Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (21 Votes)
grig_bogoslov.jpgОткъс от книгата “Живот и учение на св. Григорий Богослов”

И така, Григорий Богослов прекрасно разбирал, че далеч не всички епископи и свещеници по негово време отговаряли на своето призвание. Контрастът между представите на Григорий за свещенството и тези свещенослужители, с които го срещал животът, бил поразителен. С годините разочарованието му нараствало, тъй като той се запознавал с все повече свои събратя. Критика към недостойните свещенослужители се среща още във 2-о слово, но именно в по-късните произведения на Григорий тази критика става рязка: и наистина, никой от източните отци на Църквата до Григорий Богослов не се e изказвал толкова остро за църковните служители. Нека разгледаме няколко по-характерни текста на св. Григорий, касаещи свещенството и недостатъците на църковните порядки. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
eleu20.jpgЦърковна история на Евсевий Кесарийски е незаменим извор за ранната история на Църквата. За написването на своето главно произведение той ползва богата литература, което прави този труд незаменим източник на информация за всеки, който се интересува от автентичния, жив, пъстър и противоречив живот на ранната християнска Църква. Благоприятен фактор е достъпът на Евсевий до Кесарийската библиотека и до Йерусалимската, както и до всички други източни библиотеки във Финикия, Египет, Гърция, а също и до латинските хранилища.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)
eusebius.jpgЕвсевий Кесарийски често е наричан отец на църковната историография и един от основоположниците на християнската библейска концепция за всемирната история. Като близък на Константин Велики той поставя и основите на византийската идеология за отношенията между светската и църковната власт.
 
Биографичните данни за живота му са оскъдни и се черпят главно от съчиненията му. Кратки сведения са останали и у древните писатели – например по свидетелствата на Сократ, приемникът на Евсевий по катедра Ананий е имал житие на Евсевий, но то е изгубено.
 

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит