Мобилно меню

Значението на личния избор за глобалния свят във Властелина на пръстените на Дж. Р. Р. Толкин

Публикувана на Петък, 27 Март 2015 Написана от Алексей А. Федотов
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

John R_R_TolkinИзползвайки силата на своята фантазия Джон Р. Р. Толкин е създал удивителен свят – английски литературен епос, населен от необичайни същества: джуджета, елфи, хобити и други персонажи от митовете, съседстващи с обикновените хора. Този свят – с неговото устройство и история, с възгледите на живеещите там – е разработен от него до най-дребните подробности. Сюжетът на „Властелинът на пръстените”, работата над което произведение започва в 30-те години на 20 в., а достига до масовия читател едва в 50-те, се строи около най-мощния магичен артефакт – „пръстена на всевластието”. Едва ли си струва да се преразказва открай докрай това произведение, което е така обемно, че първите му издатели дори са искали от автора му да го раздели на части. Подобни преразкази са правени неведнъж. За разлика от тях, тук – като се опираме на авторския текст – бихме желали да проследим как личният избор на героя – според художествената логика на Толкин – влияе върху съдбата на глобалния свят.

В епичното произведение на Толкин колелото – този символ на вечността, който няма нито начало, нито край – е символ и на сила, и на власт, и на избор – осъществяван пред лицето на вечността. Колкото и мощен да е обаче този артефакт, необходимо е и проявлението на свободната воля на този, който го владее, за да може той да придобие пълната си сила.

Живо Предание на три години

Публикувана на Сряда, 25 Март 2015 Написана от Живо Предание
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

DVERI-Predanie-BannerИзмина още една година от крехкия живот на проекта на Двери „Живо Предание – образци на съвременното православно богословие”, чието начало бе поставено преди три години, тъкмо на днешния ден, – 25 март 2012 г. – когато Църквата чества празника на светото Благовещение. Трета година, в която редакционният екип продължи работа според очертаните още от самото начало свои приоритети, цели и задачи, най-важната сред които беше и остава максимално възможната представителност на съвременната православна богословска мисъл. Както и, не на второ място, на динамиката на нейното взаимодействие с останалите водещи християнски традиции – на римокатолицизма и на традиционното протестантско богословие.

През тази трета година се стремихме не толкова да се захващаме с някакви нови инициативи, колкото да утвърждаваме постигнатото. Да представяме нови автори, но и да увеличаваме представителността на онези от тях, чийто принос към съвременното богословие е особено значим и чиито съчинения отдавна са придобили христоматиен характер. Да търсим и да откриваме качество и сред нашите – родни български автори, чиято представителност също се увеличи значително за тази трета година от проекта. Да продължим с публикуването в сайта на цели книги, което започнахме през втората година от проекта и което продължихме вече не само с преводни, но и с първата книга на наш, български автор, родила се именно на „страниците” на нашето Живо Предание. Да следим за появяващите се на книжния пазар – не само тук, у нас, но и в чужбина – стойностни богословски изследвания и да информираме за тях нашата аудитория. И не на последно място по важност – да следим за появата из „Интернет”-а на полезни за православния богослов страници, които да рекламираме в нашите справочни рубрики.

Ето такива неща се случваха в проекта Живо Предание през неговата трета година. За която отново дължим нашата най-дълбока и искрена благодарност и признателност на нашия спонсор – фондация „Комунитас”, без чиято щедра подкрепа идеите ни едва ли щяха да се реализират с бързите темпове, с които – можем да го кажем без излишна скромност – се развива проектът на Двери „Живо Предание – образци на съвременното православно богословие”.

Да даде Бог усилията на целия екип и всички негови сътрудници да дадат още много плод за прослава на Неговото име и за полза на всички, за които богословието е онзи скъпоценен бисер, на който си струва да посветим целия си живот и които търсят да узнаят още и още повече за винаги живото Предание на Църквата!

Честит и благословен празник!

Евсевий Кесарийски и осъждането на Фотин

Публикувана на Сряда, 25 Март 2015 Написана от Светослав Риболов
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Svetoslav RibolovМежду 336-339 г. един от най-задълбочените критици на никейското единосъщие е водеща фигура на Изток и близък до имп. Константин. Това е епископът на Кесария Палестинска Евсевий. Макар в началото да е принципен поддръжник на Арий, той подписва Никейското верую и осъжда Арий и най-активните му поддръжници. Впоследствие се опитва да ревизира отношението си, но не застава открито на страната на Арий. В своята догматическа дейност по време на споровете се опитва да представи богословската традиция, към която Арий несъмнено принадлежи, като легитимна, въпреки крайностите на Ариевото учение, които той в крайна сметка не приема. Вероятно го е смущавало най-вече твърдението на Арий, че Словото е твар, докато други елементи от неговото богословие – вероятно именно възгледът му за Спасителя, и то в аспекта на неговата специфична богочовешкост – не са изглеждали толкова скандални за него.

Евсевий е ученик на знаменития епископ на Кесария Палестинска Памфил, който претърпява мъченичество при гоненията на имп. Диоклетиан (309 или 310 г.). Евсевий е роден през 260 или 264 г. в Кесария. Памфил е един от най-близките ученици на Ориген и наследява неговата библейска библиотека, която александриецът донася със себе си в града, а Евсевий от младежки години се грижи за нея. През 307 г., заедно с духовния си отец, е затворен в тъмница от римските власти. В течение на гоненията пребивава в Тир и в египетската Тиваида. След Медиоланския едикт от 313 г. е избран за епископ на мястото на своя духовен наставник.[1] На Антиохийския събор от 324-325 г. е отлъчен, заедно с останалите поддръжници на Арий, но в Никея през 325 г. приема понятието единосъщен (ὁμοούσιος) и е приет в общение, въпреки че го смята за звучащо твърде по савелиански.[2]

Символът на теандричния синтез: Дървото на Кръста

Публикувана на Понеделник, 23 Март 2015 Написана от Прот. Томас Хопко
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

2-Fr Thomas_HopkoВ Църквата ние сме изправени пред страшния символ на животворящия Кръст. В този Кръст земята среща небето, човек среща Бога, отчаянието среща надеждата. Ето защо Кръстът представлява поглъщане на човешката история, в което ние знаем, че новото творение е било родено насред нашия свят.

Митрополит Филип (Салиба)

… Дървото на Кръста… се издига насред земята и целият свят е преизпълнен с безгранична радост[1]

На 14 септември християнските църкви на Изтока и на Запада празнуват деня на Въздвижението на светия Кръст. Богослужебното честване на празника произхожда от Йерусалим, от 4 век – като възпоменаване на освещаването на храма на Възкресението. Скоро денят започва да се свързва и със спомена за откриването на Христовия кръст от св. Елена – майката на имп. Константин Велики, дошъл, съгласно преданието, на власт и дал свобода на християните вследствие от своето видение на Кръста, заобиколен от думите: „С него побеждавай!”. Когато в 7 в. Кръстът е присвоен от персите и повторно върнат от имп. Ираклий, празникът на Въздвижението е въведен в имперската столица Константинопол. Откъдето се разпространява из цялата империя, бидейки въведен в Рим още в края на същото седмо столетие от папа Сергий.[2]

Прот. Томас Хопко

Публикувана на Петък, 20 Март 2015 Написана от Борис Маринов
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Fr-Thomas HopkoКлирик на Православната църква в Америка, догматист и пасторолог

Роден:

28 март 1939 г., Endicott, New York, USA

Починал:

18 март 2015 г., Wexford, Pennsylvania, USA

Образование:

Fordham University (1960) – руска филология (B.A.)

St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary (1963) – богословие (M.Div.)

Duquesne University (1969) – философия (M.A.)

Fordham University (1982) – богословие (Ph.D.)

Свещенство:

1963 г. – свещеник

1970 г. – протойерей

1995 г. – протопрезвитер

Юрисдикция:

Православна църква в Америка (Orthodox Church in America)

Преподавателско поприще:

St. Vladimir’s Theological Seminary, Crestwood, New York (1968-2002; 1992-2002 – Декан; 2002-2015 – Почетен декан)

Гост-лектор:

John Carroll University, Cleveland, OH, USA

University of Dallas in Texas, USA

Naropa Institute in Boulder, CO, USA

John XXIII Center, Fordham University in NYC, USA

Drew University, Madison, NJ, USA

Berea College, Berea, KY, USA

Fordham University, New York, NY, USA

Columbia University, New York, NY, USA

Duquesne University, Pittsburgh, PA, USA

New York University, New York, USA

Union Theological Seminary, Richmond, VA, USA

General Theological Seminary, New York, USA

Дисциплини:

Вероучение

Пастирско богословие

Практическо богословие

Омилетика

Православна духовност

Догматическо богословие

Църковно-обществена дейност:

World Council of Churches (WCC) Assembly in Uppsala, 1968 – делегат на Руската православна гръко-католична църква (Russian Orthodox Greek Catholic Church)

WCC Assemblies in Nairobi, 1974 – делегат на Православната църква в Америка (Orthodox Church in America)

Комисия „Вяра и църковно устройство” (Faith and Order Commission) – член (1975-1991)

Ръководна група за Кръщението, Евхаристията и служението (Steering Group on Baptism, Eucharist and Ministry) към Faith and Order Commission – председател (1985-1991)

Православно богословско общество в Америка (Orthodox Theological Society in America) – президент (1992-1995).

Ancient Faith Radio – водещ (след 2008)

Библиография:

Книги:

1. Christian Spirituality – East and West, Chicago: “The Priory Press” 1968 (в съавторство с Jordan Aumann OP и Donald Bloesch).

2. The Orthodox Faith: An Elementary Handbook on the Orthodox Church, NY: “Department of Religious Education of the Orthodox Church in America” 1972-1976 (в четири тома: Vol. I – “Doctrine”, Vol. II – “Worship”, Vol. III – “Bible and Church History”, Vol. IV – “Spirituality”).

3. The Spirit of God, Danbury: “Morehouse Barlowe” 1976.

4. All the Fulness of God, Crestwood, NY: “SVS Press” 1982.

5. The Lenten Spring, Crestwood, NY: “SVS Press” 1983.

6. Основы Православия, Glen Cove, NY: “Religious Books for Russia” 1987.

7. Women and the Priesthood, Crestwood, NY: “SVS Press” 1983 (преработено и допълнено издание – 1999 г.).

8. The Winter Pascha, Crestwood, NY: “SVS Press” 1984.

9. Speaking the Truth in Love, Crestwood, NY: “SVS Press” 2004.

10. Christian Faith and Same-Sex Attraction: Eastern Orthodox Reflections, “Conciliar Press” 2006.

Участие в сборници:

1. God, Jesus, Spirit, ed. by D. Callhan, NY: “Herder and Herder” 1969.

2. Christian Spirituality, Origins to the Twelfth Century, ed. by Bernard McGinn, John Meyendorff and Jean Leclercq, NY: “Crossroad” 1985 (= World Spirituality An Encyclopedic History of the Religious Quest, Vol. 16).

3. Speaking of Silence, Christians and Buddhists on the Contemplative Way, ed. by S. Walker, NY: “Paulist Press” 1987.

4. The Legacy of St. Vladimir: Papers presented at a Symposium commemorating the Fiftieth Anniversary of St Vladimir's Orthodox Theological Seminary, 1990, ed. by J. Breck, J. Meyendorff & E. Silk, Crestwood, NY: “SVS Press” 1990.

5. Speaking the Christian God, ed. by A. J. Kimel, Grand Rapids, MI: “Eerdmans Publishing Co.” 1992.

6. Reclaiming the Bible for the Church, ed. by C. E. Braaten & R. W. Jenson, Grand Rapids, MI: “Eerdmans Publishing Co.” 1995.

7. Orthodoxy and Cultures, ed. by I. Sauca, Geneva: “WCC” 1996.

Статии и лекции:

1. “The “Honest to God” Debate” – In: St. Vladimir’s Theological Qarterly, 8, 3, 1964.

2. “Reflection on Uniatism” – In: Diakonia, 3, 1968, p. 300-311.

3. “Holy Spirit in Orthodox Theology and Life” – In: Commonweal, November 8, 1968, p. 186-191.

4. “The Bible in the Orthodox Church” – In: St. Vladimir’s Theological Qarterly, 14, 1970, p. 66-99.

5. “Catholicity and Ecumenism” – In: St. Vladimir’s Theological Qarterly, 17, 1-2, 1973.

6. “On the Male Character of Christian Priesthood” – In: St. Vladimir’s Theological Qarterly, 19, 3, 1975, p. 147-173.

7. “Apophatic Theology” – In: Encyclopedic Dictionary of Religion, Vol. A-E, ed. by P. K. Meagher, Washington, D.C. 1979.

8. “The Symbol of Theandric Synthesis: The Tree of the Cross” – In: Orthodox Synthesis: The Unity of Theological Thought, ed. by Joseph J. Allen, Crestwood, New York: “St. Vladimir’s Seminary Press” 1981, p. 149-166.

9. “The Lima Statement and the Orthodox” – In: St. Vladimir’s Theological Qarterly, 27, 1983, p. 281-290.

10. “Two 'nos' and one 'yes'” – In: St. Vladimir’s Theological Quarterly, 28, 1984, p. 45-48.

11. “Tasks Facing the Orthodox in the ‘Reception’ Process of BEM” – In: Orthodox Perspectives on Baptism, Eucharist, and Ministry, ed. by G. Limouris & M. Vaporis, Brookline 1985, p. 135-147 (= Faith and Order Paper 128).

12. “Russian Orthodox Church” – In: Encyclodedia of Religion, ed. by M. Eliade, 12, NY: “Macmillan” 1987, p. 488-491.

13. “Ministry and the Unity of the Church: An Eastern Orthodox View” – In: St. Vladimir’s Theological Qarterly, 34, 1990, p. 269-280.

14. “Galatians 3:28: An Orthodox Interpretation” – In: St. Vladimir’s Theological Qarterly, 35, 2-3, 1991, p. 169-186.

15. “God and Gender: Articulating the Orthodox View” – In: St. Vladimir’s Theological Qarterly, 37, 2-3, 1993, p. 141-183.

16. “Theological Education and Modernity” – In: Let your light shine forth: Orthodox Theological Education in the modern world – Vth International Consultation of Orthodox Theological Schools, Halki Theological School, Halki, Turkey, August 14-20, 1994.

17. “Orthodox Christianity and Ethics” – In: St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary (лекция в Деня на православното образование, 7 октомври 1995 г.).

18. “The Narrow Way of Orthodoxy” – In: St. Vladimir’s Theological Qarterly, 40, 1996.

19. “The Mission of the Orthodox Church in North America” (Букурещ, август 1996 г.).

20. “Finding One’s Calling In Life” – In: OCA Resource Handbook for Lay Ministries (лекция в Деня на православното образование, 5 октомври 1996 г.).

21. “The Liturgical Sermon” – In: St. Vladimir’s Theological Qarterly, 41, 1997, p. 175-182.

22. “Theological Education at St Vladimir’s Seminary: Yesterday and Today” – In: OED Book (лекция в Деня на православното образование, 3 октомври 1998 г.).

23. “Prophets, Priests, Pastors, and Professors” – In: St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary (декември 1998 г.).

24. “A Response from Fr. Hopko” – In: St. Nina Quarterly, 3, 3, 1999, p. 22-23.

25. “In the Spiritual Arena” – In St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary (април 1999 г.).

26. “The Serbian Church and Milosevic” – In: St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary (май 1999 г.).

27. “Orthodoxy in Post-Modern Pluralistic Societies” – In: Ecumenical Review, 51, 4, 1999.

28. “On the Lord’s Coming Yesterday and Today” – In: Bedehuis Bethanië (лекция в Деня на православното образование, 2 октомври 1999 г.).

29. “Preparation for Holy Communion” – In: St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary (лекция в Деня на православното образование, 7 октомври 2000 г.).

30. “Eucharistic Discipline in the Orthodox Church” – In: St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary (лекция в Деня на православното образование, 7 октомври 2000 г.).

31. “Hooda Germack: A Servant of Christ in her Neighbors” – In: St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary (лекция в Деня на православното образование, 6 октомври 2001 г.).

32. “Serving Christ in Our Neighbor” – In: St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary (лекция в Деня на православното образование, 6 октомври 2001 г.).

33. “On Stewardship and Philanthropy: Forty Sentences” – In: Good and Faithfull Servant. Stewardship in the Orthodox Church, ed. by A, Scott, Crestwood, NY: “SVS Press” 2003, p. 133-152.

34. “Remembering Our Leaders” – In: SVS News, 1, 2, 2003, p. 2-5.

35. “Mel Gibson’s Messiah” – In: St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary.

36. “An Orthodox Christian Perspective: The Living Will / Healt-Care Proxy” – In: St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary (пролетта на 2004 г.).

37. “John Paul II and His Successor” – In: St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary (първоначално публикувано в International Herald Tribune на 19 април 2005).

38. “Making Unity Happen” – In: St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary.

39. “Roman Presidency and Christian Unity” – In: OrthodoxyToday.org, September 25, 2005.

40. “What the Orthodox Have to do to Have Unity” – дискусия, проведена в St John Orthodox Church, юли 2006 г.

41. “The Violent Love of God” – In: OrthodoxyToday.org (обръщение на церемонията по повод годишния акт на St Vladimir’s Seminary, май 2007 г.).

42. “Fr Dennis Pavichevich” – In: St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary.

43. “A Spiritual Springtime for American Orthodoxy: Reflections on the last 40 Years” – In: OCA 15th All-American Councill (лекция, изнесена по повод 40-годишнината от освещаването на параклиса при православния манастир „Преображение Господне”, 20 октомври 2008 г.).

44. „Бог и человек в Православной Церкви” (в пет части) – В: Православие.ру.

45. Fr. Thomas Hopko Lectures – In: Ancient Faith Radio.

46. The Names of Jesus: Explaining the significance of each of the names of Christ – In: Ancient Faith Radio.

- Останалите статии на отец Томас Хопко са отпечатани в следните периодични издания: St Vladimir’s Theological Quarterly; Greek Orthodox Theological Review; Russian Orthodox Journal; Diakonia; Spiritual Life; Religion in Life; Journal of Ecumenical Studies; The Ecumenical Review; Worship; Liturgy; Parabola; Sourozh; One World; Again; Encyclopedia Americana Annual.

Видеокасети (издадени от SVS Press):

1. The Holy Trinity

2. Mary: Icon of Human Perfection

3. The Church of Christ

4. The Church and Liturgy

5. The Church and Salvation

Аудиокасети (издадени от SVS Press):

1. The Lord’s Prayer (10 лекции)

2. The Apocalypse: The Book of Revelation in Orthodox Tradition (4 лекции)

3. Praying with Icons (лекция и проповед)

4. Ordination of Women: the Contemporary Debate

5. A Theology of Gender

6. Dynamics of Religion in American Society

7. Orthodox Spirituality

8. Theology of Work

9. The Work of God’s People (2 касети)

10. The Word of the Cross (2 касети)

11. The Love of God (2 касети)

12. Monastic Elder and Parish Priest

13. Monastic Elder and Parish Priest (дискусия)

14. The Church of Christ

15. The Church and Liturgy

16. The Church and Liturgy (дискусия)

17. The Church and Salvation

18. The Church and Salvation (дискусия)

19. Wisdom! Let Us Attend (2 касети)

20. Only Christ (2 касети)

21. Victorious Living in a Godless World (4 касети)

За прот. Томас Хопко:

1. “The Very Reverend Thomas Hopko: Dean Emeritus” – In: St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary.

2. “Protopresbyter Thomas and Matushka Anne Hopko” – In: Canadian Orthodox History Project.

3. “Thomas Hopko” – In: Orthodox wiki.

4. “Fr. Hopko honored during Canadian Assembly” – In: Orthodox Church in America.

5. “Protopresbyter Thomas Hopko honored at Pittsburgh gathering” – In: Orthodox Church in America.

6. “Fr. Thomas Hopko – Memory Eternal” (blog) – тук.

7. “In Memoriam: Protopresbyter Thomas Hopko” – In: Orthodox Church in America.

Забележка: Библиографията на отец Томас Хопко е непълна и е съставена главно въз основа на информацията на неговата страница в сайта на семинарията „Св. Владимир” – тук – и от други онлайн източници.

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари