Мобилно меню

4.9090909090909 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (44 Votes)

Carmelitki_final_comp.JPG… да избави всички онези, които поради страх от смъртта
през целия си живот бяха осъдени на робство
(Евр. 2:14-15)

След Под слънцето на сатаната и Дневникът на един селски свещеник от Жорж Бернанос, пред българските читатели е и последната му творба: Диалозите на кармелитките.

Бернанос посвещава последната си творба на победата над страха – може би най-упоритото и най-трудно признаваното страдание на човечеството. През целия си живот главната героиня на драмата – Бланш, страда от мъчителен и непреодолим страх. Нейната история до голяма степен повтаря историята на измъченото от страховете си човечество. Решавайки се на отчаян бунт срещу своята участ, Бланш се опитва да избяга от страховете си в манастир. Приблизително по същото време част от човечеството, обидена на Създателя си, решава да скъса с досегашния свят и да започне ново летоброене. Пътищата им се пресичат в революционния край на 18 в. В тази среща на Бланш ѝ предстои да се научи на християнството, което смята, че изповядва; на размирните „деца на природата“ им предстои да научат за християнство, което смятат за невъзможно; а на привикналите с християнството –  да си припомнят най-неподозираната му тайна: радостта.

Книгата е издадена от Издателство „София – С. А.“ в превод на София Ангелова, а редакцията и бележките  са на Михаил Шиндаров.

Предлагаме на читателите на „Двери“ подбрани откъси от Диалозите на кармелитките.

4.9074074074074 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (54 Votes)
______5.jpgНа българския книжен пазар излезе нова книга на д-р Свилен Тутеков "Добродетелта заради истината", издание на изд. "Синтагма". Авторът е преподавател по Християнска антропология и етика в Православния богословски факултет във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Защитил е дисертация, посветена на антропологията на св. Йоан Лествичник. Това е втората книга на Свилен Тутеков за тази година. Преди няколко месеца излезе сборникът "Личност, общност, другост", който съдържа част от неговите статии и студии. Той е автор и на монографията "Литургични измерения на нравствеността". За читателите на "Двери" публикуваме рецензията на книгата на известния сръбски богослов епископ Атанасий Йевтич.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)
Florovski_4_2__01.jpgНа българския книжен пазар излезе и четвъртият том със събраните съчинения на отец Георги Флоровски "Мъдрост и премъдрост". В сборника са включени статии на отец Флоровски, писани по време на престоя му в България в началото на 20-те години на миналия век, след като емигрира от родината си. Включени са статиите "Двата завета", "Разриви и връзки", "Хитростта на разума", "За неисторическите народи" (Страната на родителите и страната на чедата), "За праведния и греховния патриотизъм", "Човешката мъдрост и премъдростта Божия", "За почитането на София, премъдростта Божия, във Византия и в Русия", "Живял ли е Христос? (Исторически свидетелства за Христос), "Смисълът на историята и смисълът на живота", "В света на търсенията и блуждаенията" и други. Книгата е поредната от Библиотека "Православен калейдоскоп" и се издава с финансова помощ от столичния храм "Св. София".  В предговора към читателите редакторът на сборника д-р Павел Павлов благодари на всички преводачи, на предстоятеля и настоятелството на столичния храм "Св. София", както и на всички почитатели на отец Георги Флоровски в България, които очакват с нетърпение всеки негов нов текст. Предлагаме ви откъс от уводните думи към сборника:

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
1_83.jpgНа 16 октомври, 13.30 часа, в аудитория № 6 на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще бъде представена книгата "Съпоставка на Мойсеевия закон и римските закони". Изследването е дело на авторски колектив Мария Костова, Малина Новкиришка-Стоянова, Теодор Пиперков. Книгата ще представи проф. д-р Малина Новкиришка-Стоянова, преподавател по Римско частно право, а специални гости ще бъдат преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (32 Votes)
Николай ФенерскиПървата книга на Николай Фенерски "Апокалипсисът е дело лично", на издателство "Жанет 45", вече може да се намери в книжарниците. През ноември ще се състои представянето на книгата в София, Велико Търново и Бургас. Сборникът включва 35 разказа, откъси от които публикуваме за читателите на "Двери". 

Николай Фенерски е роден през 1974 г. в гр. Архангелск, Русия. Завършва Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" (2000) със специалност славянска филология. Публикува стихове в студентския алманах "Пир", разкази във в. "Артфорум", в старозагорския вестник за култура "Литературен глас", във в. "Сега", "Стършел" и в сп. "Съвременник". През 2000 г. печели втора награда в конкурс за къс разказ на в. “Артфорум” (първа не бе присъдена). Работил е най-продължително като учител по български език и литература. Превежда от руски и словашки език. В момента е сценарист в предаването "Щаба на еволюцията" по TV7. Членува и помага в НПО "Първи юни", гр. Бяла Слатина. Автор и сътрудник в Двери БГ още от основаването на сайта.

                                                                    * * *

 

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж