Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 2008

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (27 Votes)

bogf mediumПреди около две седмици в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" са приключили дейностите по произвеждането на двама доценти и двама професори. Според новия закон това не става тържествено и публично, а в малки затворени групи (наричани жури) от хабилитирани университетски преподаватели (тоест само доценти и професори), а техните решения минават през гласуване в съвета на съответния факултет. След това гласуване и от самия му момент лицето се признава по закон за доцент или професор съответно. Така е станало и сега. По време на заседанието на ФС на БФ/СУ на 23 март са били одобрени, съответно гласувани положителните резултати от четирите журита, заседавали в един и същи ден последователно. Това е станало вероятно на 20 март - в сайта на БФ тези събития не са отразени като новини.

Така за доценти са били избрани доктор Ивайло п. Иванов Найденов, досега главен асистент, дългогодишен преподавател по Свещено Писание на Стария Завет, и доктор Клара Асенова Тонева, досега главен асистент, също дългогодишен преподавател по История на религиите и Нехристиянски религиозни учения. И двамата имат по няколко публикувани книги в областите, в които работят научно. Доц. Клара Тонева доскоро публикуваше под името Клара Стаматова.

За професори са били избрани доктор Емил Трайчев Стоянов, досега дългогодишен асистент и доцент по Свещено Писание на Новия Завет, и доктор Божидар Борисов Андонов, дългогодишен преподавател в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" и доцент в БФ/СУ (от 2006 г.) по Религиозна педагогика (новото име на Катехетиката) и Омилетика. Двамата нови професори имат публикувани научни трудове, които ги представят като специалисти в съответните им области.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

nap-18-01-1В Богословския факултет се провежда мащабно социологическо изследване за навиците, интересите, нагласите и приоритетите на бъдещите богослови с дипломи у нас. Поради факта, че съществува сериозна опасност някои от изследваните обекти и субекти един ден да станат част от висшия клир на БПЦ, резултатите от проучването ще бъдат дълбоко засекретени.

Ето част от тестовите въпроси:

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

1_68.jpgДнес се навършва една година от смъртта на професор д.и.н. Елена Тончева. Тя почина на 3 февруари 2011 г. Елена Тончева беше един от най-известните и отлични изследователи на православната певческа традиция и с реална световна слава, при това с присъдена Хердерова награда. Тя беше дългогодишен директор на Института за изкуствознание при БАН, член на авторитетни обществени форуми, експертни съвети, редакционни колегии у нас и в чужбина. Създаде изследователска школа с европейски и световни приноси и видни последователи, които са изтъкнати учени днес. Множество църковни хорове изпълняват транскрипциите на средновековните църковни песнопения, направени лично от нея. Тя беше посветена на своето научно дело с такава любов и всеотдаденост! Българската медиевистика, музикознание и древна източноцърковна и православна музика претърпяха голяма загуба с нейната кончина.

Почивай в мир! Винаги ще живееш в нашите сърца!

Дълбок поклон пред нейната памет. Бог да я прости!4.7037037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (27 Votes)
На празника Въведение Богородично, след св. Литургия, беше подновено преписването на библейския текст от различни езици в Богословския факултет на СУ. Инициативата е започната през 2009 г. Тогава преписът, направен от различни хора на различни езици, е стигнал до Битие 27 глава. Вчера ръкописването на Библията продължи оттам. Първият преписвач-доброволец, дошъл в Библейската библиотека на Богословския факултет, беше редакторът на „Двери” Златина Каравълчева. Тя преписа от Септуагинта първите стихове на първата книга Моисеева. След това преписът беше продължен от Людмила Арнаудова, студентка в БФ, която си носеше Свещеното Писание на португалски, за да добави към ръкописа и текста на този език.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
1_48.jpgОбласт Русе, Община Русе, Териториален архив – Русе, Русенска митрополия и Регионалният исторически музей в Русе организират национална научна конференция "ЦЪРКОВНО-НАРОДНИЯТ СЪБОР 1871 И СЪЗДАВАНЕТО НА ЕКЗАРХИЙСКИТЕ ЕПАРХИИ", която ще се проведе на 19 и 20 май в Русе. 

Програма на конференцията

Откриване 19 май от 10,30 ч. в зала „Княз Александър І“, Регионален исторически музей. Научен ръководител е проф. Г. Бакалов.

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски