Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
Богословският факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и Църковноисторическият и архивен институт при Българската патриаршия организират тържествено юбилейно честване на бележитите български богослови Макариополски епископ д-р Николай (Кожухаров) и проф. дтн Тодор Събев. Честването ще се състои в аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” във вторник, 16 декември 2008 г., от 15 до 18 ч.

Публикуваме програмата на честването:

4.741935483871 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (31 Votes)
проф. ВълчановПрофесор доктор Славчо Вълчанов Славов, дългогодишен преподавател по Свещено Писание на Стария Завет в Духовната академия "Св. Климент Охридски" и в приемника й, Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", днес беше по достойнство почетен от Алма матер с почетния знак (със синя лента) на университета. Отличието, предложено единодушно от Факултетния съвет на БФ, беше връчено лично от ректора на СУ проф. Иван Илчев пред целия състав на Академичния съвет преди заседанието му в 16 ч. То се присъжда „за дългогодишната му учебно-преподавателска и научно-изследователска дейност в областта на богословските науки” (Прот. на АС № 14/24.9.2008 г.). Със същото отличие е почетен и проф. д-р Антоний Ангелов Хубанчев, но той днес не е могъл да присъства и да го получи.

Заедно с професора-богослов в днешния ден бяха отличени още други четирима преподаватели от различни факултети. В благодарствените си думи проф. Вълчанов говори с присъщата си витиеватост за отговорността на преподавателите пред младото поколение, в което те виждат своето продължение и осъществяване.

4.7391304347826 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (46 Votes)
poli_zaglavna.jpgДвери.БГ има радост в средите си: днес Полина Кръстева Спирова, редакторка в сайта, защити дисертация в Специализирания научен съвет по теология. Тя завърши Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1996 г., специализира в Солунския университет, като започна през 2005 г. и докторантура по Християнска педагогика в Алма-матер с научен ръководител проф. Мариана Стефанова, заместник-директор на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите към СУ (вижте нейния личен сайт тук). Темата на дисертационното съчинение е: "Православното религиозно образование в дискурса на не-насилието". За съжаление П. Спирова трябваше да се сблъска с неакадемично отношение от страна на някои професори, което й костваше освен много сили и нерви, така също и неоснователно забавяне на защитата с близо две години. Днес най-после и това стана. Двамата рецензенти - проф. д-р Иван Денев Георгиев (СУ) и доц. д-р Димитър Попмаринов Киров (ВТУ) - изтъкнаха важността на темата и умелата й разработка от П. Спирова.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)
Днес Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" отличи Русенския митрополит Неофит с почетното звание "doctor honoris causa". Това съобщи за "Двери" деканът на Богословския факултет доц. Емил Трайчев. Предложението за награждаването на митр. Неофит е взето от Факултетния съвет на БФ по предложение на трима професори и е внесено съответно в АС на СУ.

Архиереят, който е защитил докторска дисертация в Московската духовна академия  и сега е председател на Просветната и на Богословската комисии на Светия Синод, е отличен и заради значителната му роля в процеса на връщане на Богословския факултет в състава на най-старото висше училище у нас. През 1951 г. Богословският факултет е закрит и продължава функционирането си като Духовна академия към Св. Синод на БПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Pazardzhik_church.jpgДнес се честват 170 години от построяването на катедралния храм “Успение Богородично” в Пазарджик. От 14.00 часа в пленарната зала на общината ще се проведе научна сесия, на която ще се изнесат четири доклада. Първата предвидена тема е “Историята на катедралния храм Успение Богородично и участието му в църковно- националните борби”, докладчик по темата ще бъде известният местен краевед Александър Арнаудов. Следваща тема на доклад ще бъде свързан с архитектурата на катедралния храм, по която ще говори проф. Николай Колежков. Третата тема, която ще представи Елена Генова, изкуствовед от София, е във връзка с иконите и иконописната украса на "Света Богородица". Катедралният храм и училищното дело в града ще е темата на последния доклад, изнесен от Димитър Жлегов.

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб