Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 78

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)
kniga_jovani_1.jpgВече на книжния пазар у нас е издадената в Рим книга на дякон Иван Иванов "Евхаристията - спасителен диалог с Бога".

Авторът проследява исторически и езиково общението с Бога в св. Литургия; разяснява какво означава да общуваме в литургията, какво представлява "евхаристийният диалог" и кои са неговите части.

Дякон Иван Иванов е асистент по Литургика в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски"; с благословението на Св. Синод на БПЦ е специализирал в Папския Източен институт в Рим; защитил е дисертация в СУ на тема "Литургическата традиция на исихазма в музикални и химнографски паметници през 14-15 в."

Дякон Иван служи в патрирашеската катедрала "Св. Александър Невски".

Първото официално представяне на книгата се състоя на 15 февруари от 18,30 ч. в Енорийския център на столичния храм "Покров Богородичен".
Kнигата е издадена с любезното съдействие на Radio Vaticana.

4.9322033898305 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (59 Votes)

patriarh maxim.jpgСинодално издателство на БПЦ издаде юбилеен сборник, посветен на деветдесетгодишнината от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим. Луксозното издание съдържа богат биографичен материал, който представя духовното развитието на бъдещия предстоятел на БПЦ в контекста на историческите събития в църквата и страната ни. Ранните години на бъдещия патриарх са пресъздадени на фона на драматични световни събития – Втората световна война и трудния период за БПЦ, когато тя е в схизма. Архим. Максим е свидетел и на важни събития от новата история на БПЦ – Вдигането на схизмата и възстановяването на Българската патриаршия (8-10 май 1953 г.).

3.09375 1 1 1 1 1 Rating 3.09 (32 Votes)

Image1.pngСборникът Пътят на човека към Бога е предназначен за устен кандидатстудентски изпит по теология в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и е подготвен от Катедрата по систематическо и практическо богословие.

Това определя и специфичното структуриране на съдържанието, което е съобразено с характера на основните преподавани дисциплини. Точно и обхватно са отразени трите главни елемента на веровото формиране на човека, които са близки до естествения духовен път на всеки християнин.

Първи елемент – човек търси Бога и се стреми към Него. Предложени са темите за православния храм със своето предназначение да подтикне и насочи сърдечните мисли в молитва към Бога; тайнството Кръщение като врата за влизане в Църквата Христова и условие за участие в благодатния ѝ живот; иконата, която провежда божествената благодат; църковните празници като свидетелство за Бога, за света на любовта и свободата, за които е създаден човекът, и основните верови истини, изведени и формулирани в Никео-Константинополския Символ на вярата.

 

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж