Мобилно меню

4.9285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (28 Votes)
z_GKC2.jpgСлед "Вечният човек" на 23 април в зала "Вяра" на Столична библиотека беше представена втората книга на Джилбърт Кийт Честъртън (1874-1936), която издателство "Омофор" публикува на български език. Романът "Кълбо и кръст" на един от най-проникновените съвременни западни християнски апологети е публикуван през 1910 г. и описва извечния спор между религиозната вяра и атеистичното неверие под формата на сблъсък между ревностния католик Маклейн и атеиста Търнбул.

Издателите и преводачката на романа Ваня Николова представиха културно-историческия контекст, в който живее и работи известният английският журналист и писател, неговата елегантна и остроумно изградена диалектика, с която той защитава истините на християнската вяра и чрез която разкрива хоризонта на една постоянна отвореност на религиозния човек към диалогичност.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Muzopulos.gifКнигата на проф. Николас Муцопулос “Базиликата "Свети Ахилий" в Преспа” беше представена в Народната библиотека “Св. Кирил и Методий”.

Гръцкият учен изследва още от 60-те години базиликата, в която се смята, че са открити костите на цар Самуил. Професорът разказа за трудните условия, при които са започнали разкопките на базиликата, която се намира на остров, на който има малко рибарски селище.

Археолозите тогава са имали проблеми с храната, водата, инструментите. Помощници са могли да им бъдат единствено жителите на рибарското селище. В базиликата са открити четири гроба, единият от които според проф. Николас Муцопулос е ограбен през ХІ век от сицилийските нормани. За този гроб се предполага, че е на Иван Владислав, последният цар на Първото българско царство. За втория гроб ученият предполага, че е на Иван Владимир, зет на Самуил, убит край Преспа. Третият гроб е на децата на Самуил, а четвъртият на самия цар Самуил.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)
Издателството на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“, с. Скрино, представя своята нова книжка за деца „Непресъхващият извор - мъдростта на светите монаси“.

Тя събира осем прекрасно илюстрирани разказа из живота на светите монаси, предадени живо за най-малките читатели. Книгата е с формат  165х230 мм и има 24 стр. Неин художник е Христо Кърджилов, а текстът е на Саша Георгиева. Можете да я намерите в църковните канаскии и магазини на цена 3 лв.


За връзка с Манастирско издателство:
гр. София 1527
бул. Дондуков 113, ап. 1
Тел.: +359 2 8437882
e-mail: manastirsko_izdatelstvo@radiosion.bg

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (27 Votes)
В края на миналата година излезе книгата на дякон д-р Иван Иванов „Между ангелите и човеците”. Тя е едно от малкото научни произведения в областта на литургиката, публикувани  у нас в последните години.

Книгата е многоаспектно изследване за влиянието на исихазма върху музикално-химнографската практика на Църквата през Средновековието. Авторът е използвал богат изворов материал, съдържащ ръкописи, богословски и музикално-теоретични трактати от разглеждания период.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

В навечерието на Коледните празници излезе книгата с Рождественски проповеди на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

Книгата е малка по формат, а проповедите са кратки по съдържание. Такова е желанието на автора, който 25 години е на служение в Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия.

Тези Рождественски проповеди не излизат за първи път на бял свят. Те са произнесени от църковния амвон и са публикувани в църковната и светската преса по повод светлия празник на Христовото Рождество. Събрани в тази малка книга, макар и несъобразени с омилетичните изисквания на църковната проповед, те представляват едни нов повей на благовестване и се отпечатват с намерение да задоволят интереса на читателите и да оставят у тях спомен за светостта и величието на Рождественския празник.

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари