Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (15 Votes)

45 bigМеждународна научна конференция на тема: „Да градим обществото, като се позоваваме на християнската отговорност. Приносът на Църквата, богословието и християнската социална етика” ще се проведе на 30 октомври, петък, от 9.00 часа в сградата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ в София. 

Форумът се организира от катедра "Практическо богословие" на Богословския факултет съвместно с германската фондация „Конрад Аденауер” и Католическия център за социални науки в гр. Мьонхенгладбах, Германия. Участниците ще дискутират каква е ролята на Църквата в обществото и мястото на християнина в политиката.

Конференцията ще бъде открита от доц. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет, и д-р Марко Арнд, ръководител на бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в София.

Участници в първия модул на конференцията "Църковното социално-етическо учение и християнската социална етика" (начало 9.15 ч.) са проф. монсеньор д-р Петер Шаленберг, директор на Католическия център за социални науки в Мьонхенгладбах, проф. д-р Барбара Халенслебен от университета във Фрибур, Швейцария, доц. Костадин Нушев и проф. Владимир Теохаров.

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)

snimkaОт 27 септември до 3 октомври в комплекса "Свети Константин и Елена" до Варна ще се проведе международен патристичен колоквиум, посветен на темата за София, премъдрост Божия. Известни патролози от цял свят ще разгледат темата, отразена в трудовете на свети отци на Църквата като св. Григорий Назиански, св. Григорий Нисенски, св. Августин, преп. Максим Изповедник, св. патриарх Фотий, св. Симеон Нови Богослов и др.

Свои доклади ще изнесат доц. д-р Иван Христов, доц. д-р Светослав Риболов, доц. д-р Павел Павлов и докторантът архим. Атанасий (Султанов) от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", ставроф. ик. Ангел Ангелов от София, проф. Георги Каприев от Философския факултет на СУ и доц. д-р Мариян Стоядинов от Православния богословски факултет на ВТУ "Св. Кирил и Методий". Срещата на патролозите у нас се организира с благословението на Св. Синод на БПЦ, а домакин е Варненска и Великопреславска св. митрополия.

За интересуващите се от работата на колоквиума е осигурена видеоемисия на сесиите в проекта e-medievalia, а достъпът ще се осъществява с парола.

Авторитетният форум се провежда един път на три години в различни страни. Досега научната среща е била организирана два пъти във Виена, Солун, Люксембург, Сибиу и Естергом. България е домакин на проявата за първи път. Следващата среща на патролозите ще бъде в Москва. Всички изнесени доклади се публикуват в авторитетната научна поредица Wiener theologische Studien.

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (15 Votes)

nikolovНа 23 юни се проведе общо събрание на Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий" за избор на нов декан за периода 2015-2019 г. Първата точка от дневния ред беше избирането на председател и зам.-председател на общото събрание. За председател беше преизбран доц. Симеон Захариев от катедра "Църковни изкуства", а за зам.- председател беше предложен и избран по време на общото събрание богословът доц. свещ. д-р Людмил Малев.

Кандидати за декан на Православния богословски факултет бяха двама - доц. Евгени Николов (катедра "Църковни изкуства") и доц. д-р Мариян Стоядинов (катедра "Библейско и Систематично богословие"). Преди гласуването те имаха възможност да споделят още веднъж своето виждане за развитието на факултета през бъдещия мандат. Доц. Евгени Николов получи 19 гласа от общо 30 и така беше избран за декан на факултета през следващите четири години. 

Концепцията на новия декан за развитието на Православния богословски факултет можете да прочетете тук. Тя предвижда мерки за преодоляване на основния проблем, който е спадът в броя на новите студенти по богословие, въвеждане на форми за дистанционно обучение, обновяване на материалната база. След проф. Казимир Попконстантинов доц. Е. Николов е вторият декан на ПБФ от основаването му, който не е богослов. Но явно членовете на Общото събрание на факултета са предпочели него заради управленския му опит. Да му пожелаем успехи в трудните години напред!

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (12 Votes)

su 4Университетският център за изследване на религиите и Културният център при СУ „Св. Климент Охридски” организират академична дискусия на тема: „За религията, политиката и секуларизма след Шарли ебдо”.

Тя ще се проведе на 17 февруари 2015 г., вторник, от 18:00 ч. в СУ „Св. Климент Охридски” в Нова конферентна зала, северно крило на Ректората.

Чрез тази дискусия Университетският център за изследване на религиите в сътрудничество с Културния център при СУ полага началото на академичен публичен дебат по кръг от все по-важни общественозначими въпроси, сред които:

  • Какво всъщност се случи на 7 януари 2015 г. в Париж?
  • Какво общо има с тези събития религията и в частност – ислямът?
  • Как трябва да бъде третиран проблемът с изострянето на отношенията между някои религиозни идентичности и характерния за либералната демокрация секуларизъм?
  • Необходимо ли е преосмисляне на досегашните либералнодемократични модели в Европа и определени аспекти на мултикултурализма?
  • Какъв е българският модел за третиране на религиозните различия в обществения живот?

4.35 1 1 1 1 1 Rating 4.35 (20 Votes)

IMG 20141009 095213 1Православният богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий” отново събра български и чужди учени, за да изнесат доклади и проведат обсъждания по темата „Св. Писание в църковното предание”. Поредната международна научна конференция на великотърновския богословски факултет стана истинско средище на съвременната православна богословска мисъл.

В научната проява, организирана по инициатива и с усилията на декана на ПБФ доц. Димитър Попмаринов Киров, както и с подкрепата на софийската фондация „Покров Богородичен”, участваха учени от България, Гърция, Македония и Румъния.

От програмата, която Двери своевременно обяви, не можа да бъде представен докладът на проф. прот. Николай Шиваров, който по здравословни причини не успя да вземе участие. Докладите, представени на форума, заслужено привлякоха вниманието на преподаватели и докторанти от Софийския, Великотърновския и Шуменския университет. Въпросите, свързани със Св. Писание, и тяхното отражение в учението и цялостния живот на Църквата предизвикаха оживени дискусии. В края на конференцията беше направено представяне на новия съвременен превод на Библията на български език, който предизвика голям интерес сред всички участници.

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари