Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
Изданието е второто от амбициозната популяризаторска поредица “Малка православна библиотека” на издателство Синтагма. Включени са  четири  текста – От портрета до иконата, Иконата и нетварната светлина, Страх и свобода в служението на иконографа и За етоса на иконографията, които представят на българския читател отец Стаматис на само като иконограф, но и като сериозен православен богослов. Издателите благодарят на отец Стаматис Склирис за предговора, който е изпратил за първата негова книга, излязла на български език.

Преводът от сръбски и гръцки език е дело на Тодор Енчев, Константин Константинов и д-р Свилен Тутеков, който работи и върху подбора на текстовете и научната им редакция. И този път няма да пропуснем професионалното полиграфско изпълнение на печатница "Фабер", Велико Търново – представени са икони на автора в рамките на една цветна кола.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
1_67.jpgСлед като в тази поредица с детски енциклопедии на издателство "Фют" излязоха  книжки, които подреждат 100-те най-популярните археологически обекти у нас, най-интересните пещери, най-интересните растения или чудеса на природата, сега идва ред на манастирите. "Повече от 100 забележителни манастира в България" на Марияна Петрова е от онези детски енциклопедии, които първо възрастните ще прочетат. Освен задължителните обяснения през кой век започва да се развива монашеството у нас, кои са ставропигалните манастири у нас, кои църкви са най-богато изографисани и кои са най-старите, тази енциклопедия може да служи и като надежден справочник. Тук наистина са изброени сто манастира, а това е добра идея за онези, които обичат да пътуват и все още имат какво да наваксват. Защото тук заедно с големи и известни манастири като Рилския манастир има информация и за малки и непопулярни, познати само на хората, които живеят около тях.

4.8857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (35 Votes)
ЧестертънЕлектронната книга е достъпна тук  и по мнението на мнозина е събитие за почитателите на християнския мислител и поет. Преводът от английски на Добромир Кралчев е изключително качествен в художествено отношение.

През последните няколко месеца форумът на "Двери БГ" беше използван от Добромир като работилница в процеса на окончателната обрабока на изданието. Въпреки че преводът на поезията на Честъртън е доста тежка задача, обезкуражила мнозина преводачи, Добромир се е впуснал самоотвержено в битка, подобно на двамата герои  от "Кълбо и кръст" Макклейн и Търнбул и резултатът не е закъснял.

Предлагаме на читателите на "Двери" две стихотворения от книгата:

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)
 Kalin.jpg              
С радост споделяме с читателите на нашия сайт, че на все още оскъдния пазар на стойностна духовна литература вече може да се намери книгата на проф. д-р Калин Янакиев „Философски опити върху самотата и надеждата”. Книгата е издадена от издателство „Ориенталия”.  Професор Калин Янакиев е добре известен като учен както сред философските и културоложки среди, така и сред богословските, затова той и неговите трудове нямат нужда от специална реклама. На всички, които си купят неговата книга, желаем приятно и ползотворно четене! 

4.9344262295082 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (122 Votes)
korica_Jevtic.jpgИзлезе от печат книгата „Духовният живот, видян от православната антропология“ от Атанасий Йевтич. Изданието е първото от амбициозната популяризаторска поредица Малка православна библиотека на издателство Синтагма. Включени са два текста – Духовният живот и За православното благочестие, които представят на българския читател епископ Атанасий, един от изявените съвременни православни богослови. Подборът, преводът от сръбски език и научната редакция са дело на д-р Свилен Тутеков. Внимание заслужава и професионалното полиграфско изпълнение на печатница Фабер, Велико Търново. Издателството благодари на съмишлениците и спомоществователите, заедно с които стъпи на книжното поприще и с които смята да върви напред и в бъдеще. За контакти: sintagma@abv.bg

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник