстовете на едни от най-интересните предавания. 

Вече е факт вторият брой на списание „Радио Сион”. 

Новият брой започва с приветствените думи на йером. Поликарп (целият текст тук), игумен на Руенския манастир, в който работи радио "Сион". 

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)
glojene.jpgИзлезе нова, допълнена карта на българските манастири, предназначена за български и чужди туристи. Изданието е на фондация "Корона и кръст". Идеята датира още от 1992 г., когато излиза първата такава карта, и оттогава досега поради големия интерес претърпява три преработени варианта. Последното издание е луксозно и още корицата му грабва със снимката на прекрасната църква "Св. Георги Победоносец” на Гложенския манастир. Картата предлага опис на български и английски език на включените манастири: в коя епархия, девически или мъжки, действащи или не. Отбелязани са и техните храмови празници, както и годината на създаването им.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)
kniga_jovani_1.jpgВече на книжния пазар у нас е издадената в Рим книга на дякон Иван Иванов "Евхаристията - спасителен диалог с Бога".

Авторът проследява исторически и езиково общението с Бога в св. Литургия; разяснява какво означава да общуваме в литургията, какво представлява "евхаристийният диалог" и кои са неговите части.

Дякон Иван Иванов е асистент по Литургика в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски"; с благословението на Св. Синод на БПЦ е специализирал в Папския Източен институт в Рим; защитил е дисертация в СУ на тема "Литургическата традиция на исихазма в музикални и химнографски паметници през 14-15 в."

Дякон Иван служи в патрирашеската катедрала "Св. Александър Невски".

Първото официално представяне на книгата се състоя на 15 февруари от 18,30 ч. в Енорийския център на столичния храм "Покров Богородичен".
Kнигата е издадена с любезното съдействие на Radio Vaticana.

4.9322033898305 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (59 Votes)

patriarh maxim.jpgСинодално издателство на БПЦ издаде юбилеен сборник, посветен на деветдесетгодишнината от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим. Луксозното издание съдържа богат биографичен материал, който представя духовното развитието на бъдещия предстоятел на БПЦ в контекста на историческите събития в църквата и страната ни. Ранните години на бъдещия патриарх са пресъздадени на фона на драматични световни събития – Втората световна война и трудния период за БПЦ, когато тя е в схизма. Архим. Максим е свидетел и на важни събития от новата история на БПЦ – Вдигането на схизмата и възстановяването на Българската патриаршия (8-10 май 1953 г.).

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник