Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

1238084 10202086822831511_1430286850_nНа 6 септември, независимо от националния празник, в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” беше присъствен ден. Защото започнаха учебните занятия за студентите-задочници, а това стана със св. Литургия, отслужена от викария на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит като Софийски митрополит – Знеполския еп. Йоан. Заедно с него служиха ик. Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия, свещ. Стефан (Стоил) Паликаров и дякон д-р Петър Симеонов от клира на столичната катедрала „Св. Неделя”.

Преди Литургията епископът извърши чина на обновлението на академичния параклис, посветен на покровителя на Софийския университет – св. Климент Охридски Чудотворец. През летните месеци, когато по начало в параклиса не се служи (както и през Коледната и Великденската ваканция), беше извършен ремонт на подовата настилка на параклиса с грижите на ефимерия свещ. Стефан Паликаров и паричната помощ от Дирекция „Вероизповедания” на МС и частни дарители. Сега, преди да започнат богослуженията в параклиса, се полагаше той да бъде обновен с водосвет и прочитането на коленопреклонни молитви. Тъкмо това извърши днес епископ Йоан с благословението на Светейшия патриарх Неофит.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

afinaИзвестният гръцки професор-българист Димитриос Гонис ще получи св. Евтимиевата награда на ВТУ „Св. Кирил и Методий” тази година. Предложението за това е на професорите Димитър Кенанов и Иван Харалампиев. Академическият съвет на ВТУ вече утвърди номинацията на българиста, а официалната церемония по награждаването ще бъде в навечерието на Десетия международен симпозиум за Търновската книжовна школа.

Св. Евтимиевата награда се присъжда на български и чуждестранни учени за научни постижения в областта на българистиката: литературознание, езикознание, история. Нейни носители досега са проф. д-р Франтишек Славски и проф. д-р Йежи Русек от Полша, акад. Димитрий Лихачов от Русия, проф. д-р Гунар Сване от Дания и др.

Проф. Гонис е дългогодишен преподавател в Богословския факултет на Атинския университет, вече пенсионер. Той се занимава с изследвания в областта на българската медиевистика. Автор е на статии, студии и монографии, посветени на Патриарх Калист, св. Евтимий, Патриарх Търновски, митрополит Григорий Цамблак. Той е публикувал и гръцкия превод от йеромонах Даниил Рилец на св. Евтимиевото житие на св. Йоан Рилски.

Като учен и преподавател професорът оказва подкрепа на българските си колеги, студенти и докторанти. Той е почетен професор на Богословския факултет в Атина, на Софийския университет и почетен професор на Православния богословски факултет във Великотърновския университет.

2.1428571428571 1 1 1 1 1 Rating 2.14 (7 Votes)

4гНа 10 юли е приемният изпит за специалността "Теология" към Шуменския университет "Еп. Константин Преславски".

Приемният изпит е двукомпонентен (писмен и устен) и ще се проведе в корпус 1 на Шуменския университет от 9 ч.

Кандидатстудентската кампания на Катедра "Теология" през тази година е с акцент върху богослужебно-практическите дисциплини, а именно:           

БОГОСЛУЖЕНИЕ; ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКО ПЕЕНЕ И ЧЕТЕНЕ; ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ ЕЗИК; ЛИТУРГИКА; ЦЪРКОВНО ПРОПОВЕДНИЧЕСТВО.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

imagуВеликотърновският университет "Св. Кирил и Методий" обявява конкурси за прием и обучение на докторанти през уч. 2013/2014 г. по следните научни специалности:

- Теология (История на съвременните православни църкви) – 1, редовно обучение;
- Теология (Методика на обучението по религия) – 1, редовно обучение;
- Теология (Съвременна катехизация) – 1, задочно обучение;
- Теология (Стар Завет) – 1, редовно обучение;
- Теология (Нов Завет) – 1, редовно обучение;
- Теология (Християнска социология) – 1, редовно обучение;
- Изкуствознание и изобразително изкуство – Църковни изкуства – 2, редовно обучение.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (20 Votes)

uni1Дистанционно обучение за магистърска програма „Богословие на личността и обществото” стартира в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий”. Магистърската програма се организира и провежда от катедра „Библейско и систематическо богословие”, а ръководител на програмата е доц. д-р Свилен Тутеков. Заложените в учебния план дисциплини предлагат профилирано обучение в областта на богословието с акцент върху антропологията, социологията и еклезиологията. Програмата има за цел по-задълбоченото изучаване на изворите, формирането и богословските предпоставки на църковното учение за личността и обществото. За дистанционната форма на обучение по магистърска програма „Богословие на личността и обществото” могат да кандидатстват студенти, придобили образователно-квалификационната степен Бакалавър по специалността „Теология” в университети в страната и чужбина. Срокът на обучение е 2 семестъра. Документи за кандидатстване по програмата се приемат до 28.02.2013 г. За повече информация виж тук и тук.

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит