Мобилно меню

4.609756097561 1 1 1 1 1 Rating 4.61 (41 Votes)

1_46.jpgВчера в Библейска библиотека, специализираната библиотека на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по библеистичните предмети, постъпиха 1200 книги като дарение от личната библиотека на немския професор Траугот Холц от гр. Хале, Германия, вече покойник. Дарението беше направено от неговата съпруга за Библейска библиотека с посредничеството на проф. Карл-Вилхелм Нибур, преподавател по Св. Писание на Новия Завет в университета на гр. Йена и председател на комитета за Източна Европа на Сдружението за новозаветни изследвания (SNTS).

Постъпилите книги са само от областта на библеистиката. Те са предимно на немски език, но има и на английски, и на други езици. Книгите ще попълнят сериозно фонда на Библейска библиотека, която досега наброяваше около 6 600 библиотечни единици, от които 4 500 книги, 2 100 периодични издания (научни списания) и 50 CD.

Книгите пристигнаха вчера и бяха прибрани в библиотеката. Доставката им стана с любезната и безкористна помощ на българската транспортна фирма quo_logis в Берлин, Германия, собственост на г-н Иван Асенов. Ръководството на Библейска библиотека подчерта, че тази транспортна помощ е получена благодарение на българския свещеник в Регенсбург и Пасау о. Виктор Иванов-Цимер.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
Трима преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - доц. д-р Иван Христов, доц. д-р Любомир Тенекеджиев и ст. ас. Светослав Риболов - тази седмица са на проучвателна експедиция в Патриаршеския институт за патристически изследвания в манастира Влатадон, гр. Солун. В продължение на своя научноизследователски проект те заминаха за Гърция, за да проучат светоотечески ръкописи от богатата колекция с микрофилми на солунския патристически институт, който е под егидата на Вселенската патриаршия.

Доц. Христов е специалист по история на християнската философия, обаче неговата подготовка в областта на класическите езици му позволява не само да чете, но и да превежда текстове на светите отци. Другите двама преподаватели са "чисти" патролози и техните многогодишни занимания са тъкмо в областта на светоотеческата книжнина и богословие. Тримата заедно използват ваканционния период, за да направят нужните им проучвания, които ще им помогнат не само да обогатят преподавателската си работа, но и да подготвят нови издания по патрология.

4.15 1 1 1 1 1 Rating 4.15 (20 Votes)
1_69.jpgТази седмица завършват семестриалните изпити за учебната 2008/2009 г. Студентите ще са във ваканция до началото на месец октомври - с изключение на ония, които имат поправителни изпити за началото на септември. От канцеларията на факултета съобщават, че четвъртокурсниците ще положат на 20 юли практически държавен изпит, а на 21 юли - писмен държавен изпит, с което завършват цикъла на четиригодишното си обучение в бакалавърска степен по богословие. Втората сесия от държавни изпити ще бъде в средата на септември, а дипломите си ще получат по време на свето-Климентовите празници в края на ноември.

В събота, 11 юли, ще се проведе и устният приемен изпит за новите студенти по богословие (в държавните документи се пише "теология") в бакалавърска степен, четиригодишен курс на редовно и задочно обучение. До 4 юли, крайния срок за приемане на кандидат-студентски документи, стотина кандидати за двете форми на обучение са заявили желание да се учат в софийския богословски факултет, най-старата и най-авторитетна заради реномирания си преподавателски състав висша богословска школа, която за 87-и път ще приеме студенти.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)
С писмо до Светия Синод и председателя му, Негово Светейшество Българския патриарх Максим, днес Областният съвет на БЧК в Смолян поиска да се преразгледа решението на Светия Синод от 25 юни т. г. и епископ Антоний да не се връща в Пловдив като ректор на Духовната семинария. Писмото с копие до пловдивския митрополит Николай  е подписано от председателя на Областния съвет на БЧК Ангел Кючуков, който е и член на Националния съвет на Червения кръст.

„Още с встъпването си на служение в Смолян епископ Антоний потърси контакти с институцията ни и с всички структури на доброволците. Запозна се със социалните и превантивните ни програми и заработихме заедно”, се посочва в писмото. Планирани бяха съвместни инициативи със създадения от епископа и ктиторското семейство Баткови на храм „Св. Висарион Смоленски” Младежки православен център „Чисти сърца”. Заедно за Коледа и Великден бяха организирани хранителни банки за крайно нуждаещи се и болни хора от Смолян и общината. Младите червеноскръстци заедно с децата от  центъра  „Чисти сърца” организираха и проведоха в Смолян  световни дни за превенция на риска сред младите хора – борба срещу СПИН и наркоманията, кръводарителска акция за Цветница с помощта на храмовете в Смолян, Девин, Златоград, Чепеларе и  Неделино.  В касички  събираха  средства за тежко болни. За Великден боядисваха яйца пред храм „Св. Висарион” заедно с минаващите граждани, а после ги раздадоха в пакети с хранителни продукти на лежащо болни хора и деца сираци  от общината.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_78.jpg200 ученици и учители от област Благоевград ще участват в ученическия поход до Рилския манастир, организиран за четвърта поредна година от Министерството на образованието и науката, съобщиха от министерството. Походът ще се проведе на 11 май в чест на деня на св. равноапостоли Кирил и Методий. Преди началото на похода, в 10.00 часа, в Рилския манастир ще бъде извършен молебен от Адрианополски епископ Евлогий, игумен на манастира. По време на молебена ще бъде осветена икона на Светите братя. Походът ще тръгне в 10.30 часа от Рилския манастир. Маршрутът включва посещение на килийното училище към църквата „Св. Лука” над Рилския манастир, посещение на гроба на св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял. Походът ще завърши със спортни игри на Кирилова поляна. В 11.00 часа пред килийното училище министърът на образованието и науката Даниел Вълчев ще награди трима директори с ежегодната награда на МОН „Св. Иван Рилски” за принос в развитието на българското училище.

В похода ще вземат участие министър Даниел Вълчев, 200 ученици и учители от област Благоевград и народни представители.

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец