Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Picture18От 22 до 25 септември в София ще се съберат православни богослови от цял свят, които ще участват в IV Международен симпозиум по православно догматично богословие. Инициативата на проявата е на Международната асоциация на православните догматисти, а организатори у нас са Св. Синод на БПЦ, Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Центърът за изследване на патристичното и византийското духовно наследство при Софийския университет. Богослови от цял свят ще дискутират по актуалните теми в православната догматика: Език и догмат, Въпроси на христологическата терминология, Догмат и терминология – румънският контекст, Догмат и терминология – българският контекст, Философска терминология и догмат, Откровение и език, Терминологията в богословието на съборите и рецепцията й днес, Проблеми на богословската терминология, Догматически прозрения през 20 век и Догмат и исторически контекст.

Участниците са богослови и философи, духовници и светски лица от балканските православни страни – България, Гърция, Румъния, Сърбия, а също от Русия, САЩ, Великобритания, Франция и др.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (18 Votes)

uni1Православният богословски факултет към Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий" обявява своите магистърски програми за новата академична година.

Кандидатите за следдипломно обучение подават лично или чрез друго лице документи за кандидатстване: от 16 септември до 26 септември 2013 г. (от 8:00 до 16:30 ч.) в бюрата за прием на документи. тел. 062 618 362; 062 618 243.

МАГИСТЪРСКИ ПРОГРАМИ ЗА КАНДИДАТИ, КОИТО СА БАКАЛАВРИ ИЛИ МАГИСТРИ ОТ СЪЩОТО ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

1238084 10202086822831511_1430286850_nНа 6 септември, независимо от националния празник, в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” беше присъствен ден. Защото започнаха учебните занятия за студентите-задочници, а това стана със св. Литургия, отслужена от викария на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит като Софийски митрополит – Знеполския еп. Йоан. Заедно с него служиха ик. Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия, свещ. Стефан (Стоил) Паликаров и дякон д-р Петър Симеонов от клира на столичната катедрала „Св. Неделя”.

Преди Литургията епископът извърши чина на обновлението на академичния параклис, посветен на покровителя на Софийския университет – св. Климент Охридски Чудотворец. През летните месеци, когато по начало в параклиса не се служи (както и през Коледната и Великденската ваканция), беше извършен ремонт на подовата настилка на параклиса с грижите на ефимерия свещ. Стефан Паликаров и паричната помощ от Дирекция „Вероизповедания” на МС и частни дарители. Сега, преди да започнат богослуженията в параклиса, се полагаше той да бъде обновен с водосвет и прочитането на коленопреклонни молитви. Тъкмо това извърши днес епископ Йоан с благословението на Светейшия патриарх Неофит.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

afinaИзвестният гръцки професор-българист Димитриос Гонис ще получи св. Евтимиевата награда на ВТУ „Св. Кирил и Методий” тази година. Предложението за това е на професорите Димитър Кенанов и Иван Харалампиев. Академическият съвет на ВТУ вече утвърди номинацията на българиста, а официалната церемония по награждаването ще бъде в навечерието на Десетия международен симпозиум за Търновската книжовна школа.

Св. Евтимиевата награда се присъжда на български и чуждестранни учени за научни постижения в областта на българистиката: литературознание, езикознание, история. Нейни носители досега са проф. д-р Франтишек Славски и проф. д-р Йежи Русек от Полша, акад. Димитрий Лихачов от Русия, проф. д-р Гунар Сване от Дания и др.

Проф. Гонис е дългогодишен преподавател в Богословския факултет на Атинския университет, вече пенсионер. Той се занимава с изследвания в областта на българската медиевистика. Автор е на статии, студии и монографии, посветени на Патриарх Калист, св. Евтимий, Патриарх Търновски, митрополит Григорий Цамблак. Той е публикувал и гръцкия превод от йеромонах Даниил Рилец на св. Евтимиевото житие на св. Йоан Рилски.

Като учен и преподавател професорът оказва подкрепа на българските си колеги, студенти и докторанти. Той е почетен професор на Богословския факултет в Атина, на Софийския университет и почетен професор на Православния богословски факултет във Великотърновския университет.

2.1428571428571 1 1 1 1 1 Rating 2.14 (7 Votes)

4гНа 10 юли е приемният изпит за специалността "Теология" към Шуменския университет "Еп. Константин Преславски".

Приемният изпит е двукомпонентен (писмен и устен) и ще се проведе в корпус 1 на Шуменския университет от 9 ч.

Кандидатстудентската кампания на Катедра "Теология" през тази година е с акцент върху богослужебно-практическите дисциплини, а именно:           

БОГОСЛУЖЕНИЕ; ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКО ПЕЕНЕ И ЧЕТЕНЕ; ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ ЕЗИК; ЛИТУРГИКА; ЦЪРКОВНО ПРОПОВЕДНИЧЕСТВО.

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики