Мобилно меню

4.9074074074074 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (54 Votes)
______5.jpgНа българския книжен пазар излезе нова книга на д-р Свилен Тутеков "Добродетелта заради истината", издание на изд. "Синтагма". Авторът е преподавател по Християнска антропология и етика в Православния богословски факултет във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Защитил е дисертация, посветена на антропологията на св. Йоан Лествичник. Това е втората книга на Свилен Тутеков за тази година. Преди няколко месеца излезе сборникът "Личност, общност, другост", който съдържа част от неговите статии и студии. Той е автор и на монографията "Литургични измерения на нравствеността". За читателите на "Двери" публикуваме рецензията на книгата на известния сръбски богослов епископ Атанасий Йевтич.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)
Florovski_4_2__01.jpgНа българския книжен пазар излезе и четвъртият том със събраните съчинения на отец Георги Флоровски "Мъдрост и премъдрост". В сборника са включени статии на отец Флоровски, писани по време на престоя му в България в началото на 20-те години на миналия век, след като емигрира от родината си. Включени са статиите "Двата завета", "Разриви и връзки", "Хитростта на разума", "За неисторическите народи" (Страната на родителите и страната на чедата), "За праведния и греховния патриотизъм", "Човешката мъдрост и премъдростта Божия", "За почитането на София, премъдростта Божия, във Византия и в Русия", "Живял ли е Христос? (Исторически свидетелства за Христос), "Смисълът на историята и смисълът на живота", "В света на търсенията и блуждаенията" и други. Книгата е поредната от Библиотека "Православен калейдоскоп" и се издава с финансова помощ от столичния храм "Св. София".  В предговора към читателите редакторът на сборника д-р Павел Павлов благодари на всички преводачи, на предстоятеля и настоятелството на столичния храм "Св. София", както и на всички почитатели на отец Георги Флоровски в България, които очакват с нетърпение всеки негов нов текст. Предлагаме ви откъс от уводните думи към сборника:

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
1_83.jpgНа 16 октомври, 13.30 часа, в аудитория № 6 на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще бъде представена книгата "Съпоставка на Мойсеевия закон и римските закони". Изследването е дело на авторски колектив Мария Костова, Малина Новкиришка-Стоянова, Теодор Пиперков. Книгата ще представи проф. д-р Малина Новкиришка-Стоянова, преподавател по Римско частно право, а специални гости ще бъдат преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (32 Votes)
Николай ФенерскиПървата книга на Николай Фенерски "Апокалипсисът е дело лично", на издателство "Жанет 45", вече може да се намери в книжарниците. През ноември ще се състои представянето на книгата в София, Велико Търново и Бургас. Сборникът включва 35 разказа, откъси от които публикуваме за читателите на "Двери". 

Николай Фенерски е роден през 1974 г. в гр. Архангелск, Русия. Завършва Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" (2000) със специалност славянска филология. Публикува стихове в студентския алманах "Пир", разкази във в. "Артфорум", в старозагорския вестник за култура "Литературен глас", във в. "Сега", "Стършел" и в сп. "Съвременник". През 2000 г. печели втора награда в конкурс за къс разказ на в. “Артфорум” (първа не бе присъдена). Работил е най-продължително като учител по български език и литература. Превежда от руски и словашки език. В момента е сценарист в предаването "Щаба на еволюцията" по TV7. Членува и помага в НПО "Първи юни", гр. Бяла Слатина. Автор и сътрудник в Двери БГ още от основаването на сайта.

                                                                    * * *

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
                                                     S_Duh_i_istina.jpg                      
                            С Дух истина (книга 3)

        
Излезе от печат третата книга (от поредицата "С дух и истина") на свещеник Александър Лашков. Както и в поредицата му "Пътят към храма" (кн. 1-3) отец Александър споделя опита си в Христа.  

В нашето време на Интернет и мобилни връзки, убедена съм, повечето от нас, които на теория вярваме в Христос, усещаме недостига от и глада по истинското свидетелстване за Христос. И може би усещаме нарастващ глад по Христос и по истинско и искрено благовестване за Него и на Него, именно защото нашите връзки, включая и общението ни с Христа, отдавна вече са предимно виртуални (каквато е и моята сега с вас), а не са живи и в този смисъл - реални.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник