Мобилно меню

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)
_______2.jpgПравославният роман “Петкана” на Лиляна Хабянович Джурович проследява живота на най-обичаната и почитана светица на Православието Преподобна Параскева – света Петка. Жизнеописанието на светицата изцяло следва житието й, написано от свети патриарх Евтимий Търновски. Книгата е построена по оригинален начин: всеки герой разказва за светицата, а и тя самата говори за себе си. Описан е земният й път от рождението до успението, както и чудесното обретение на нейните нетленни свети мощи.

Българските читатели познават Лиляна Хабянович Джурович от романа й “Пауновото перо”, който тя лично представи при гостуването си на Софийския панаир на книгата.
Критиката я определя като литературен феномен. Удостоена е сLilqna.jpg редица награди: шест “Златен бестселър”, три “Специален златен бестселър”, три “Хит либер”, “Кочичево перо” и “Кочичева книга” за високи постижения в съвременната литература. Пет пъти нейна книга е най-четената в библиотеките на Сърбия. На две допитвания през 2001 и 2006 г. до общественото мнение за най-популярна жена в Сърбия тя е избрана за „най-обичаната писателка”. Автор е на десет романа, издадени в Македония, Хърватска, Гърция, Чехия, Унгария, Италия и Франция.

По предложение на Негово Светейшество сръбския патриарх Павле, Светият архиерейски синод на Сръбската Православна Църква връчва на Рождество Христово 2006/2007 година на Лиляна Хабянович Джурович Ордена на свети Сава за нейната литературна дейност.

На български романът „Петкана” е издаден от ИК Унискорп.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)
Сдру­же­ни­е­то на бъл­гар­с­ки­те бо­гос­лови-биб­ле­ис­ти „Биб­лейс­ки ко­ле­ги­ум” неотдавна отпечата нова книга от сво­я­та по­ре­ди­ца „Биб­лейс­ка библи­о­те­ка”. Това е сборникът от проповеди на Кукушкия митрополит Апостол Папаконстантину от Гръцката православна църква, озаглавен „Как ще повярват, ако не чуят?” (Рим. 10:14).

Книгата е преведена и издадена с дарения и ще се разпространява безплатно сред свещенослужителите на Българската православна църква чрез епархийските архиереи и сред студентите-богослови чрез деканските ръководства.

По-долу поместваме част от предговора на автора към българското издание и думите на издателя.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)
drugs_BG_bk_photo_1_.jpg„Голяма част от живота си губим, ако нищо не вършим; още по-голяма – ако вършим нещата зле; целия си живот – ако вършим не каквото трябва”. Тези слова на премъдрия Сенека от неговите „Нравствени писма до Луцилий” се отнасят в пълна степен за наркоманията, която неминуемо погубва живота на своите жертви, осъществен във времето. Много често не само лаици, но дори лекари твърдят, че пристрастеността към дрогата се лекува само от смъртта. Блестящо опровержение на тази заблуда дава животът на моя студент Борислав Крачунов - магистър по теология в Шуменския университет.

Той не само е успял да надвие наркоманията, но вероятно е първият у нас, който е написал автобиография за своите премеждия. Обикновено такива произведения се пишат от хора в заника на дните им, натрупали голям опит. Борислав е млад човек, но е преживял толкова, колкото малцина други. В книгата той описва стъпките си към бездната и изключително трудната победа над дрогата. Книгата носи заглавието „От смърт към живот: Бивш наркоман разказва”. Публикувана е от издателство „Вечен живот” през 2008 г. и обхваща 200 страници.

4.8117647058824 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (85 Votes)
1_21.jpgПочти в навечерието на Рождество Христово излезе от печат нова книга на Манастирското издателство на Руенската света обител „Св. Йоан Рилски” – „Кратка православна светоотеческа догматика” от проф. прот. Йоан Сава Романидис (1927-2001). С нея се поставя началото на нова поредица – Съвременно православно богословие. Тази книга е и първото цялостно представяне на автора на български език.

В основата на тази „Кратка православна светоотеческа догматика” стои текстът на Записки по догматика от 1972 г., предназначени от автора за студентите, изучаващи Догматика в Гръцкия православен богословски институт на Светия Кръст в Бруклайн, Масачусетс. В тях отец Йоан Романидис маркира повечето от централните въпроси на православното догматическо богословие, които доразвива и прецизира в основното си догматическо съчинение „Догматическо и символическо богословие на Православната католична църква”, издадено за първи път през 1973 г. Друго важно съчинение на отец Йоан, за което му е присъдена научната степен Доктор по богословие, е „Прародителският грях” (първо издание – Атина, 1957 г.).

2.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 2.67 (21 Votes)
Излезе от печат юбилейният сборник “Послушник на Божията воля”, посветен на 75-годишнината от рождението и 20-годишнината на митрополитско служение на Видинския митрополит Дометиан.

Книгата е богато илюстрирана със снимков материал от личния архив на митрополита. Съдържа биографични сведения за живота и служението на му, биографиите на неговите предшественици на епархийската катедра, както и исторически данни за Видинска епархия. Съставител на сборника е Борис Цацов, а редактор - Златка Генкова.

 

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски