Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 618

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

img_0462.jpgНа 25 септември по покана на Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ Йегарският епископ Порфирий изнесе лекция на тема „Евангелие и психология“.

Пред присъстващите над сто души в Зала 5 на ВТУ еп. Порфирий, който е доцент по Пастирска психология и Библейско богословие в Белградския богословски факултет, формулира принципите на библейската антропология, за да може въз основа на тях да се определи отношението между богословието и психологията. Той каза, че психологията като наука, която се занимава с човека и неговата паднала природа, има смисъл когато води към целта на Евангелието – спасението. Зададени бяха много въпроси от публиката, на които еп. Порфирий даде обширни отговори. С тази среща завърши тридневното посещение на Йегарския владика в България.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)
Днес се провежда кандидат-студентският изпит по богословие в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Темата, по която пишат бъдещите богослови е "Православни истини, отразени в Символа на вярата".

Инетресното е, че същата тема се е паднала на кандидат-студнетския изпит и през миналата година.

Броят на кандидатите през тази година е много малък - 91 човека, а жените са са незначителна част от тях.

Тази година в специалността "Богословие" ще се приемат 40 студенти за редовно обучение и 20 за задочно.

Устният изпит по богословие е на 21 юли.

Соб. инф.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
На 8 юли  в Пловдивската духовна  семинария “Св. Кирил и Методий" се проведе приемен изпит на ученици за новата учебна 2006/2007 година. Тази година са приети 26 ученика от различни краища на страната и чужбина. Родители на кандидатите споделиха своето мнение, че духовното образование е важен фактор за оформянето на техните деца като личности и добросъвестни граждани на нашето общество.

На 4 септември (вторник) от 9 ч. ще се проведе втори приемен изпит за тези, които са пропуснали редовната дата и имат желание да учат в православното духовно училище.

За повече информация могат да се правят справки в канцеларията на семинарията в работно време от понеделник до петък и на тел. 032/ 664354.          

3.6 1 1 1 1 1 Rating 3.60 (15 Votes)
На 3 юли се проведоха публичните защити на докторските дисертации на двама богослови от Богословския факултет на Софийския университет.

Мария Иванова, член на редакторския екип на "Двери", успешно защити дисертация на тема "Архетипът Месия в психологическата теория на Карл Юнг". Мария Иванова работи под научното ръководство на проф. Антоний Хубанчев.

"Трансценденталната диалектика на Емануел Кант и нейното отношение към теологията" е темата на дисертацията на Цветелин Ангелов, който също е докторант на проф. Хубанчев.

Това бяха първите две защити на дисертационни работи пред Специализирания научен съвет теология при Висшата атестационна комисия. СНС по теология бе съставен през миналата година. До тогава богословите защитаваха научните си разработки пред СНС по философия.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)
djado_neofit.jpgНа 8 юни от 14.00 часа в аулата на Богословския факултет в София ще се проведе семинар за Източноправославната музика. В него ще вземат участие специалисти в областта на църковната музика, а също така и почитатели на този вид изкуство.

Това е последната сесия на семинара, подготвен по инициатива на преподаватели от катедра "Систематическо и практическо богословие" на Богословския факултет в София и изследователи от секция „История на музиката” към Института по изкуствознание към БАН.

Сесията е посветена на съвременната интерпретаторска практика на църковното пеене и предизвикателствата към диригенти и изпълнители на църковна музика в България.

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник