Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
Тази сутрин започна Кирилометодиевската конференция в зала "Изток" на Народното събрание. Откриха я двамата председатели - на НС Г. Пирински и на БАН акад. Н. Съботинов. Приветствия поднесоха също председателят и зам.-председателят на Интерпарламентарната асамблея по православие - русин и грък. След това започна четенето на докладите. Не закъсняха и сблъсъците по кирилометодиевската проблематика между руси и гърци - за "гръко-славянския" характер на град Солун през 9 в. и за вероятния смесен етнически произход на светите Братя.

Богословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" е представен от професорите Славчо Вълчанов и Иван Желев Димитров, който следобяд ще прочете своя доклад. Поради служебна заетост (днес се провежда Общо събрание на СУ) деканът доц. Емил Трайчев не може да участва в конференцията, където беше предвиден като коментатор на доклади.

Дебърско-Кичевският митрополит Тимотей (седалище в Охрид) не дойде на конференцията. Според слухове той е отказал да участва, защото страната му (изписана в програмата след името му) е означена кой знае защо с "БЮР Македония" (Бивша Югославска Република Македония, на англ. FYROM), което за гражданите на тази страна е неприемливо. А изписването така на името на Република Македония е и политически гаф на българската страна, съответно на НС и БАН, защото ние първи признахме новата суверенна република с конституционното й име, коментират български учени.

4.0204081632653 1 1 1 1 1 Rating 4.02 (49 Votes)
orig_2.jpgУтре заминава за САЩ проф. Иван Желев Димитров от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е командирован от Университета за участие в заседания на Изпълнителния комитет на WOCATI, Световната конференция на асоциациите на богословските институции, които ще се проведат през следващата седмица. На миналогодишния конгрес на организацията в Гърция нашият професор и сътрудник на Двери.БГ беше избран за член на Изпълнителния комитет от квотата на православните богословски школи по света, при това като единствен представител от Европейския континент.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
1_97.jpgЦентърът за изследване на религиите (ЦИР) при Софийския университет "Св. Климент Охридски" организира лекция и дискусия за обучението по религия в публичните училища на доц. д-р Тим Йенсен от Дания, главен секретар на Международната асоциация по религиознание, която ще се проведе на 22 януари, четвъртък от 18 ч. в зала "Конфуций", сградата на Центъра за източни езици и култури към СУ „Св. Климент Охридски”.

4.5238095238095 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (21 Votes)
По решение на Факултетния съвет на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” от миналото лято бяха задвижени процедури за попълване на състава на хабилитираните преподаватели (доценти и професори) във факултета. Поради постепенното пенсиониране на професори и доценти, навършили съответната възраст, "майката-факултет на богословието в България"  през последните години осезаемо изостана в броя на хабилитираните преподаватели. А процесът на попълване на бройките на хабилитираните преподаватели е труден и бавен. Понеже се търси не толкова количеството, колкото качеството.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)
В самото начало на този месец Висшата атестационна комисия при Министерския съвет е признала докторската титла на свещ. Теодор Божидаров Стойчев, който защити своята дисертация пред Специализираният научен съвет по теология (богословие) през м. юни т. г.

О. Теодор е роден на 4 юни 1973 г. в гр. Русе. Завършил е строителен техникум. След казармата записва през 1995 г. да учи свещената наука в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където се дипломира през 2000 г. През същата година е ръкоположен за свещеник в гр. Варна, където служи до този момент към храмовете „Свето Успение Богородично” – старата, на който е и председател, и в храм „Св. Атанасий.” Женен е и има две деца – момиче на 11 г. и момче на 4 г.


 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник