Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Секция "Богословски науки" към Съюза на учените в България и Богословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" организират представяне на  сборника "Богословски размисли". Той е посветен на 10-годишнината от основаването на секция "Богословски науки" към СУБ и в памет на един от нейните основатели и  бивш председател - покойния проф. д-р Христо Стоянов Христов.

Официалното представяне ще се проведе на 24 юни (петък) от 17 часа в сградата на Богословския факултет на Софийския университет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Kukuzeli_rotos6.jpgНа 7 юни от 15 часа в аулата на Богословския факултет се проведе семинар, посветен на източноправославната музика. Семинарът е съвместна инициатива на Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и Института за изкуствозание към БАН – секция “История на музиката”.

Първата сесия на семинара се проведе през месец декември 2004 г. и бе посветена на музикалната и химнографска дейност на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. На втората бяха разгледани въпроси за произхода и развитието на византийските нотации според свидетелствата на древните музикални ръкописи и кодекси.


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Центърът за интеркултурни изследвания и партньорство организира на 18 април в гранд-хотел Родина в София международна конференция, посветена на разбирателството между християни и мюсюлмани в България. Специално участие ще вземе проф. д-р Пол Мартин от Колумбийския университет, Ню Йорк. 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж