Мобилно меню

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)

snimkaОт 27 септември до 3 октомври в комплекса "Свети Константин и Елена" до Варна ще се проведе международен патристичен колоквиум, посветен на темата за София, премъдрост Божия. Известни патролози от цял свят ще разгледат темата, отразена в трудовете на свети отци на Църквата като св. Григорий Назиански, св. Григорий Нисенски, св. Августин, преп. Максим Изповедник, св. патриарх Фотий, св. Симеон Нови Богослов и др.

Свои доклади ще изнесат доц. д-р Иван Христов, доц. д-р Светослав Риболов, доц. д-р Павел Павлов и докторантът архим. Атанасий (Султанов) от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", ставроф. ик. Ангел Ангелов от София, проф. Георги Каприев от Философския факултет на СУ и доц. д-р Мариян Стоядинов от Православния богословски факултет на ВТУ "Св. Кирил и Методий". Срещата на патролозите у нас се организира с благословението на Св. Синод на БПЦ, а домакин е Варненска и Великопреславска св. митрополия.

За интересуващите се от работата на колоквиума е осигурена видеоемисия на сесиите в проекта e-medievalia, а достъпът ще се осъществява с парола.

Авторитетният форум се провежда един път на три години в различни страни. Досега научната среща е била организирана два пъти във Виена, Солун, Люксембург, Сибиу и Естергом. България е домакин на проявата за първи път. Следващата среща на патролозите ще бъде в Москва. Всички изнесени доклади се публикуват в авторитетната научна поредица Wiener theologische Studien.

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (15 Votes)

nikolovНа 23 юни се проведе общо събрание на Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий" за избор на нов декан за периода 2015-2019 г. Първата точка от дневния ред беше избирането на председател и зам.-председател на общото събрание. За председател беше преизбран доц. Симеон Захариев от катедра "Църковни изкуства", а за зам.- председател беше предложен и избран по време на общото събрание богословът доц. свещ. д-р Людмил Малев.

Кандидати за декан на Православния богословски факултет бяха двама - доц. Евгени Николов (катедра "Църковни изкуства") и доц. д-р Мариян Стоядинов (катедра "Библейско и Систематично богословие"). Преди гласуването те имаха възможност да споделят още веднъж своето виждане за развитието на факултета през бъдещия мандат. Доц. Евгени Николов получи 19 гласа от общо 30 и така беше избран за декан на факултета през следващите четири години. 

Концепцията на новия декан за развитието на Православния богословски факултет можете да прочетете тук. Тя предвижда мерки за преодоляване на основния проблем, който е спадът в броя на новите студенти по богословие, въвеждане на форми за дистанционно обучение, обновяване на материалната база. След проф. Казимир Попконстантинов доц. Е. Николов е вторият декан на ПБФ от основаването му, който не е богослов. Но явно членовете на Общото събрание на факултета са предпочели него заради управленския му опит. Да му пожелаем успехи в трудните години напред!

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (12 Votes)

su 4Университетският център за изследване на религиите и Културният център при СУ „Св. Климент Охридски” организират академична дискусия на тема: „За религията, политиката и секуларизма след Шарли ебдо”.

Тя ще се проведе на 17 февруари 2015 г., вторник, от 18:00 ч. в СУ „Св. Климент Охридски” в Нова конферентна зала, северно крило на Ректората.

Чрез тази дискусия Университетският център за изследване на религиите в сътрудничество с Културния център при СУ полага началото на академичен публичен дебат по кръг от все по-важни общественозначими въпроси, сред които:

  • Какво всъщност се случи на 7 януари 2015 г. в Париж?
  • Какво общо има с тези събития религията и в частност – ислямът?
  • Как трябва да бъде третиран проблемът с изострянето на отношенията между някои религиозни идентичности и характерния за либералната демокрация секуларизъм?
  • Необходимо ли е преосмисляне на досегашните либералнодемократични модели в Европа и определени аспекти на мултикултурализма?
  • Какъв е българският модел за третиране на религиозните различия в обществения живот?

4.35 1 1 1 1 1 Rating 4.35 (20 Votes)

IMG 20141009 095213 1Православният богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий” отново събра български и чужди учени, за да изнесат доклади и проведат обсъждания по темата „Св. Писание в църковното предание”. Поредната международна научна конференция на великотърновския богословски факултет стана истинско средище на съвременната православна богословска мисъл.

В научната проява, организирана по инициатива и с усилията на декана на ПБФ доц. Димитър Попмаринов Киров, както и с подкрепата на софийската фондация „Покров Богородичен”, участваха учени от България, Гърция, Македония и Румъния.

От програмата, която Двери своевременно обяви, не можа да бъде представен докладът на проф. прот. Николай Шиваров, който по здравословни причини не успя да вземе участие. Докладите, представени на форума, заслужено привлякоха вниманието на преподаватели и докторанти от Софийския, Великотърновския и Шуменския университет. Въпросите, свързани със Св. Писание, и тяхното отражение в учението и цялостния живот на Църквата предизвикаха оживени дискусии. В края на конференцията беше направено представяне на новия съвременен превод на Библията на български език, който предизвика голям интерес сред всички участници.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

58 nДвудневна международна научна конференция на тема „Свещеното Писание в църковното предание” ще се проведе във Велико Търново на 9 и 10 октомври. Научната среща е по инициатива на Православния Богословски факултет към ВТУ „Св. Кирил и Методий”. Богослови от двата Богословски факултета в София и Велико Търново, учени от Гърция, Македония и Румъния ще представят своите доклади. През втория ден е предвидено и представяне на новия превод на Новия Завет, дело на български библеисти и филолози.

Конференцията ще се проведе в Меридиан Хотел Болярски.

ПРОГРАМА

8 октомври 2014 г.

15:00 – 19:00 ч. Пристигане и регистрация

9 октомври 2014 г.

9:00 –  9:30 –  Откриване на конференцията

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник