Мобилно меню

2.6 1 1 1 1 1 Rating 2.60 (15 Votes)

nova bakalavДо 20 май ще се приемат документите на кандидат-студенти, които желаят да се обучават в бакалавърската програма на Богословския факултет към СУ "Св. Климент Охридски" - "Религията в Европа".

“Религията в Европа” е нова специалност на Софийския университет, инициирана от Богословския факултет, която стартира през академичната 2016/2017 г. През тази първа година ще се приемат само студенти в задочна форма на обучение. От следващата година ще се приемат студенти в редовна форма, държавна поръчка.

За завършилите преди въвеждането на матурите през 2008 г. ще има устен изпит по теология.

Студентите ще изучават в детайли трите монотеистични религии – християнство, ислям и юдаизъм, поставени в православен контекст. Програмата има два профила: "Християнство и юдаизъм" и "Християнство и ислям".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
imНа 5 и 6 април бившият митрополит на Прага проф. д-р Христофор (Пулец) и доц. д-р Томаш Хангони, преподаватели в Православния богословски факултет в Прешов, Словакия, ще изнесат две лекции в Богословския факултет в София. Посещението на лекторите е в рамките на програма "Еразъм +", която подпомага академичната дейност на европейските университети.
 
Темата на лекцията на б. митр. проф. д-р Христофор е "Църковно-социалната работа в контекста на съвременното общество". Тя ще се проведе във вторник, от 12 ч. в зала 8 на БФ.
 
Втората лекция, на доц. д-р Томаш Хангони, е на тема "Християнската етика в социалната практика" и ще се проведе в сряда, от 13 ч. в зала 8 на БФ.
 
Организаторите на академичната визита от катедра "Практическо богословие" в БФ канят всички студенти, докторанти и преподаватели, както и гости, които проявяват интерес към проблемите на социалната мисия на Църквата, да присъстват на лекциите.
 
 
 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

s1От 16 до 27 юни 2016 г. на остров Крит ще се проведе отлаганият от десетилетия Свят и велик събор на Православната църква. Въпреки че най-чувствителните теми отпаднаха от неговия дневен ред, това се очаква да бъде най-значимото събитие в православния свят през последния век.

Какъв е смисълът на Всеправославния събор, след като на него няма да бъдат дискутирани най-важните теми, които тревожат съвестта на православните християни? Каква е предисторията на неговото свикване и дали това е знак за завръщане към съборността след десетилетия на разделения и спорове? Възможно ли е Православната църква да заговори в един глас в днешния секуларен век? Кои са темите, включени в дневния ред на събора и тези, които макар и да отпаднаха, вълнуват всички православни църкви? Къде се намира Българската православна църква в споровете между Москва и Константинопол?

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (12 Votes)

mission 2На 2 и 3 декември в Православния богословски факултет към ВТУ „Св. Кирил и Методий" се проведе конференция на тема „Мисионерското служение в енорията". В нея взеха участие завършили възпитаници на факултета, които в момента са действащи свещенослужители. Организатори и домакини на срещата бяха Центърът по систематическо богословие и Православният център „Проф. Тотю Коев".

Участниците бяха поздравени от декана на Православния богословски факултет доц. Евгений Николов, който благодари на отците за това, че са дошли на тази среща, защото те винаги ще бъдат част от академичната общност на факултета. Този факт не бива да бъде забравян, защото, както се изрази и доц. Николов, всички присъстващи са пример за успешната реализация на кадрите, които факултетът е подготвял през своите 24 години работа.

Гл. ас. д-р Стефка Кънчева разказа за историята на Православния богословски факултет. Основан през 1991 г. от първия декан проф. Тотю Коев, факултетът е дал знания и умения на стотици студенти в областта на богословието и църковните изкуства. Получил е високи оценки от комисията по акредитация и преподаватели, които са авторитети в своите области не само в България, но и в чужбина.

Доц. д-р Свилен Тутеков и свещ. Зоран Мамучевски разказаха за дейността на ръководените от тях Център по систематическо богословие и Православния център „Проф. Тотю Коев", които работят в тясна връзка с факултета и неговите студенти и преподаватели и им предоставят редица възможности за участия в благотворителни кампании, обучителни семинари, конференции и поклоннически пътувания, както в страната, така и извън нея.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (15 Votes)

45 bigМеждународна научна конференция на тема: „Да градим обществото, като се позоваваме на християнската отговорност. Приносът на Църквата, богословието и християнската социална етика” ще се проведе на 30 октомври, петък, от 9.00 часа в сградата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ в София. 

Форумът се организира от катедра "Практическо богословие" на Богословския факултет съвместно с германската фондация „Конрад Аденауер” и Католическия център за социални науки в гр. Мьонхенгладбах, Германия. Участниците ще дискутират каква е ролята на Църквата в обществото и мястото на християнина в политиката.

Конференцията ще бъде открита от доц. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет, и д-р Марко Арнд, ръководител на бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в София.

Участници в първия модул на конференцията "Църковното социално-етическо учение и християнската социална етика" (начало 9.15 ч.) са проф. монсеньор д-р Петер Шаленберг, директор на Католическия център за социални науки в Мьонхенгладбах, проф. д-р Барбара Халенслебен от университета във Фрибур, Швейцария, доц. Костадин Нушев и проф. Владимир Теохаров.

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж