Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (108 Votes)

Korica-Schmemann-za pechatnica 1 korНа 15 май в Червената къща бе представена нова книга на прот. Александър Шмеман на български език – Неделни беседи и статии, издание на фондация Комунитас. Водещ на срещата беше Тони Николов, а книгата бе представена от свещ. Божидар Маринов, ефимерий на Софийската духовна семинария, преводача Борис Маринов и редактора Димитър Спасов.

След встъпителните думи на Тони Николов върху историята на радиобеседите, произнасяни от о. Александър за руската редакция на радио Свобода в продължение на три десетилетия, Борис Маринов говори за композицията на българското издание, включващо, по предложение на проф. Калин Янакиев, и пет от знаковите за творчеството на о. Шмеман статии, като се спря подробно върху три от тях: Църква и църковно устройство, Към богословието на съборите и Между утопията и бягството от действителността. Димитър Спасов представи своята гледна точка върху причините, поради които Беседите на о. Александър продължават и днес така силно да въздействат върху читателите. Свещ. Божидар Маринов акцентира върху проповедта като част от свещеническото служение сред верните, както и като форма на мисия в света. Той се спря и върху другите две статии в сборника, а именно „Богословие и Евхаристия” и „Доклад до синода на OCA (Orthodox church of America): Изповед и причастие”.

В препълнената зала почитателите на творчеството на прот. Александър Шмеман разсъждаваха върху връзката между проповедта и християнското богословие, което все повече се превръща в затворена академична дисциплина, откъсвайки се от началата си на лична среща с Христос. Неделните беседи на о. Шмеман разкриват с характерния за автора кратък и въздействащ стил вписването на празниците от църковната година в еуфоричната ваканционност на съвременния секуларен свят.

4.7829457364341 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (129 Votes)
kniga_2.JPGЗа първи път на български език излизат личните дневници, водени в продължение на десетилетие от о. Александър Шмеман, дългогодишен декан на семинарията „Св. Владимир” в Ню Йорк. Формата на дневник придава допълнителен изповеден характер на изказаните мнения, критики и разсъждения по изключително широк кръг теми и въпроси – православието като живот и наш отговор в света, постоянната подмяна на вярата в Живия Христос, преклонението пред „религията”, анализи и литературна критика на творчеството на световно известни поети и писатели, срещи с изключителни личности като А. Солженицин, „лявото” и „дясното” в политиката  и много други.

Радост от живота и от Божието присъствие в него и благодарност за всичко – това са двете чувства, които неизменно пронизват стотиците страници текст на о. Александър.

Дневници 1973-1983
 на прот. Ал. Шмеман е издание на фондация „Комунитас”. Преводът е направен от Борис Маринов, предговорът е на проф. Калин Янакиев, а редакцията е на Д. Спасов. Изданието е от 939 страници.

Книгата може да бъде намерена в книжарници Хеликон, християнска книжарница А. Ронкали, Български книжици, Православната книжарница, Нисим и др.

Специално за читателите на Двери и с любезното съдействие на издателите публикуваме откъси от книгата – тук.

3.046511627907 1 1 1 1 1 Rating 3.05 (43 Votes)
LatIzvori.jpgИзлезе от печат една дългоочаквана от богословските и юридическите среди монография, която е посветена на един от важните въпроси в областта на Православното църковно право.

Проблематиката, свързана с изворите на Каноническото право в периода на Вселенските събори, е слабо застъпена в научно-изследователската дейност на българските канонисти и юристи и до този момент в научния фонд на църковно-правната  ни традиция не съществуват задълбочени изследвания по този въпрос. В курсовете по Църковно право, които се използват днес като учебни пособия в богословските и юридическите ни факултети, доста повърхностно е разгледан въпросът за гръкоезичните и славянски църковно-правни паметници, а латиноезичните дори не се споменават с изключение на Лъжеисидоровия сборник.

В това отношение похвална е инициативата на автора свещеник Неделчо Тодев да осветли един проблем, който до този момент не е намерил място в научните богословски, юридически и исторически изследвания.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (30 Votes)
GENDER_korica.JPGИзлезе от печат книгата „Полът: мъже, жени, пол, феминизъм“ от Фредерика Матюс-Грийн. Изданието представлява сборник от статии по проблемите на пола. Писани са по различно време, в различна жанрова форма и за медии с различна насоченост и аудитория, но онова, което ги свързва, е актуалността на разискваните конкретни аспекти на феминизма, абортите, секса, хомосексуализма, конфликтите или неразбирателствате между половете и тяхното политизиране.

Фредерика Матюс-Грийн е бивш активист и говорител на феминисткото движение в САЩ, а понастоящем – един от изявените съвременни православни публицисти и автори на книги. Освен че е лично изстрадана и емоционално ангажирана, нейната гледна точка се отличава с изключително разбиране и проницателност относно дълбоките причини и мотиви в историческото развитие на разискваните проблеми на пола.

Полиграфското изпълнение на печатница Фабер, Велико Търново, е изключително професионално. Издателството благодари на съмишлениците и спомоществователите, заедно с които продължава да работи на книжовното поприще. За контакти относно търговски количества: sintagma@abv.bg

4.9090909090909 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (44 Votes)

Carmelitki_final_comp.JPG… да избави всички онези, които поради страх от смъртта
през целия си живот бяха осъдени на робство
(Евр. 2:14-15)

След Под слънцето на сатаната и Дневникът на един селски свещеник от Жорж Бернанос, пред българските читатели е и последната му творба: Диалозите на кармелитките.

Бернанос посвещава последната си творба на победата над страха – може би най-упоритото и най-трудно признаваното страдание на човечеството. През целия си живот главната героиня на драмата – Бланш, страда от мъчителен и непреодолим страх. Нейната история до голяма степен повтаря историята на измъченото от страховете си човечество. Решавайки се на отчаян бунт срещу своята участ, Бланш се опитва да избяга от страховете си в манастир. Приблизително по същото време част от човечеството, обидена на Създателя си, решава да скъса с досегашния свят и да започне ново летоброене. Пътищата им се пресичат в революционния край на 18 в. В тази среща на Бланш ѝ предстои да се научи на християнството, което смята, че изповядва; на размирните „деца на природата“ им предстои да научат за християнство, което смятат за невъзможно; а на привикналите с християнството –  да си припомнят най-неподозираната му тайна: радостта.

Книгата е издадена от Издателство „София – С. А.“ в превод на София Ангелова, а редакцията и бележките  са на Михаил Шиндаров.

Предлагаме на читателите на „Двери“ подбрани откъси от Диалозите на кармелитките.

 

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики