Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 2008

4.84 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (25 Votes)

2IMG 7196На 23 април в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" се проведе международен форум и кръгла маса "Богословие и общество", организиран за втори път от екип по международен проект и подкрепен от Столична община, фондациите "Джон Темпълтън", "Комунитас" и "Миню Балкански". От поканените чуждестранни гости присъстваха отец д-р Георги Драгас, д-р Йост ван Росум, д-р Христос Арабадзис, д-р Владимир Цветкович. Научният форум беше ръководен от д-р Стоян Танев (Дания), който и превеждаше на гостите.

3.9090909090909 1 1 1 1 1 Rating 3.91 (11 Votes)

bogf mediumВ неделя, 1 април, от 11 ч. след св. литургия в параклиса „Св. Климент Охридски” на Богословския факултет на Софийския университет, в аудиториите на факултета се проведоха предварителни кандидатстудентски изпити по богословие (по държавна номенклатура се води „теология”). Изпитът беше устен и се проведе от тричленна комисия от хабилитирани преподаватели на факултета. Бяха се записали 10 души кандидати, но се явиха само 8 от тях. Всички явили се издържаха изпита с много добър и отличен успех. За отбелязване е, че някои от кандидатите имат завършено светско висше образование и не се възползват от възможността да запишат само някоя магистърска програма, а предпочитат да учат 4-годишния пълен курс на богословските науки в бакалавърска степен.

Издържалите изпита на 1 април ще бъдат класирани за приемане след провеждането на основния кандидатстудентски изпит по богословие.

Вторият и основен приемен изпит за Богословския факултет ще бъде в обичайния период на кандидатстудентската кампания през м. юли и по-точно на 12 юли. Той също ще бъде устен и ще започне в 8 ч. Важно е да се знае, че документи за кандидатстване могат да се подават още отсега.

За всякакви сведения във връзка са кандидатстването в БФ желаещите могат да се обръщат както на телефоните в ректората на СУ (02 9308380, 02 8467429), така и на телефона на инспектор студенти в БФ - 02 9890115, вътр. 15. Информация може да се почерпи и от интернет-страницата на СУ www.uni-sofia.bg

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (27 Votes)

bogf mediumПреди около две седмици в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" са приключили дейностите по произвеждането на двама доценти и двама професори. Според новия закон това не става тържествено и публично, а в малки затворени групи (наричани жури) от хабилитирани университетски преподаватели (тоест само доценти и професори), а техните решения минават през гласуване в съвета на съответния факултет. След това гласуване и от самия му момент лицето се признава по закон за доцент или професор съответно. Така е станало и сега. По време на заседанието на ФС на БФ/СУ на 23 март са били одобрени, съответно гласувани положителните резултати от четирите журита, заседавали в един и същи ден последователно. Това е станало вероятно на 20 март - в сайта на БФ тези събития не са отразени като новини.

Така за доценти са били избрани доктор Ивайло п. Иванов Найденов, досега главен асистент, дългогодишен преподавател по Свещено Писание на Стария Завет, и доктор Клара Асенова Тонева, досега главен асистент, също дългогодишен преподавател по История на религиите и Нехристиянски религиозни учения. И двамата имат по няколко публикувани книги в областите, в които работят научно. Доц. Клара Тонева доскоро публикуваше под името Клара Стаматова.

За професори са били избрани доктор Емил Трайчев Стоянов, досега дългогодишен асистент и доцент по Свещено Писание на Новия Завет, и доктор Божидар Борисов Андонов, дългогодишен преподавател в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" и доцент в БФ/СУ (от 2006 г.) по Религиозна педагогика (новото име на Катехетиката) и Омилетика. Двамата нови професори имат публикувани научни трудове, които ги представят като специалисти в съответните им области.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

nap-18-01-1В Богословския факултет се провежда мащабно социологическо изследване за навиците, интересите, нагласите и приоритетите на бъдещите богослови с дипломи у нас. Поради факта, че съществува сериозна опасност някои от изследваните обекти и субекти един ден да станат част от висшия клир на БПЦ, резултатите от проучването ще бъдат дълбоко засекретени.

Ето част от тестовите въпроси:

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

1_68.jpgДнес се навършва една година от смъртта на професор д.и.н. Елена Тончева. Тя почина на 3 февруари 2011 г. Елена Тончева беше един от най-известните и отлични изследователи на православната певческа традиция и с реална световна слава, при това с присъдена Хердерова награда. Тя беше дългогодишен директор на Института за изкуствознание при БАН, член на авторитетни обществени форуми, експертни съвети, редакционни колегии у нас и в чужбина. Създаде изследователска школа с европейски и световни приноси и видни последователи, които са изтъкнати учени днес. Множество църковни хорове изпълняват транскрипциите на средновековните църковни песнопения, направени лично от нея. Тя беше посветена на своето научно дело с такава любов и всеотдаденост! Българската медиевистика, музикознание и древна източноцърковна и православна музика претърпяха голяма загуба с нейната кончина.

Почивай в мир! Винаги ще живееш в нашите сърца!

Дълбок поклон пред нейната памет. Бог да я прости! 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец