Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

IMG_0814.jpgОт 9 до 11 септември в Етрополския манастир „Света Троица“ стартира първият проект от програмата за сътрудничество между Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и новосъздадения Философско-исторически факултет към Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски“.

Цел на проекта е превод от оригиналите и критическо издание на ключови за православната духовност светоотечески текстове, снабдени с богат справочен апарат.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Магистърска програма по систематическо и практическо богословие

Тема: „Църковно-социално служение“

Магистърската програма е предназначена да подготви специалисти с насоченост към църковни и социално-подпомагащи дейности в болници, домове за деца с физически и умствени увреждания, дневни стационари, центрове за медико-социални грижи за възрастни и деца, старчески домове, хосписи, клиники за лечение на наркомани и алкохолици, в затвори, във военни поделения и др. Целта е да се подготвят специалисти за работа в посочените сфери.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Секция „Богословски науки“ към Съюза на учените в България и Богословският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ организират представяне на сборника Богословски размисли. Той е посветен на десетгодишнината от основаването на секция „Богословски науки“ към СУБ и в памет на един от нейните основатели и бивш председател – покойния проф. д-р Христо Стоянов Христов.

Официалното представяне ще се проведе на 24 юни (петък) от 17 ч. в сградата на Богословския факултет на пл. „Св. Неделя“ 19.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Kukuzeli_rotos6.jpgНа 7 юни от 15:00 ч. в Аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе семинар, посветен на източноправославната музика. Семинарът е съвместна инициатива на Богословския факултет на СУ и Института за изкуствозание към БАН – секция „История на музиката“.

Първата сесия на семинара се проведе през декември 2004 г. и беше посветена на музикалната и химнографска дейност на св. братя Кирил и Методий и техните ученици. На втората бяха разгледани въпроси за произхода и развитието на византийските нотации според свидетелствата на древните музикални ръкописи и кодекси.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

SU BFКакто всяка година, Богословският факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ организира курс за кандидат-студенти по богословие.

Тази година курсът ще се проведе от 21 юни до 24 юни 2005 г.

По решение на Факултетния съвет на Богословския факултет курсът ще бъде воден от следните преподаватели:

Проф. д-р Славчо Вълчанов

Проф. д-р Георги Попов

Проф. д-р Иван Желев

Доц. д-р Емил Трайчев

Гл. ас. д-р Иван Рашков

Гл. ас. д-р Любомир Тенекеджиев

Желаещите да посещават курса могат да се обадят за информация в Отдел „Студенти“ на тел.: 02 989 01 15.

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора