Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 78

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
бр.2 на сп. Първото българско православно радио "Сион" постепенно разширява кръга на своите слушатели. Много от предаванията в него предизвикват голям интерес и слушателите понякога искат да се върнат към думите и идеите на чутото по радиото.

Това вече е възможно чрез списанието „Радио Сион”. В него са подбрани и представени текстовете на едни от най-интересните предавания. 

Вече е факт вторият брой на списание „Радио Сион”. 

Новият брой започва с приветствените думи на йером. Поликарп (целият текст тук), игумен на Руенския манастир, в който работи радио "Сион". 

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)
glojene.jpgИзлезе нова, допълнена карта на българските манастири, предназначена за български и чужди туристи. Изданието е на фондация "Корона и кръст". Идеята датира още от 1992 г., когато излиза първата такава карта, и оттогава досега поради големия интерес претърпява три преработени варианта. Последното издание е луксозно и още корицата му грабва със снимката на прекрасната църква "Св. Георги Победоносец” на Гложенския манастир. Картата предлага опис на български и английски език на включените манастири: в коя епархия, девически или мъжки, действащи или не. Отбелязани са и техните храмови празници, както и годината на създаването им.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)
kniga_jovani_1.jpgВече на книжния пазар у нас е издадената в Рим книга на дякон Иван Иванов "Евхаристията - спасителен диалог с Бога".

Авторът проследява исторически и езиково общението с Бога в св. Литургия; разяснява какво означава да общуваме в литургията, какво представлява "евхаристийният диалог" и кои са неговите части.

Дякон Иван Иванов е асистент по Литургика в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски"; с благословението на Св. Синод на БПЦ е специализирал в Папския Източен институт в Рим; защитил е дисертация в СУ на тема "Литургическата традиция на исихазма в музикални и химнографски паметници през 14-15 в."

Дякон Иван служи в патрирашеската катедрала "Св. Александър Невски".

Първото официално представяне на книгата се състоя на 15 февруари от 18,30 ч. в Енорийския център на столичния храм "Покров Богородичен".
Kнигата е издадена с любезното съдействие на Radio Vaticana.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
patriarh maxim.jpgСинодално издателство на БПЦ издаде юбилеен сборник, посветен на 90-годишнината от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим.

4.0454545454545 1 1 1 1 1 Rating 4.05 (22 Votes)
Image1.pngСборникът „Пътят на човека към Бога“ е предназначен за устен кандидатстудентски изпит по теология в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и е подготвен от Катедрата по систематическо и практическо богословие.
Това определя и специфичното структуриране на съдържанието, което е съобразено с характера на основните преподавани дисциплини. Точно и обхватно са отразени трите главни елемента на веровото формиране на човека, които са близки до естествения духовен път на всеки християнин.

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.