Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (27 Votes)

pantaleon-monastery-athosРуският светогорски манастир „Св. Пантелеймон” и Международният фонд за възстановяване и съхранение на културното и духовно наследство на манастира „Св. Пантелеймон” организират международна конференция в София на тема „Атон и славянският свят”. Научната конференция е посветена на 1000 години руско монашество на Света Гора и ще се проведе от 14 до 16 май в хотел „Рамада”, София.

 

Програма на конференцията:

14 май, сряда

Хотел „Рамада”, София, Конферентна зала

бул. „Мария Луиза”, 131

8:30-9:00 – Регистрация на участниците

Сутрешно заседание

Част 1

Водещи: Епископ Митрофан (Баданин), Денис Олегович Чепяков, монах Ермолай (Чежия), Жанна Леонидовна Левшина

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

SU-BFНа 7 и 8 май в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” ще се проведе видеоконференция върху теми от византийското богословие през 14 в. Ще участват студенти и преподаватели от Московската и от Киевската духовни академии, от Руската християнска хуманитарна академия в Санкт Петербург и от Богословския факултет в София.

Програмата на видеоконференцията е както следва:

1. Опознавателна среща, на която ще има презентация за всяка от участващите висши богословски школи и ще се обсъди планът на семинарите – 7 май от 11 до 13 ч.

2. Съборът през 1351 г. – 7 май от 14 до 16 ч.

3. Критиката на учението на Тома Аквински от Калист Ангеликуд – 8 май от 11 до 13 ч.

Семинарът ще е на руски език и ще се модерира от доц. Иван Христов.

В аулата на Богословския факултет ще върви транслация на живо, отворена за всички интересуващи се.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (28 Votes)

IMG 2947Тази година се навършиха 15 години от официалното откриване на библиотеката с библеистична литература в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Със скромните сили на колегията, която се потруди за изграждането и организирането на библиотеката, с добрата воля на Богословския факултет като домакин и партньор и с несравнимата щедрост и съдействието на световното Дружество за новозаветни изследвания (SNTS), посредством неговия Комитет за Източна Европа, днес се радваме и разчитаме на 9 500 библиотечни единици, от които 7 000 книги и 2 500 тома периодика. Това са най-новите изследвания в областта на библейската наука (Стар Завет, Нов Завет, юдаистика) на 15-ина езика, като най-много са на немски, английски, гръцки, френски и руски език.

4.4782608695652 1 1 1 1 1 Rating 4.48 (23 Votes)

vtu resize1От 16 до 18 септември 2013 г. в Православния център „Проф. Тотю Коев” на Православния богословски факултет на Великотърновския университет ще се проведе четвъртият по ред международен научен семинар по систематическо богословие и християнска философия. Тази година семинарът ще разглежда въпросите, проблемите и перспективите, които стоят пред еклисиологията.

Участие ще вземат преподаватели и докторанти от Богословския и Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, от Богословския факултет на ВТУ, както и преподаватели от богословските факултети в Белград и Скопие. В програмата на семинара са предвидени 18 доклада и научни дискусии, които поставят важни въпроси в областта на еклисиологията.

Семинарът се организира от Центъра по систематическо богословие към ПБФ по дългосрочен научен проект във ВТУ и с финансовата подкрепа на Фондация „Покров Богородичен”, гр. София. Част от работата на семинара може да бъде гледана он-лайн на адрес: http://ustre.am/14IFN

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Picture18От 22 до 25 септември в София ще се съберат православни богослови от цял свят, които ще участват в IV Международен симпозиум по православно догматично богословие. Инициативата на проявата е на Международната асоциация на православните догматисти, а организатори у нас са Св. Синод на БПЦ, Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Центърът за изследване на патристичното и византийското духовно наследство при Софийския университет. Богослови от цял свят ще дискутират по актуалните теми в православната догматика: Език и догмат, Въпроси на христологическата терминология, Догмат и терминология – румънският контекст, Догмат и терминология – българският контекст, Философска терминология и догмат, Откровение и език, Терминологията в богословието на съборите и рецепцията й днес, Проблеми на богословската терминология, Догматически прозрения през 20 век и Догмат и исторически контекст.

Участниците са богослови и философи, духовници и светски лица от балканските православни страни – България, Гърция, Румъния, Сърбия, а също от Русия, САЩ, Великобритания, Франция и др.

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари