Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

n1Излезе новият брой на Годишника на центъра по систематическо богословие към Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Сборникът е озаглавен "Теологикон". Изборът на името "Теологикон" за годишника на този Център е историческа препратка към първото известно в православния свят академично съчинение по систематическо богословие на Евгениос Вулгарис, което обединява в органично единство елементи от православната догматика и етика. Този избор е, от една страна, свидетелство за неразривната връзка с традицията на православното богословие, а от друга - ясен маркер за научния профил и изследователските приоритети на новото периодично издание.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

Picture32На българския книжен пазар излезе нова книга на известния руски богослов и философ отец Павел Флоренски. Книгата е озаглавена Пространство, време, творчество и е издание на издателска къща „Изток-Запад”. Основна тема на книгата са пространството и времето като символична форма на мисълта, художественото творчество и културата. Други основни трудове на отец Павел Флоренски са При водоразделите на мисълта, Обратната перспектива и Иконостасът.

Отец Павел Флоренски е сред най-големите и колоритни руски мислители, личност с разностранни интереси и дълбоки познания в областта на богословието, философията, математиката, музиката, филологията, електротехниката, изкуствознанието и др. Завършва Физико-математическия факултет на Московския университет „Ломоносов” и Московската духовна академия, където по-късно чете лекции по история на философията. През 1911 г. приема свещенически сан. След болшевишката революция заема ръководна длъжност в „Главэлектро”, където се занимава с изследване на електрическите полета и диелектриците. През 1921 г. е избран за професор във ВХУТЕМАС (Высшие художественно-технические мастерские – Висши художествено-технически работилници, висше художествено училище, основано през 1920 г.), където чете лекционния курс „Анализ на пространството в художествените произведения”. През 1933 г. е арестуван и осъден на 10 години затвор. Разстрелян е в Соловецкия лагер на 8 декември 1937 г. Посмъртно е реабилитиран през 1958 г.

4.0357142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.04 (28 Votes)

VasilLevski COVER_-_JPEGАрхимандрит д-р Григорий (Лозев), монах в Троянския манастир, издаде книга, посветена на Апостола на свободата йеродякон Игнатий - Васил Левски. В нея авторът разглежда образа на големия българин чрез двата пътя на служение – служението на монаха, посветил се на Църквата, и на революционера, отдал живота си за народа.

Изданието е по случай 140-годишнината от гибелта на Апостола. Научен редактор на книгата е проф. д-р Пламен Павлов. Тя излиза с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий.

Изданието вече е достъпно за читателите и може да бъде намерено в столичните църковни магазини в храмовете: "Св. Седмочисленици“, "Св. Неделя" и "Св. Петка" - Стара (до Софийска митрополия), както и в Троянския манастир.

В резюмето си за книгата, написано за читателите на „Двери“, архим. Григорий казва:

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (32 Votes)

167729zПрез този месец в Бургас и София ще бъде представена новата книга на Николай Фенерски "Не казвай на майка си". Представянията ще бъдат на 4 октомври, днес, от 19 часа в "Морско казино", Бургас; 11 октомври, от 18 часа в книжарница "Хеликон", Бургас, и на 31 октомври, от 19:30 часа в Студио 5 на НДК, София. За втората книга на Николай Фенерски писателят Деян Енев пише:

Сборникът с разкази на Николай Фенерски "Не казвай на майка си" издава един непоклатим разказвач, който владее думите така, както грънчарят владее грънчарското си колело, както хвърлячът на ножове владее ножовете си, както тромпетистът владее тромпета си. Николай Фенерски може да опише пейзаж, случка, човек и душевно състояние с най-точните думи и нито една от тях да не кънти на кухо. Затова той може да си позволи да напише разказ за това, как ненаситно гледа звездното нощно небе и този разказ да не прилича ни най-малко на сладникава лирична импресия; може да си позволи да напише разказ за един събирач на мъртви бебета, захвърлени на боклука, и този разказ да не прилича на глас от ада.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

Излезе от печат поредният трети том на „Псалтикиен минейник” на съвременен български език, съдържащ песнопения за празничните дни през месеците юли, август и септември. Преводите и адаптациите на песнопенията са дело на академик Методий Григоров – протопсалт на Българската православна църква, като текстовете са редактирани от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий.

Веднага искам да подчертая, че този том е по-голям и по-обемен в сравнение с първите два. Съдържанието му надхвърля 300 страници. Докато в първия том се предлагаха службите на 16 празника, а във втория на 11, в този са поместени службите на 19 църковни празника: на св. безсребърници Козма и Дамян, св. великомъченица Неделя, св. мъченици Кирик и Юлита, св. великомъченица Марина, св. пророк Илия, св. Мария Магдалина, Успение на св. Анна, св. великомъченик Пантелеймон и св. Седмочисленици, Изнасяне на св. Кръст, св. мъченици Макавеи, Преображение Господне, св. апостол Матия, св. пророк Михей, Успение Богородично, Отсичане главата на св. Йоан Кръстител, Начало на църковната година, преподобни Симеон Стълпник, Рождество Богородично, св. праведни богоотци Йоаким и Анна, Въздигане на св. кръст Господен и св. апостол Йоан Богослов. На всеки един от по-горе изброените църковни празници в сборника са включени всички стихири на “Господи воззвах”, всички стиховни стихири, тропарите, седалните, стихирата след 50 псалом (ако има такава), светилният, хвалитните стихири и кондакът (пропуснати са само каноните).

 

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)