Мобилно меню

2.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 2.67 (21 Votes)
Излезе от печат юбилейният сборник “Послушник на Божията воля”, посветен на 75-годишнината от рождението и 20-годишнината на митрополитско служение на Видинския митрополит Дометиан.

Книгата е богато илюстрирана със снимков материал от личния архив на митрополита. Съдържа биографични сведения за живота и служението на му, биографиите на неговите предшественици на епархийската катедра, както и исторически данни за Видинска епархия. Съставител на сборника е Борис Цацов, а редактор - Златка Генкова.

4.7368421052632 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (38 Votes)
Желю Желев е сред защитниците на поп Кръстьо Никифоров (1838-1881), нарочен в част от историографията ни за предател на Васил Левски. Това става ясно от съдържанието на новоизлезлия сборник с материали от Юбилейната национална научна конференция в София в края на м.г. Изданието е озаглавено "Поп Кръстю - живот и дейност" и предстои да излезе на пазара до дни.  Негов издател е Васил Колев, директор на фондация "Граждани срещу насилието". В него са включени още и такива водещи имена в историческата ни наука като член-кореспондента на БАН Стоян Михайлов, проф. д-р Георги Бакалов, акад. Константин Косев и др. Редактор на книгата е писателят Георги Мишев.

4.9285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (28 Votes)
z_GKC2.jpgСлед "Вечният човек" на 23 април в зала "Вяра" на Столична библиотека беше представена втората книга на Джилбърт Кийт Честъртън (1874-1936), която издателство "Омофор" публикува на български език. Романът "Кълбо и кръст" на един от най-проникновените съвременни западни християнски апологети е публикуван през 1910 г. и описва извечния спор между религиозната вяра и атеистичното неверие под формата на сблъсък между ревностния католик Маклейн и атеиста Търнбул.

Издателите и преводачката на романа Ваня Николова представиха културно-историческия контекст, в който живее и работи известният английският журналист и писател, неговата елегантна и остроумно изградена диалектика, с която той защитава истините на християнската вяра и чрез която разкрива хоризонта на една постоянна отвореност на религиозния човек към диалогичност.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Muzopulos.gifКнигата на проф. Николас Муцопулос “Базиликата "Свети Ахилий" в Преспа” беше представена в Народната библиотека “Св. Кирил и Методий”.

Гръцкият учен изследва още от 60-те години базиликата, в която се смята, че са открити костите на цар Самуил. Професорът разказа за трудните условия, при които са започнали разкопките на базиликата, която се намира на остров, на който има малко рибарски селище.

Археолозите тогава са имали проблеми с храната, водата, инструментите. Помощници са могли да им бъдат единствено жителите на рибарското селище. В базиликата са открити четири гроба, единият от които според проф. Николас Муцопулос е ограбен през ХІ век от сицилийските нормани. За този гроб се предполага, че е на Иван Владислав, последният цар на Първото българско царство. За втория гроб ученият предполага, че е на Иван Владимир, зет на Самуил, убит край Преспа. Третият гроб е на децата на Самуил, а четвъртият на самия цар Самуил.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)
Издателството на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“, с. Скрино, представя своята нова книжка за деца „Непресъхващият извор - мъдростта на светите монаси“.

Тя събира осем прекрасно илюстрирани разказа из живота на светите монаси, предадени живо за най-малките читатели. Книгата е с формат  165х230 мм и има 24 стр. Неин художник е Христо Кърджилов, а текстът е на Саша Георгиева. Можете да я намерите в църковните канаскии и магазини на цена 3 лв.


За връзка с Манастирско издателство:
гр. София 1527
бул. Дондуков 113, ап. 1
Тел.: +359 2 8437882
e-mail: manastirsko_izdatelstvo@radiosion.bg

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики