Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 2171

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
TheodorStoychevKorica.jpgИзлязлата наскоро книга „Значението на Кръста Христов в Посланието на св. апостол Павел до галатяни” от свещеник д-р Теодор Стойчев (Варна) е всъщност неговият дисертационен труд. Той го подготви като завършек на своята докторантура в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където се дипломира още през 2000 г. Дисертацията беше защитена пред Катедрата „Свещено Писание (Стар и Нов Завет), История на Църквата и Църковно право”, а след това (през юни 2008 г.) и пред Специализирания научен съвет по теология (богословие) на националната Висша атестационна комисия, вследствие на което му беше присъдена образователната и научна степен „доктор”. Самото съдържание на текста авторът съзнателно е запазил в неговия автентичен вид, така както е представен пред различните научни инстанции.

Изборът на заглавието е продиктувано от желанието на автора да погледне на Христовия Кръст в светлината на ранноцърковните полемики. Посланието до галатяни е едно от най-ранните писмени свидетелства на Христовата църква (писано ок. 50 г. сл. Хр., според едни изследователи, или малко по-късно, според други). То пресъздава сложен дебат, който касае принципното съществуване на християнството като такова: старозаветният закон ли да се спазва или да се следва Христос? Това е въпросът. Неговото решаване ще определи по-нататъшното съществуване на новата религиозна общност.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (9 Votes)
На 11 юни 2009 г. от 17 ч. в Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” Фондация за българска литература организира тържествено богослужение - водосвет и представяне на българското издание на византийската антология от 10. в. “Спасителна книга”.

Програмата включва:

17.00 ч.
Академически параклис "Св. Климент Охридски"
Вечерня и водосвет
17.30 ч.
Аула на Богословски факултет

Официални представяне от:
Румен Баросов
Изпълнителен директор
Фондация за българска литература

проф. д-р Георги Попов 
Богословски факултет
доц. дфн Петя Янева
Факултет класически и нови филологии

Концертна програма с участието на хора на Националната гимназия за древни езици и култури

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)
Корицата на книгатаИзлезе от печат книгата на д-р Свилен Тутеков "Личност, общност, другост" (студии по християнска антропология и етика). Книгата е сборник, който съдържа дванадесет текста, някои от които вече са публикувани в различни специализирани сборници и списания в страната и чужбина. В тях се изследват различни проблеми в областта на християнската антропология и етика, обособени в три раздела.

В първия раздел – Антропология са включени две студии, посветени на богословието на личността на св. Максим Изповедник и едно изследване върху антропологията на св. Йоан Лествичник. Вторият и най-обемен раздел – Еклисиология и етика включва 6 студии, в които се поставят основни теми, свързани с развитието на православното еклисиологично съзнание като се започне от еклисиологичните дилеми в богословието на Ориген и се стигне до предизвикателствата на пиетизма пред съвременното православно богословие. В този раздел се разглеждат и теми като напр. богословието на харизмите в мисълта на св. Василий Велики, еклисиологичните основи на етиката в богословието на св. Йоан Златоуст, еклисиологично-кинонийните основи на подвига у св. Максим Изповедник и т. н. Третият раздел – Православното богословие и етиката на другия съдържа три текста, в които авторът търси богословския отговор на редица екзистенциални въпроси, които съвременната философия поставя като напр. тайната на другостта и на междуличностното (= интерперсоналното) отношение с другия, отношението между общението и другостта, еклисиологичните и подвижнически основи на етиката на ближния и т. н. Авторът търси отговорите на тези въпроси въз основа на еклисиологията и антропологията на светоотеческото богословско предание.

4.9024390243902 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (41 Votes)
Katihizis_korica.jpgИзлезе книгата Основи на православната вяра (Катихизис) от проф. д-р Здравко М. Пено. Към популярния съкратен начин за представяне основите на православната вяра можем да причислим и настоящия Катихизис, макар че няма нищо общо с традиционното поднасяне на материала в подобни издания. Езикът е ясен, а съдържанието се основава преди всичко на светите отци на Църквата и на нейния хилядолетен опит. В изложението богословът се е освободил от схоластичния подход към разбирането за Църквата, за истините на вярата, като поставя в центъра на Катихизиса онова, което наричат всетайнството на Църквата — светата Евхаристия, т. е. Литургията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1_22.jpgРилският манастир издава нов албум, посветен на световно известната света обител, съобщи в Перник игуменът епископ Евлогий. Изданието излиза на 8 езика – български, руски, френски, немски, английски, италиански, испански и японски. Книгата на японски език вече е пусната в продажба. В албума хронологически се проследява историята на манастира от неговото създаване досега. На страниците му има кратка публикация за живота на патрона на обителта свети Иван Рилски. Изданието е илюстрирано с богат снимков материал и е направено на раздели. За музея е отделено специално внимание. На страниците на албума могат да се видят и етнографските експозиции в Рилската света обител, книжното богатство на манастирската библиотека, храмът, уникалните стенописи, иконите.

На български и английски език албумът излиза в 4-хиляден тираж, а на останалите езици – по 1 000 броя. Общо 10 000 броя ще бъдат пуснати с възможност за допечатване. Засега албумът ще може да се закупи само в Рилския манастир. Все още не е решено дали ще се продава другаде.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Който следва Христа в самота и плач, е по-велик от оня, който слави Христа в събранието.

Св. Исаак Сирин