Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)
С писмо до Светия Синод и председателя му, Негово Светейшество Българския патриарх Максим, днес Областният съвет на БЧК в Смолян поиска да се преразгледа решението на Светия Синод от 25 юни т. г. и епископ Антоний да не се връща в Пловдив като ректор на Духовната семинария. Писмото с копие до пловдивския митрополит Николай  е подписано от председателя на Областния съвет на БЧК Ангел Кючуков, който е и член на Националния съвет на Червения кръст.

„Още с встъпването си на служение в Смолян епископ Антоний потърси контакти с институцията ни и с всички структури на доброволците. Запозна се със социалните и превантивните ни програми и заработихме заедно”, се посочва в писмото. Планирани бяха съвместни инициативи със създадения от епископа и ктиторското семейство Баткови на храм „Св. Висарион Смоленски” Младежки православен център „Чисти сърца”. Заедно за Коледа и Великден бяха организирани хранителни банки за крайно нуждаещи се и болни хора от Смолян и общината. Младите червеноскръстци заедно с децата от  центъра  „Чисти сърца” организираха и проведоха в Смолян  световни дни за превенция на риска сред младите хора – борба срещу СПИН и наркоманията, кръводарителска акция за Цветница с помощта на храмовете в Смолян, Девин, Златоград, Чепеларе и  Неделино.  В касички  събираха  средства за тежко болни. За Великден боядисваха яйца пред храм „Св. Висарион” заедно с минаващите граждани, а после ги раздадоха в пакети с хранителни продукти на лежащо болни хора и деца сираци  от общината.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_78.jpg200 ученици и учители от област Благоевград ще участват в ученическия поход до Рилския манастир, организиран за четвърта поредна година от Министерството на образованието и науката, съобщиха от министерството. Походът ще се проведе на 11 май в чест на деня на св. равноапостоли Кирил и Методий. Преди началото на похода, в 10.00 часа, в Рилския манастир ще бъде извършен молебен от Адрианополски епископ Евлогий, игумен на манастира. По време на молебена ще бъде осветена икона на Светите братя. Походът ще тръгне в 10.30 часа от Рилския манастир. Маршрутът включва посещение на килийното училище към църквата „Св. Лука” над Рилския манастир, посещение на гроба на св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял. Походът ще завърши със спортни игри на Кирилова поляна. В 11.00 часа пред килийното училище министърът на образованието и науката Даниел Вълчев ще награди трима директори с ежегодната награда на МОН „Св. Иван Рилски” за принос в развитието на българското училище.

В похода ще вземат участие министър Даниел Вълчев, 200 ученици и учители от област Благоевград и народни представители.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
Тази сутрин започна Кирилометодиевската конференция в зала "Изток" на Народното събрание. Откриха я двамата председатели - на НС Г. Пирински и на БАН акад. Н. Съботинов. Приветствия поднесоха също председателят и зам.-председателят на Интерпарламентарната асамблея по православие - русин и грък. След това започна четенето на докладите. Не закъсняха и сблъсъците по кирилометодиевската проблематика между руси и гърци - за "гръко-славянския" характер на град Солун през 9 в. и за вероятния смесен етнически произход на светите Братя.

Богословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" е представен от професорите Славчо Вълчанов и Иван Желев Димитров, който следобяд ще прочете своя доклад. Поради служебна заетост (днес се провежда Общо събрание на СУ) деканът доц. Емил Трайчев не може да участва в конференцията, където беше предвиден като коментатор на доклади.

Дебърско-Кичевският митрополит Тимотей (седалище в Охрид) не дойде на конференцията. Според слухове той е отказал да участва, защото страната му (изписана в програмата след името му) е означена кой знае защо с "БЮР Македония" (Бивша Югославска Република Македония, на англ. FYROM), което за гражданите на тази страна е неприемливо. А изписването така на името на Република Македония е и политически гаф на българската страна, съответно на НС и БАН, защото ние първи признахме новата суверенна република с конституционното й име, коментират български учени.

4.0204081632653 1 1 1 1 1 Rating 4.02 (49 Votes)
orig_2.jpgУтре заминава за САЩ проф. Иван Желев Димитров от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е командирован от Университета за участие в заседания на Изпълнителния комитет на WOCATI, Световната конференция на асоциациите на богословските институции, които ще се проведат през следващата седмица. На миналогодишния конгрес на организацията в Гърция нашият професор и сътрудник на Двери.БГ беше избран за член на Изпълнителния комитет от квотата на православните богословски школи по света, при това като единствен представител от Европейския континент.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
1_97.jpgЦентърът за изследване на религиите (ЦИР) при Софийския университет "Св. Климент Охридски" организира лекция и дискусия за обучението по религия в публичните училища на доц. д-р Тим Йенсен от Дания, главен секретар на Международната асоциация по религиознание, която ще се проведе на 22 януари, четвъртък от 18 ч. в зала "Конфуций", сградата на Центъра за източни езици и култури към СУ „Св. Климент Охридски”.

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник