Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Kukuzeli_rotos6.jpgНа 7 юни от 15:00 ч. в Аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе семинар, посветен на източноправославната музика. Семинарът е съвместна инициатива на Богословския факултет на СУ и Института за изкуствозание към БАН – секция „История на музиката“.

Първата сесия на семинара се проведе през декември 2004 г. и беше посветена на музикалната и химнографска дейност на св. братя Кирил и Методий и техните ученици. На втората бяха разгледани въпроси за произхода и развитието на византийските нотации според свидетелствата на древните музикални ръкописи и кодекси.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

SU BFКакто всяка година, Богословският факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ организира курс за кандидат-студенти по богословие.

Тази година курсът ще се проведе от 21 юни до 24 юни 2005 г.

По решение на Факултетния съвет на Богословския факултет курсът ще бъде воден от следните преподаватели:

Проф. д-р Славчо Вълчанов

Проф. д-р Георги Попов

Проф. д-р Иван Желев

Доц. д-р Емил Трайчев

Гл. ас. д-р Иван Рашков

Гл. ас. д-р Любомир Тенекеджиев

Желаещите да посещават курса могат да се обадят за информация в Отдел „Студенти“ на тел.: 02 989 01 15.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (57 Votes)

Богословският факултет при СУ „Св. Климент ОхридскиCover Theological Reflections“ и Съюзът на учените в България издадоха сборник материали.

Сборникът е посветен на десетгодишината от откриването на секцията „Богословски науки“ към Съюза на учените в България (23.11.1993 г.) и в памет на един от нейните първи председатели – покойния църковен историк проф. д-р Христо Стоянов Христов.

Публикуваните материали не са подчинени на една основна тема или идея. Те включват разработки от четирите основни дяла на богословието: библейски, исторически, систематически и практически.

Предстои представяне на сборника през м. юни, както и отслужване на панихида в памет на проф. Стоянов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Центърът за интеркултурни изследвания и партньорство организира на 18 април в гранд-хотел „Родина“ в София международна конференция, посветена на разбирателството между християни и мюсюлмани в България. Специално участие ще вземе проф. д-р Пол Мартин от Колумбийския университет, Ню Йорк, САЩ.

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник